Tomb Raider (datorspel 2013)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tomb Raider
Tomb Raider (2013 video game) – Game’s logo.svg
Information
År 2013
Utvecklare Crystal Dynamics
Eidos Montreal
Nixxes Software BV (PS4, XB1)
United Front Games (XB1)
Feral Interactive (OS X)
Utgivare Square Enix
Feral Interactive (OS X)
Genre Tredjepersonsskjutare, actionäventyr
Antal spelare 1-8
Format Linux, Microsoft Windows, OS X, Playstation 3, Playstation 4, Xbox 360, Xbox One
Medieformat Optisk skiva, nedladdning
Arbetslag
Producent Kyle Peschel
Alexander W. Offermann
Manusförfattare Rhianna Pratchett
Susan O'Connor
Speldesign Darrell Gallagher
Spelfigursdesign Brian Horton
Visual Works
Musik Jason Graves
Spelserie
Spelserie Tomb Raider
Uppföljare Rise of the Tomb Raider
Distribution
Japan 25 april 2013
Internationell 5 mars 2013
Åldersrekommendation
ESRB M
PEGI 18
Datorspelsportalen

Tomb Raider är ett actionäventyrsspel utvecklat av Crystal Dynamics och utgivet av Square Enix.[1] Tomb Raider är den tionde delen i Tomb Raider-serien, och en reboot som lägger tonvikten på spelarfiguren Lara Crofts ursprung.[2][3][4] Tomb Raider släpptes den 5 mars 2013 till Microsoft Windows, Playstation 3 och Xbox 360,[5] den 23 januari 2014 till OS X och den 27 april 2016 till Linux.

Crystal Dynamics påbörjade utvecklingen av Tomb Raider snart efter utgivningen av Tomb Raider: Underworld år 2008. Istället för en uppföljare beslutade arbetslaget med att starta om serien från början, och etablera Lara Crofts ursprung en andra gång efter Tomb Raider: Legend. Spelet utspelar sig på Yamatai, en ö som Lara, som är oprövad och ännu inte den stridshärdade utforskaren som hon är i de tidigare spelen i serien, måste rädda sina vänner och fly samtidigt som hon jagas av en illvillig kult. Spelets element fokuserar mer på överlevnad, även om utforskning används i spelet när spelaren utforskar ön och olika valfria gravplatser. Det är också det första spelet i serien som har ett flerspelarläge och det första spelet utgivet av Square Enix, efter företagets förvärv av Eidos Interactive i 2009. Camilla Luddington gör rösten till Lara Croft och därmed ersätter Keeley Hawes.

Efter en fördröjd lansering från slutet av 2012 till mars 2013 fick Tomb Raider mycket förväntan och publicitet. Spelet fick positiva recensioner under sin lansering, där recensenterna hyllade spelets grafik, spelupplägg, Luddingtons prestation som Lara samt karakterisering och utveckling. Spelet fick dock kritik för dess flerspelarläge och frånkopplingen mellan berättelsen och spelarens handlingar under spelets gång. Tomb Raider sålde runt miljon exemplar inom 48 timmar efter dess lansering, och har sålts i mer än 8,5 miljoner exemplar i april 2015, vilket gör det till det bästsäljande Tomb Raider-spelet genom tiderna. En uppdaterad version, Tomb Raider: Definitive Edition, släpptes i Nordamerika den 28 januari 2014 och i Europa den 31 januari 2014 till Playstation 4 och Xbox One, och som innehåller samtliga nedladdningsbara innehållspaket.[6] Uppföljaren Rise of the Tomb Raider släpptes i november 2015.

Spelupplägg[redigera | redigera wikitext]

Tomb Raider spelas ur ett tredjepersonsperspektiv. Spelaren tar kontroll över spelseriens huvudperson Lara Croft. Spelet använder en sammanlänkad hub-and-scope modell som kombinerar actionäventyrs-, utforsknings- och överlevnadsmekaniker.[7] Spelaren kan resa mellan lägereldar och över hela ön med hjälp av stigar, improviserade eller redan tillgängliga linbanor och klätterbara spår. Många av spelarens manövrar förs över från de tidigare spelen skapade av Crystal Dynamics, med några finjusteringar, såsom att införliva smygelement. Quick Time Events är utspridda med jämna mellanrum under hela spelet, som ofta förekommer i avgörande eller snabbrörliga delar av spelets handling, såsom att dra ut en metallbit och fly från en kollapsande grotta.[8]

Spelets strider lånar flera element från Naughty Dogs spelserie Uncharted, där spelaren har förmågan att fritt kunna sikta med Laras pilbåge och de vapen hon hittar i spelet, delta i närstrider och utföra smygdråp.[9] Spelare kan också använda Survival Instinct (Överlevnadsinstinkt), en förmåga där fiender, samlarobjekt och objekt som krävs för att lösa pussel kommer att markeras för spelaren.[10] Spelet innehåller också RPG-element: medan spelaren fortskrider i spelet tjänar denne erfarenhetspoäng från att utföra vissa handlingar och slutföra utmaningar i samband med att jaga, utforska och strida: detta gör att spelarnas färdigheter och förmågor kan uppgraderas på speciella vis, såsom att ge Lara mer lagringskapacitet för pilar och ammunition.[8] Spelaren kan även uppgradera och anpassa vapen med delar som samlats upp genom ön. Det finns också en karaktärsutvecklingsmekanik i spelet: när spelaren fortskrider i spelet samlar denne på sig bättre föremål, vapen och utrustningar, även om utseendet på de flesta av dessa objekt är nära kopplat till händelserna i berättelsen.[11] Förutom den huvudsakliga berättelsen kan spelaren slutföra flera sidouppdrag, utforska ön, återbesöka platser och leta efter utmanande gravplatser.

Fleraspelarläge[redigera | redigera wikitext]

Vid sidan av enspelarläget finns ett flerspelarläge, där spelare kan tävla med varandra i flera kartor.[12] I varje flerspelarmatch finns det två fiendelag: fyra överlevare och fyra asätare,[källa behövs] och det finns tre typer av flerspelarlägen att tävla i, spelade i fem olika kartor: Team Deathmatch, Private Rescue och Cry for Help.[13] Det första läget är ett PvP-scenario, där lagen ställs mot varandra och det vinnande laget är den som dödar motståndarlaget i tre separata matcher. I det andra läget måste det "överlevande" laget ta medicinska förnödenheter till en viss punkt på kartan, medan "asätarna" måste döda ett visst antal överlevare, båda inom en tidsgräns på tio minuter.[14] I det tredje läget, Cry for Help, måste de "överlevande" utforska kartorna och hämta batterier för försvarade radiofyrar medan de jagas av "asätare".[10] Alla tre lägen innehåller vapen och förstörbara miljöer, överförda från enspelarläget.

