Toleredskyrkan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Toleredskyrkan
Kyrka
Toleredskyrkan i mars 2012
Toleredskyrkan i mars 2012
Land Sverige Sverige
Län Västra Götaland
Ort Göteborg
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Göteborg
Församling Lundby församling
Arkitekt Torsten Hansson
Stil Modernism
Material Betong
Invigd 1961
Bebyggelse-
registret
21300000010704

Toleredskyrkan är en kyrkobyggnad som tillhör Lundby församling i Göteborgs stift. Den ligger i stadsdelen Tolered i Göteborgs kommun.

Tillkomst[redigera | redigera wikitext]

En provisorisk barackkyrka uppfördes och invigdes hösten 1950, bestående av två sammanbyggda utrangerade militärbaracker, som inköptes från krigsmakten i samarbete med militärpastor Gunnar Rudborg och Göteborgs Småkyrkostiftelse.[1] Den ena var inredd till kyrkosal och den andra var samlingssal med tillhörande pentry.[2]

Nuvarande kyrka stod färdig 1961 efter ritningar av arkitekt Torsten Hansson. Kyrkan invigdes på Tacksägelsedagen samma år av biskop Bo Giertz. Den huvudsakliga finansieringen kom från Göteborgs småkyrkostiftelse och medel insamlade bland församlingsborna.

Byggnader[redigera | redigera wikitext]

Kyrkobyggnaden är orienterad i sydvästlig-nordvästlig riktning. Den har traditionell form, med ett nästan fristående torn i söder och ett rakt avslutat kor i nordost. Den är uppförd av moderna byggmaterial. Väggarna är spritputsade och vitmålade med fönsterpartier av glasbetong. Kyrkorummet har ett brant skifferbelagt sadeltak. Gavlarna är konvexa medan betongtornets fasader är konkava. Tornhuven är fyrsidig och spetsig samt kröns av en tupp utförd i koppar. Vapenhuset ligger mellan tornet och kyrksalen och har ett stort fönsterparti av glasbetong från golv till takfot åt sydväst. Norr om koret finns en tillbyggd sakristia. Interiören domineras av det blåmålade innertaket och korväggens blå glasmosaik.

Nuvarande enplans församlingshem, ihopbyggt med kyrksalen genom en stor öppning med vikväggar, färdigställdes 1979. Dessförinnan tjänstgjorde tidigare nämnda barack som församlingshem.

Inventarier[redigera | redigera wikitext]

Orgel[redigera | redigera wikitext]

Man I. Huvudverk Man II. Svällverk Pedal Koppel
Rörflöjt 8' Gedackt 8' Subbas 16' II/I
Principal 4' Fugara 8' II/P
Waldflöjt 2' Voix céleste 8' I/P
Mixtur 2 chor Spetsflöjt 4'
Tremulant Principal 2'
Tremulant

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hansson, s 25
  2. ^ ”Småkyrkorörelsen”. Göteborgaren och kyrkan : i tro och handling  : Göteborgs kyrkliga samfällighet 1883-1983. Göteborg: Göteborgs kyrkofullmäktige. 1983. sid. 41. Libris 7629439. ISBN 91-7260-839-0 
  3. ^ Göteborgs stifts orgelinventering 2006-2008