Synopsis[redigera | redigera wikitext]

Miljö och figurer[redigera | redigera wikitext]

Spelet utspelar sig på Yamatai, en fiktiv förlorad ö i Drakens triangel utanför Japan. Ön – och det rike som en gång existerade där - är höljt i dunkel, med tanke på sitt rykte för skräckinjagande stormar och skeppsvrak utspritt längs dess kust. Yamatai styrdes tidigare av en drottning vid namn Himiko, känd under sitt tilltal "Sun Queen" (Soldrottning), som enligt legenden var välsignad med shamanistiska krafter som gav henne förmågan att kontrollera vädret. Väldigt lite är känt om Yamatais historia under tiden efter Himikos död, annat än att öns förfall bildades kort därefter. När spelaren utforskar ön kan spelaren hitta bevis på att portugisiska köpmän, amerikanska marinsoldater och ett japanskt militärprojekt var alla strandsatta på Yamatai vid olika tidpunkter genom historien. I början av spelet är ön uteslutet befolkat av brödraskapet Solarii, en våldsam kult av brottslingar, legosoldater och överlevare från skeppsbrott. Solarii har etablerat ett eget samhälle som bygger på dyrkan av Himiko, och med en social struktur och lagar, där deras sanna syfte och avsikter avslöjas under berättelsens lopp.

Spelaren antar rollen som Lara, som är en ung och ambitiös nyexaminerad arkeolog vars teorier om placeringen av det förlorade riket Yamatai har övertygat Nishimura familjen – ättlingar till Yamatais invånare – till att finansiera en expedition i syfte att lokalisera riket. Expeditionen leds av Dr. James Whitman, en känd arkeolog som hamnat i svåra tider och som desperat vill undvika konkurs, och åtföljs av Conrad Roth, en äventyrare och före detta Royal Marine som är nära vän till Crofts familj och tjänar som Laras mentor; Samantha "Sam" Nishimura, Laras vän och en företrädare för Nishimura familjen som filmar expeditionen för att skapa en dokumentär; Joslyn Reyes, en skeptisk och temperamentsfull mekaniker och ensamstående mor; Jonah Maiava, en vänlig och lugn fiskare som är villig att tro på existensen av det paranormala och esoteriska; Angus "Grim" Grimaldi, en tuff rorsman från Glasgow; och Alex Weiss, en fånig och glasögonprydd elektronikspecialist.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Spelet inleder med att Lara ger sig av på sin första expedition ombord på fartyget Endurance, med avsikt att leta efter det förlorade riket Yamatai. Genom hennes förslag och mot Whitmans råd reser expeditionen till drakens triangel, öster om Japan. Fartyget drabbas av en våldsam storm och blir skeppsbruten; de överlevande blir strandsatta på en isolerad ö. Lara blir åtskild från de andra och tillfångatagen av en vild man. Hon lyckas fly medan hennes fångare dödas när grottan kollapsar på grund av hennes handlingar.

Medan Lara försöker lokalisera de andra överlevande hittar hon mer bevis på att ön är bebodd, såsom konstiga hantverk, döda kroppar och djuroffer. Hon hittar eventuellt sin vän Sam och en man vid namn Mathias, som påstår sig vara en lärare som blev strandsatt på ön. Medan Sam berättar Mathias om Himiko somnar Lara. När hon vaknar upp upptäcker hon att Mathias och Sam är borta.

När Lara återförenas med de andra överlevande beslutar sig Whitman att gå med Lara och leta efter Roth, som fortfarande är försvunnen, medan resten av gruppen (Reyes, Jonah, Alex och Grim) ger sig ut för att leta efter Sam och Mathias. Medan Lara och Whitman utforskar ön upptäcker de att öns invånare dyrkar Himiko, vilket bekräftar att ön är Yamatai. När de upptäckter en helgedom uppfört i Himikos namn blir de tillfångatagna av öborna och bortförs till en bosättning ihop med flera andra överlevande från Endurance. När de överlevande försöker fly vänder sig kidnapparna mot dem. Lara separeras från Whitman och försöker gömma sig, men blir hittad av en av öborna och tvingas att döda honom. Hon bekämpar resten av angriparna och återförenas med Roth genom att rädda honom från en vargattack.

Lara lyckas aktivera en radiomast och efterlyser hjälp, men det plan som besvarade hennes samtal träffas av en blixt, och Lara hör en mystisk röst som säger "Ingen lämnar" på japanska. Lara kan inte rädda de överlevande piloterna, och kommer i kontakt med Alex och Reyes, som avslöjar att Sam har kidnappats av öborna, en våldsam sekt vid namn Solarii. Lara försöker rädda henne, men blir stoppad av Mathias, Solariis ledare, och beordrar sina soldater att döda henne. Hon blir räddad av en attack från samuraj-liknande Oni. Hon bortförs av Oni till ett gammalt kloster, men hon lyckas fly och får höra av Sam att Mathias kommer att få henne att genomgå "Ascension", en "eldritual" för att hitta den nästa soldrottningen som kommer att bränna henne till döds om det skulle misslyckas.

Lara förföljer dem till Solariis fästning och får hjälp av Grim. Solarii tillfångatar Grim, men han offrar sig själv för att ge Lara en chans att fly. Med hjälp av Roth infiltrerar Lara fästningen och ser på när ritualen börjar. Hon försöker att stoppa ritualen, men hon blir fångad och får sina vapen beslagtagna. När eldbrasan tänds upp blir den släckt av en stor vind, vilket visar att Sam blir den nya soldrottningen. Lara flyr på nytt med bara en pilbåge och återförenas med sina vänner (Reyes, Jona, och Alex), som bildar en plan till att rädda Sam och fly.

Med hjälp av Whitman – som har lyckats förhandla fram en viss grad av frihet med Solarii – återvänder Lara till slottet för att rädda Sam medan Roth styr en helikopter för att få ut dem. Lara lyckas, men övertalar Sam att fly till fots när hon ser en annan storm byggas upp när helikoptern närmar sig. Medan Lara försöker tvinga helikopterpiloten att landa kraschlandar helikoptern, och Lara blir nästan dödad. Roth återupplivar Lara och tar sedan en dödsstöt från Mathias som var avsedd för Lara.

Lara sörjer Roth, och accepterar senare att stormarna inte är naturliga, men att de på något sätt är kopplade till soldrottningen och skapades för att förhindra folk från att lämna ön. Hon möter upp sina vänner (Reyes, Jonah, Alex och Sam), som har hållit sig borta från Solarii tillräckligt länge för att säkra en båt för att fly från ön, under förutsättning att det kan repareras. De får sällskap av Whitman, som påstår sig ha rymt, men Lara börjar misstänka honom för att arbeta med kulten. Lara går med Alex för att leta efter verktyg i Endurances vrak. Lara hittar senare Alex skadad och fastnad under några spillror. De blir anfallna av Solarii och Alex utlöser en explosion, och därmed offrar sig själv så att Lara kan fly med verktygen.

Lara hittar en redogörelse för en japansk militär och nazistisk vetenskaplig expedition från andra världskriget, vilka letade efter ett sätt att utnyttja stormarna som ett vapen. Hon beslutar sig för att utforska en kustgrav, där hon hittar resterna av en samurajgeneral som begått seppuku. Det avslöjas i ett meddelande som han lämnade att han ledde drottningens Stormguard (stormvakt), Oni som försvarar klostret, och att drottningens efterträdare tog sitt eget liv i stället för att ta emot soldrottningens kraft. Lara inser att Ascension inte är en ceremoni för att kröna en ny drottning, utan snarare en ritual som överför den ursprungliga soldrottningens själ till en ny kropp. Soldrottningen hade lärt sig att bli odödlig genom att överföra sin själ till en ung flickas kropp varje gång hon blev gammal. Den sista prästinnans självmord stoppade ritualen, och lämnade drottningens själ fångad i dennes gamla ruttnande kropp och Himikos ande har sedan dess velat rymma från liket. Hennes ilska är vad som orsakar stormarna på ön. Som en ättling till Yamatai är Sam en livskraftig kandidat, och Mathias planerar att erbjuda Sam som en ny värd i utbyte mot sin frihet. När soldrottningen vaknar upp i Sams kropp kommer stormen att avta.

Lara återvänder till de överlevande på stranden och upptäcker att Whitman har svikit dem, kidnappat Sam och överlämnat henne till Mathias. Lara, Jona och Reyes jagar efter dem, och tar den reparerade båten uppför en flod till klostret, där Lara anländer precis i tid för att se Mathias lura Whitman till att närma sig och tala till Stormguards, vilka dödar Whitman. Lara strider mot både Solarii och Stormguards och kommer till toppen av klostret där Mathias utför Ascension-ritualen. Lara kämpar sig fram till den centrala plattformen, och efter en strid skjuter hon ner Mathias från plattformen till sin död med både hans pistol och hennes egen. Ritualen fortsätter och Himikos själ börjar hällas in i Sam, men Lara förstör Himikos fornlämningar, räddar Sam och får stormarna att försvinna.

Lara, Sam, Reyes och Jonah lämnar sedan ön och plockas upp av ett lastfartyg. Medan de seglar hem inser Lara att de mytiska berättelserna som hennes far berättade för henne var mer än berättelser, och beslutar sig för att inte återvända hem, och skärmen bleknar till vit med texten "en överlevande är född."

Utveckling[redigera | redigera wikitext]

Till följt av Tomb Raider: Underworld delades Crystal Dynamics upp i två arbetslag; det första påbörjade arbetet på den nästföljande pelaren i Tomb Raider-serien, medan det andra fokuserade på den nyskapade spin-off serien Lara Croft (med Lara Croft and the Guardian of Light i 2010 som debut).[15] Till följt av en mediahype medan spelets titel var under embargo ansökte Square Enix ett varumärke om en slogan för det nya Tomb Raider-spelet; "A Survivor is Born" i november 2010.[16] Den 6 december 2010 meddelade Square Enix att Tomb Raider hade varit i produktion under nästan två år; "Square Enix Ltd är idag glada att tillkännage Tomb Raider, det nya spelet från den Redwood City-baserade spelstudion Crystal Dynamics".[17] Studiochefen Darrell Gallagher sade, "Glöm allt du visste om Tomb Raider, det här är en ursprungsberättelse som skapar Lara Croft och tar henne på en karaktärsdefinierande resa som ingen annan".[18] Game Informer uppvisade en världsexklusiv avslöjande på spelets fodral i januarinumret 2011, samt en exklusiv rapportering av nya detaljer om spelet direkt från Crystal Dynamics i 12 december 2010.[4]

I januari 2012 fick Crystal Dynamics frågan om spelet skulle finnas tillgängligt på Nintendos spelkonsol Wii U, vilket global brand director Karl Stewart besvarade med att det fanns inga planer på att göra spelet tillgängligt på denna plattform. Enligt Stewart var orsaken till detta att "det inte skulle vara rätt" för spelet att helt enkelt bli portat, eftersom utvecklarna byggde spelet för att vara plattformsspecifikt innan Wii U blev tillkännagivet, och fortsätter med att nämna att om de började bygga spelet för plattformen "skulle [de] bygga det mycket annorlunda och [de] skulle bygga den med unik funktionalitet."[19] Flerspelarläget skapades av den kanadensiska datorspelsutvecklaren Eidos Montreal, känt för skapandet av Deus ex: Human Revolution.[20] I maj 2012 meddelades det av Darrell Gallagher, studiochefen av Crystal Dynamics, att spelet har blivit försenat och skulle släppas under första kvartalet 2013. Han sade att "Vi gör saker som är helt nytt för Tomb Raider i detta spel, och ytterligare utvecklingstid ger oss möjlighet att sätta sista handen i spelet och polera det till en nivå som ni förtjänar. Vi tror att detta är det rätta valet, och jag garanterar att det kommer att vara värt att vänta."[21] Bildhastigheten i Tomb Raider: Definitive Edition, en uppdaterad version av spelet, låstes upp på Playstation 4, och varierar från 32 till 60 bilder per sekund (i genomsnitt 53.36 bilder per sekund). Xbox One-version är låst till 30 bilder per sekund (i genomsnitt 29.98 bilder per sekund). Båda versionerna av spelet har en upplösning på 1080p.[22][23]

Animation[redigera | redigera wikitext]

Lara Crofts modell är animerad med hjälp av motion capture, en teknik som används i det föregående spelet Tomb Raider: Underworld.[24] Spelet byggdes på Crystal Dynamics spelmotor vid namn "Foundation".[25] Laras ansikte är baserat på modellen Megan Farquhar. Den 3 juni 2011 hade CGI-trailern "Turning Point" premiär på Electronic Entertainment Expo 2011.[26] Trailern producerades av Square Enixs CGI-studio Visual Works.[27]

Röstskådespelare[redigera | redigera wikitext]

Keeley Hawes repriserade inte sin roll som Lara Croft för 2013 års Tomb Raider, efter att ha slutfört sitt arbete på Tomb Raider: Legend, Anniversary, Underworld och Lara Croft and the Guardian of Light. Hon repriserade Lara i det nedladdningsbara spelet Lara Croft and the Temple of Osiris, som släpptes den 9 december 2014. I december 2010 ryktades att Crystal Dynamics testade dussintals röstskådespelerskor.[28] Den 26 juni 2012 avslöjades Lara Crofts röstskådespelerska vara Camilla Luddington.[29] Lara spelas av Nadine Njeim i den arabiska dubbningen,[30] av Nora Tschirner i den tyska dubbningen, av Alice David i den franska dubbningen, av Karolina Gorczyca i den polska dubbningen, av Yuhko Kaida i den japanska dubbningen, av Bene Ponticelli i den italienska dubbningen, av Guiomar Alburquerque Durán i den spanska dubbningen och Polina Sherbakova i den ryska dubbningen.[31]

Musik[redigera | redigera wikitext]

Tomb Raider (Original Soundtrack)
Soundtrack av Jason Graves
Utgivning 5 mars 2013
Genre Datorspelsmusik
Längd 74:55
Skivbolag Sumthing Else Music Works

Tomb Raiders soundtrack komponerades av Jason Graves, vars tidigare arbete inkluderar Dead Space och dess uppföljare, F.E.A.R. 3 och Star Trek: Legacy. Tomb Raider: Soundtrack släpptes den 5 mars 2013.[32] Albumet fick ett positivt mottagande och flera webbplatser såsom Forbes och tidningen Film Score Monthly gav det höga betyg.[33][34][35]

En poddradio släpptes av Game Informer den 21 december 2010 med en "smygtitt på ett spår från själva spelet"[28] komponerat av Aleks Dimitrijevic.[36] Tweets från Crystal Dynamics Global Brand Director, Karl Stewart, klargjorde Game Informers påstående med att bekräfta att "Alex Dimitrijevic gjorde musiken till trailern. Vi har inte officiellt tillkännagivit kompositören för spelet".[37] Den 8 juni 2011, efter trailerns premiär, konstaterade Stewart i hänsyn till det sista musikspåret i Turning Point att "... detta är inte ett spår som [Alex Dimitrijevic] har arbetat med".[38] Den 7 juni 2011 skrev Meagan Marie, community manager på Crystal Dynamics, på den officiella Tomb Raider-bloggen att "Vårt mål [är] att se till att vi släpper ett soundtrack".[39] Stewart tillade att "det här är en helt ny kompositör och någon som vi har anställt för att arbeta på spelet liksom denna [trailer] spår "och att "vi ska att göra ett större tillkännagivande senare i året".[38]

I Making of Turning Point förklarade ljuddesignern Alex Wilmer att den icke-tillkännagivna kompositören hade från distans komponerat en intern konsertviolinist för att utföra ett "mycket intimt" spår.[40] I det fjärde Crystal Habit-poddradion som hade premiär på Tomb Raider-bloggen den 17 oktober 2011 talade Marie till Wilmer och chefljuddesignern Jack Grillo om deras samarbete med den icke-tillkännagivna kompositören. Grillo konstaterade att "Vi gör detta förspel... där vi tar en beskrivning av berättarstrukturen och där vår kompositör skapar olika teman och texturer som skulle spelas över hela spelet" medan Wilmer betonade att kompositörens musik kommer att anpassas dynamiskt i spelet; det skulle spelas in "... känslomässigt så att den reagerar omedelbart på vad som händer".[41]

I ett avsnitt av The Final Hours of Tomb RaiderYoutube avslöjade kompositören som Jason Graves.[42] Graves ville bortsett från hans kända orkesterstil skapa ett signaturljud som skulle imponera på spelare och stickas ut när ljudet kan höras. Tillsammans med hjälp av föremål som klubbor för att skapa udda musikaliska ljud skapade Graves, med hjälp av hans granne Matt McConnell, ett speciellt slagverksinstrument som skulle skapa en mängd udda signaturljud för att blanda in med resten av orkestermusiken. Trots att platsen sattes upp i lokalen i Japan ville Graves inte ha japanska instrument: i stället valde han ljud och teman som skulle vara vägledande för asätarna på ön, som kom från flera regioner i världen. På olika sätt använde Graves olika slagverk och kunde skapa en känsla av "grundljud".[43][44]


Marknadsföring och lansering[redigera | redigera wikitext]

Den 31 maj 2012 laddades en speluppläggs-trailer upp på webben, som uppvisade ett mer actionbaserat spelupplägg ihop med varierande berättelseelement. Trailern bekräftade förekomsten av flera andra icke-spelbara karaktärer förutom Lara på ön, varav flera som verkade vara en del av en hotfull organisation.[45] Den 4 juni, på Microsofts presskonferens på E3 2012, uppvisades en ny speluppläggsdemonstration, som skildrade miljöförstöring och andra interaktiviteter, smygstrider med hjälp av en pilbåge, quick-time events och fallskärmshoppning.[46] Under sommaren 2012 uppvisades en demonstration där Lara jagade djur, utforskade ön och dödade sin första fiende. Dessa uppvisades på Eurogamer Expo 2012 i London den 27 september.[47] Den 8 december uppvisades en ny trailer under Spike Video Game Awards. I början gjordes en introduktion av Camilla Luddington och under evenemanget, åtföljt av en musikalisk orkester som leddes av kompositören Jason Graves.[48] Nästa vecka presenterade IGN Tomb Raider Week. Varje dag från måndag till fredag släpptes exklusiva förhandsvisningar, funktioner och trailers, som avslöjade mer information angående uppgraderingssystemet, överlevnadsverktygen och utmaningsgravarna.[49] Tomb Raider gick guld den 8 februari 2013.[50]

Tomb Raider släpptes som planerat den 5 mars 2013 till Playstation 3, Xbox 360 och Microsoft Windows. Det släpptes dock tidigt i Australien, där det gjordes tillgängligt den 1 mars 2013.[51][52] Den 25 april 2013 släpptes Tomb Raider i Japan.[53] En portad version av spelet till Mac OS X släpptes av Feral Interactive den 23 januari 2014.[54] Tomb Raider: Definitive Edition släpptes i Nordamerika den 28 januari 2014 och i Europa den 31 januari 2014 till Playstation 4 och Xbox One, och som innehåller samtliga funktioner och nedladdningsbara material. Till skillnad från de tidigare spelen i serien som fick betyget T är Tomb Raider det första spelet i serien som fick betyget M av Entertainment Software Rating Board, på grund av spelets blodeffekter, intensiva våld och grova språk.[55]

Förhandsbokningserbjudanden[redigera | redigera wikitext]

Innan spelets lansering erbjöd olika butiker extra föremål som ett sätt att locka kunder till att beställa spelet från deras butiker. I Nordamerika erbjöd Gamestop en utmaningsgrav. I förhandsbokningarna från Best Buy ingick Tomb Raider: The Beginning, en 48-sidig inbunden grafisk roman, skriven av spelets huvudförfattare Rhianna Pratchett, och berättar historien om "hur den ödesdigra resan med Endurance kom till". Dessa förhandsbokningar paketerades med Aviatrix Skin samt flerspelarkartan Shanty Town.[56] I förhandsbokningar från Walmart ingick en gratis digital nedladdning av Lara Croft and the Guardian of Light, tillgång till en riktig skattjakt, flerspelarkartan Shanty Town och en exklusiv Guerrilla Skin-kostym.[57] Förhandsbokningarna från Microsoft Store paketerades med 1600 Microsoft Points till Xbox Live.[58]

Beställarna från Amazon.com fick tillgång till Tomb Raider: The Final Hours Edition, bland annat med en 32-sidig konstbok, en Hunter Skin till Lara i spelet och en digital kopia av Geoff Keighleys The Final Hours of Tomb Raider till surfplattan Kindle Fire.[59] Beställarna fick dessutom flerspelarkartan Shanty Town och en kod till en riktig skattjakt.[60][61] Beställarna som köpt från Steam fick också en gratis kopia av Lara Croft and the Guardian of the Light, en utmaningsgrav vid namn Tomb of the Lost Adventurer och flerspelarkartan Shanty Town.[62] Steam erbjöd också tre exklusiva bonusföremål till Team Fortress 2.[63]

I Storbritannien erbjöd ShopTo.net en digitaliserad serieroman vid namn Tomb Raider: The Beginning.[64] Förhandsbokningarna från Amazon.co.uk innehöll flerspelarkartan Shanty Town.[65]

Kontrovers[redigera | redigera wikitext]

Under en intervju med Kotaku sade producenten Ron Rosenberg att Lara Croft utsätts för ett våldtäktsförsök i spelet. Intervjun orsakade en hel del kritiska kommentarer mot Crystal Dynamics.[66]

Uppföljare[redigera | redigera wikitext]

En serie av Gail Simone släpptes under februari 2014 och blev publicerad av Dark Horse Comics.[67] Handlingen utspelar sig direkt efter spelet.[68] Uppföljaren Rise of the Tomb Raider planeras att släppas under hösten 2015 till Xbox 360 och Xbox One.[69]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Marcus Löfström (4 juni 2012). ”Tomb Raider uppvisat”. Gamereactor. http://www.gamereactor.se/nyheter/52941/Tomb+Raider+uppvisat/?sid=0621c6bc195b9a8323fd367387750ee1. Läst 19 september 2013. 
 2. ^ Jonas Mäki (6 december 2010). ”Lara Crofts nya utseende”. Gamereactor. http://www.gamereactor.se/nyheter/25346/Lara+Crofts+nya+utseende/. Läst 22 september 2013. 
 3. ^ Cullen, Johnny (6 december 2010). ”Square announces Tomb Raider”. VG247. Videogaming 247. http://www.vg247.com/2010/12/06/square-announces-tomb-raider/. Läst 26 september 2016. 
 4. ^ [a b] Makuch, Eddie (6 december 2010). ”Next Tomb Raider to be origin story”. Gamespot (CBS Interactive). http://www.gamespot.com/news/next-tomb-raider-to-be-origin-story-6284861. Läst 26 september 2016. 
 5. ^ Andrew Goldfarb (31 maj 2012). ”E3 2012: Tomb Raider Release Date Announced”. IGN. http://www.ign.com/articles/2012/06/01/e3-2012-tomb-raider-release-date-announced. Läst 18 september 2013. 
 6. ^ Andrew Goldfarb (7 december 2013). ”Tomb Raider: Definitive Edition Coming to Xbox One, PlayStation 4”. IGN. http://www.ign.com/articles/2013/12/07/tomb-raider-definitive-edition-coming-to-xbox-one-playstation-4. Läst 5 januari 2014. 
 7. ^ ”Tomb Raider: Large Hubs Allow Non-Linear Exploration, But 'Not Open-World'”. Tomb Raider: Large Hubs Allow Non-Linear Exploration, But 'Not Open-World'. Nowgamer. http://www.nowgamer.com/news/1417011/tomb_raider_large_hubs_allow_nonlinear_exploration_but_not_openworld.html. Läst 15 september 2016. 
 8. ^ [a b] Wilson, Iain (4 mars 2013). ”Tomb Raider guide: 10 essential tips for becoming a survivor”. Tomb Raider guide: 10 essential tips for becoming a survivor. Computer and Video Games. Arkiverad från originalet den 7 mars 2013. https://web.archive.org/web/20130307062231/http://www.computerandvideogames.com/394018/features/tomb-raider-guide-10-essential-tips-for-becoming-a-survivor/?. Läst 15 september 2016. 
 9. ^ Cullen, Johnny (26 februari 2013). ”On Tomb Raider and appealing to the Uncharted crowd”. On Tomb Raider and appealing to the Uncharted crowd. VG247. http://www.vg247.com/2013/02/26/on-tomb-raider-and-appealing-to-the-uncharted-crowd/. Läst 15 september 2016. 
 10. ^ [a b] Narcisse, Evan (25 februari 2013). ”Tomb Raider: The Kotaku Review”. Tomb Raider: The Kotaku Review. Kotaku. http://kotaku.com/5986619/tomb-raider-the-kotaku-review. Läst 15 september 2016. 
 11. ^ Petit, Carolyn (5 juni 2012). ”Will Tomb Raider Venture Off the Beaten Path?”. Will Tomb Raider Venture Off the Beaten Path?. Gamespot. http://www.gamespot.com/tomb-raider/previews/will-tomb-raider-venture-off-the-beaten-path-6380806/. Läst 15 september 2016. 
 12. ^ Martin, Liam (8 januari 2013). ”'Tomb Raider' multiplayer preview development diary released - watch”. 'Tomb Raider' multiplayer preview development diary released - watch. Digital Spy. http://www.digitalspy.co.uk/gaming/news/a449454/tomb-raider-multiplayer-preview-development-diary-released-watch.html. Läst 15 september 2016. 
 13. ^ Daniel Krupa (3 januari 2013). ”Tomb Raider Multiplayer Details”. Tomb Raider Multiplayer Details. IGN. http://uk.ign.com/articles/2013/01/03/tomb-raider-multiplayer-details. Läst 15 september 2016. 
 14. ^ Harman, Stace (8 februari 2013). ”Tomb Raider multiplayer: is Lara better-off alone?”. Tomb Raider multiplayer: is Lara better-off alone?. VG247. http://www.vg247.com/2013/02/08/tomb-raider-multiplayer-is-lara-better-off-alone/. Läst 15 september 2016. 
 15. ^ Walton, Mark (9 januari 2009). ”Tomb Raider sales fall short, Eidos shares plummet”. Gamespot (CBS Interactive). http://www.gamespot.com/news/6202953.html. Läst 26 september 2016. 
 16. ^ McElroy, Griffin (27 november 2010). ”Square Enix files trademark for 'A Survivor is Born'”. Joystiq. http://www.joystiq.com/2010/11/27/square-enix-files-trademark-for-a-survivor-is-born/. Läst 26 september 2016. 
 17. ^ Baker, Elyas Gorogo (6 december 2010). ”The Return of Tomb Raider”. World Gaming Network. http://www.world-gaming.com/component/content/article/6-general/1970-the-return-of-tomb-raider.html. Läst 26 september 2016. 
 18. ^ Robinson, Martin (6 december 2010). ”New Tomb Raider Unveiled”. IGN (News Corporation). http://xbox360.ign.com/articles/113/1138626p1.html?_cmpid=ign18. Läst 26 september 2016. 
 19. ^ Sinclair, Brendan (26 januari 2012). ”Tomb Raider skipping Wii U”. Tomb Raider skipping Wii U. GameSpot. http://www.gamespot.com/news/tomb-raider-skipping-wii-u-6349248. Läst 26 september 2016. 
 20. ^ Ryan McCaffrey (9 januari 2013). ”Shipwrecked: Hands-On with Tomb Raider Multiplayer”. Shipwrecked: Hands-On with Tomb Raider Multiplayer. IGN. http://uk.ign.com/articles/2013/01/09/shipwrecked-hands-on-with-tomb-raider-multiplayer. Läst 26 september 2016. 
 21. ^ Marie, Meagan (14 maj 2012). ”Tomb Raider release date shifts to 2013”. Tomb Raider release date shifts to 2013. Official Tomb Raider Blog. http://officialtombraiderblog.tumblr.com/post/23021498223/tomb-raider-release-date-shifts-to-2013-hello. Läst 26 september 2016. 
 22. ^ Scammell, David (23 januari 2014). ”Tomb Raider: Definitive Edition runs at 60FPS on PS4, Crystal confirms”. Tomb Raider: Definitive Edition runs at 60FPS on PS4, Crystal confirms. VideoGamer.com. http://www.videogamer.com/ps4/tomb_raider_definitive_edition/news/tomb_raider_definitive_edition_runs_at_60fps_on_ps4_crystal_confirms.html. Läst 26 september 2016. 
 23. ^ Leadbetter, Richard (27 januari 2014). ”Performance analysis: Tomb Raider Definitive Edition”. Performance analysis: Tomb Raider Definitive Edition. Eurogamer. http://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-2014-tomb-raider-definitive-performance-analysis. Läst 26 september 2016. 
 24. ^ Marie, Meagan. ”Tomb Raider Lara Croft Reborn”. Game Informer (GameStop Corporation) (Januari 2011): sid. 42. 
 25. ^ Yao, Jason (19 april 2013). ”[GDC RECAP Horizon and Beyond: A Look into Tomb Raider's Tools”]. [GDC RECAP] Horizon and Beyond: A Look into Tomb Raider's Tools. Tomb Raider Blog. http://tombraider.tumblr.com/post/48395861416/gdc-recap-horizon-and-beyond-a-look-into-tomb. 
 26. ^ Eckstein, Eric (2 juni 2011). ”Official Tomb Raider Trailer E3 2011 -- Game Release Set For Fall 2012”. G4.com. http://www.g4tv.com/thefeed/blog/post/713191/official-tomb-raider-trailer-e3-2011-game-release-set-for-fall-2012/. Läst 26 september 2016. 
 27. ^ Mike Sharkey (14 July 2011). ”The Making of the Tomb Raider E3 Trailer”. The Making of the Tomb Raider E3 Trailer. GameSpy. http://xbox360.gamespy.com/xbox-360/crystal-dymanics-project/1182147p1.html. Läst 8 June 2012. 
 28. ^ [a b] Matt Helgeson, Karl Stewart and Tim Longo (21 december 2010). ”Special Edition Podcast: Tomb Raider”. Game Informer. Arkiverad från originalet. http://www.gameinformer.com/b/podcasts/archive/2010/12/21/special-edition-podcast-tomb-raider.aspx. Läst 26 september 2016. 
 29. ^ ”The New Voice of Lara Croft”. The New Voice of Lara Croft. Square Enix. 26 juni 2012. http://eu.square-enix.com/en/blog/new-voice-lara-croft. Läst 26 september 2016. 
 30. ^ ”Tomb Raider is first Square-Enix title to be localised in Arabic, Lara actor revealed”. Tomb Raider is first Square-Enix title to be localised in Arabic, Lara actor revealed. http://www.vg247.com/2013/01/23/tomb-raider-is-first-square-enix-title-to-be-localised-in-arabic-lara-actor-revealed/. Läst 26 september 2016. 
 31. ^ ”Lara Around The World”. Lara Around The World. https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151256427486158.455000.287378891157&type=3. Läst 26 september 2016. 
 32. ^ David Rodriguez (26 februari 2013). ”Tomb Raider’s Official Soundtrack to be Released March 5th”. DualShockers. http://www.dualshockers.com/2013/02/26/tomb-raiders-official-soundtrack-to-be-released-march-5th/. Läst 5 januari 2014. 
 33. ^ Reuben Cornell (18 mars 2013). ”Tomb Raider ***** [VIDEO GAME”]. Tomb Raider ***** [VIDEO GAME]. Film Score Monthly. http://www.jasongraves.com/wp-content/uploads/2013/03/FSM-Tomb-Raider-Review.pdf. Läst 26 september 2016. 
 34. ^ Christian Loescher (7 april 2013). ”Tomb Raider by Jason Graves (Review)”. Tomb Raider by Jason Graves (Review). Film Music Media. http://www.filmmusicmedia.com/reviews/tombraiderbyjasongravesreview. Läst 26 september 2016. 
 35. ^ Jen Bosier (3 juli 2013). ”Finding Adventure: Tomb Raider Original Soundtrack Review”. Finding Adventure: Tomb Raider Original Soundtrack Review. Forbes. http://www.forbes.com/sites/jenniferbosier/2013/03/07/finding-adventure-tomb-raider-original-soundtrack-review/. Läst 26 september 2016. 
 36. ^ ”Tomb Raider podcast. First info about... - Aleksandar Dimitrijevic - Facebook”. facebook.com. http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=172689222771998&id=47810422169. 
 37. ^ Stewart, Karl. ”Twitter / CrystalDKarl: Before we get ahead of ourselves ...”. Twitter / CrystalDKarl: Before we get ahead of ourselves .... http://twitter.com/CrystalDKarl/status/19271142850166784. Läst 26 september 2016. 
 38. ^ [a b] ”Crystal Habit Podcast 2”. Crystal Habit Podcast 2. Official Tomb Raider Blog (via Tumblr). 8 juni 2011. http://officialtombraiderblog.tumblr.com/post/6339989786/here-you-go-the-second-official-crystal-habit. Läst 26 september 2016. 
 39. ^ Marie, Meagan (7 juni 2011). ”Soundtrack”. Soundtrack. Tomb Raider Official Blog (on Tumblr). Arkiverad från originalet den 25 juni 2011. http://www.webcitation.org/5zhcSxqT8. Läst 26 september 2016. 
 40. ^ Brenna Hillier (15 juli 2011). ”Tomb Raider Turning Point trailer dissected in making-of video”. Tomb Raider Turning Point trailer dissected in making-of video. VG24/7, via Youtube. http://www.vg247.com/2011/07/15/tomb-raider-turning-point-trailer-dissected-in-making-of-video/. Läst 26 september 2016. 
 41. ^ ”Podcast: Episode 4”. Podcast: Episode 4. Official Tomb Raider Blog (via Tumblr). 17 oktober 2011. http://officialtombraiderblog.tumblr.com/post/11591659952/thanks-for-listening-in-to-the-fourth-crystal. Läst 26 september 2016. 
 42. ^ Sal Romano (30 november 2012). ”Tomb Raider Final Hours Episode 3: The Sound of Survival”. Tomb Raider Final Hours Episode 3: The Sound of Survival. Gematsu, via Youtube. http://gematsu.com/2012/11/tomb-raider-final-hours-episode-3-the-sound-of-survival. Läst 26 september 2016. 
 43. ^ Bosier, Jen (4 februari 2013). ”From 'Dead Space 3' to 'Tomb Raider:' An Interview with Jason Graves”. From 'Dead Space 3' to 'Tomb Raider:' An Interview with Jason Graves. Forbes. Arkiverad från originalet den 29 juni 2015. https://web.archive.org/web/20150629144759/http://www.forbes.com/sites/jenniferbosier/2013/02/04/from-dead-space-3-to-tomb-raider-an-interview-with-jason-graves/. Läst 26 september 2016. 
 44. ^ Workman, Robert (9 mars 2013). ”Interview: Talking Tomb Raider's Soundtrack With Jason Graves”. Interview: Talking Tomb Raider's Soundtrack With Jason Graves. Gamezone. Arkiverad från originalet den 21 november 2015. https://web.archive.org/web/20151121210755/http://www.gamezone.com/originals/interview-talking-tomb-raider-s-soundtrack-with-jason-graves. Läst 26 september 2016. 
 45. ^ ”Incoming: Brand New Tomb Raider Trailer”. Incoming: Brand New Tomb Raider Trailer. IGN. 31 maj 2012. http://www.ign.com/articles/2012/05/31/incoming-brand-new-tomb-raider-trailer. Läst 26 september 2016. 
 46. ^ ”E3 2012: Tomb Raider Demo Shown”. E3 2012: Tomb Raider Demo Shown. IGN. 4 June 2012. http://www.ign.com/articles/2012/06/04/e3-2012-tomb-raider-demo-shown. Läst 26 september 2016. 
 47. ^ ”Eurogamer Expo 2012: Tomb Raider”. Eurogamer Expo 2012: Tomb Raider. Youtube. 30 september 2012. http://www.youtube.com/watch?v=97DWlk5SfTI. Läst 26 september 2016. 
 48. ^ ”Video Game Awards 2012 - Part 7:Tomb Raider”. Video Game Awards 2012 - Part 7:Tomb Raider. GameTrailers.com. http://www.gametrailers.com/full-episodes/0uako6/video-game-awards-2012-vga-2012--part-7---tomb-raider?xrs=share_fb. Läst 26 september 2016. 
 49. ^ Hatfield, Daemon. ”IGN Presents: Tomb Raider Week”. IGN Presents: Tomb Raider Week. IGN. http://uk.ign.com/articles/2012/12/04/ign-presents-tomb-raider-week. Läst 26 september 2016. 
 50. ^ Hussain, Tamoor (8 februari 2013). ”Tomb Raider goes gold, Crystal Dynamics thanks fans for support”. Computer and Video Games. Arkiverad från originalet den 11 februari 2013. https://web.archive.org/web/20130211033413/http://www.computerandvideogames.com/390074/tomb-raider-goes-gold-crystal-dynamics-thanks-fans-for-support. Läst 26 september 2016. 
 51. ^ ”Twitter / EBGamesAus”. Twitter / EBGamesAus. Twitter. https://twitter.com/EBGamesAus/status/307365407390588928. Läst 26 september 2016. 
 52. ^ Serrels, Mark. ”Tomb Raider Has Broken Street Date”. Tomb Raider Has Broken Street Date. Kotaku Australia. http://www.kotaku.com.au/2013/03/tomb-raider-has-broken-street-date/. Läst 26 september 2016. 
 53. ^ ”Something About Japan: Tomb Raider and Bioshock Infinite head east”. Something About Japan: Tomb Raider and Bioshock Infinite head east. Edge. http://www.edge-online.com/features/something-about-japan-tomb-raider-and-bioshock-infinite-head-east/. Läst 26 september 2016. 
 54. ^ Kubba, Sinan (23 januari 2014). ”Tomb Raider arrows onto Mac, out now”. Tomb Raider arrows onto Mac, out now. Joystiq. http://www.joystiq.com/2014/01/23/tomb-raider-arrows-onto-mac-out-now/. Läst 26 september 2016. 
 55. ^ Goldfarb, Andrew (7 december 2013). ”Tomb Raider: Definitive Edition Coming to Xbox One, PlayStation 4”. Tomb Raider: Definitive Edition Coming to Xbox One, PlayStation 4. IGN. http://ca.ign.com/articles/2013/12/07/tomb-raider-definitive-edition-coming-to-xbox-one-playstation-4. Läst 26 september 2016. 
 56. ^ ”Tomb Raider Pre-Order Bonuses Revealed”. Tomb Raider Pre-Order Bonuses Revealed. IGN. 9 oktober 2012. http://www.ign.com/articles/2012/10/09/tomb-raider-pre-order-bonuses-revealed. Läst 26 september 2016. 
 57. ^ ”Tomb Raider (Xbox 360) w/ Preorder Bonus”. Tomb Raider (Xbox 360) w/ Preorder Bonus. Walmart. Arkiverad från originalet den 8 februari 2013. https://web.archive.org/web/20130208083022/http://www.walmart.com/ip/Tomb-Raider-Xbox-360-w-Preorder-Bonus-Access-to-Real-Life-Scavenger-Hunt-Shanty-Town-Multiplayer-Map-and-Wal-Mart-Exclusives-4.99-VUDU-Movie-Cre/22472202. Läst 26 september 2016. 
 58. ^ ”Buy Tomb Raider for Xbox 360 - Microsoft Store Online”. Buy Tomb Raider for Xbox 360 - Microsoft Store Online. Microsoft Store. 7 januari 2013. http://www.microsoftstore.com/store/msstore/pd/Tomb-Raider-for-Xbox-360/productID.272166700. Läst 26 september 2016. 
 59. ^ Jackson, Mike (2 October 2012). ”News: Tomb Raider: The Final Hours Edition is Amazon US pre-order exclusive”. News: Tomb Raider: The Final Hours Edition is Amazon US pre-order exclusive. Computer and Video Games. Arkiverad från originalet den 31 May 2013. https://web.archive.org/web/20130531000303/http://www.computerandvideogames.com/371182/tomb-raider-the-final-hours-edition-is-amazon-us-pre-order-exclusive. Läst 26 september 2016. 
 60. ^ ”Pre-order Bonus Round Three: Shanty Town Multiplayer Map Revealed”. Pre-order Bonus Round Three: Shanty Town Multiplayer Map Revealed. Official Tomb Raider Blog (via Tumblr). http://tombraider.tumblr.com/post/41733506944/pre-order-bonus-round-three-shanty-town. Läst 26 september 2016. 
 61. ^ ”Find Adventure Via The Tomb Raider Scavenger Hunt”. Find Adventure Via The Tomb Raider Scavenger Hunt. Official Tomb Raider Blog (via Tumblr). http://tombraider.tumblr.com/post/38312432401/find-adventure-via-the-tomb-raider-scavenger-hunt. Läst 26 september 2016. 
 62. ^ ”Tomb Raider on Steam”. Tomb Raider on Steam. Steam. Arkiverad från originalet den 4 mars 2013. https://web.archive.org/web/20130304124148/http://store.steampowered.com/app/203160/. Läst 26 september 2016. 
 63. ^ ”Tomb Raider on Steam”. Tomb Raider on Steam. Steam. Arkiverad från originalet den 12 mars 2013. https://web.archive.org/web/20130312141132/http://store.steampowered.com/app/203160/. Läst 26 september 2016. 
 64. ^ ”Tomb Raider (Inc Exclusive digital comic)”. Tomb Raider (Inc Exclusive digital comic). ShopTo.Net. Arkiverad från originalet den 23 februari 2013. https://web.archive.org/web/20130223094427/http://www.shopto.net/xbox360/XB2TO35-tomb-raider. Läst 26 september 2016. 
 65. ^ ”PC & Video Games: Tomb Raider Pre-order Bonus”. PC & Video Games: Tomb Raider Pre-order Bonus. Amazon.co.uk. Arkiverad från originalet den 23 februari 2013. http://www.webcitation.org/6GOMK36H8. Läst 26 september 2016. 
 66. ^ Jonas Elfving (14 juni 2012). ”Tomb Raider-kontrovers på gång”. Gamereactor. http://www.gamereactor.se/nyheter/56081/Tomb+Raider-kontrovers+p%E5+g%E5ng/. Läst 22 september 2013. 
 67. ^ Jesse Schedeen (20 juli 2013). ”Comic-Con: Dark Horse Explores the New Tomb Raider”. IGN. http://www.ign.com/articles/2013/07/21/comic-con-dark-horse-explores-the-new-tomb-raider. Läst 19 september 2013. 
 68. ^ Simon Eriksson (20 juli 2013). ”Serie baserad på Tomb Raider utannonserad”. Gamereactor. http://www.gamereactor.se/nyheter/114974/Serie+baserad+p%E5+Tomb+Raider+utannonserad/?sid=0621c6bc195b9a8323fd367387750ee1. Läst 19 september 2013. 
 69. ^ Oliver Thulin (13 augusti 2014). ”Rise of the Tomb Raider är en tidsexklusivitet för Xbox”. Gamereactor. http://www.gamereactor.se/nyheter/183104/Rise+of+the+Tomb+Raider+%E4r+en+tidsexklusivitet+f%F6r+Xbox/. Läst 17 augusti 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]