OBESVARAD FRÅGA sedan juni 2009: Hur många språk har Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige översatts till? De källor, som är lätta att komma över (läs: Googla :-) är vilt motstridiga, antalet språk som anges är allt från 30 till 64! Se artikelns diskussionssida för detaljer, och kom jättegärna med synpunkter.
Jag är en registrerad användare av den svenskspråkiga Wikipedia sedan den 12 juli 2007. Wikipedia och andra wikin är ett hobby för mig, mera aktivt på somrarna sedan sommaren 2006, då jag började hjälpa till lite på den engelska Wikipedia. Jag är wikipedian främst för att jag tycker om att lära mig, och om att läsa och skriva, framförallt om man får göra dessa i trevligt sällskap och i gott samarbete med andra.
Förebehåll: svenskan är det svagaste av mina tre hemspråk. Min farmor som skötte om mig på dagarna tills jag blev två talade svenska med mig, men jag slutade helt med att tala svenska när vi flyttade till USA (då var jag tre). Största delen av min barndom har jag alltså talat engelska och finska (finskan insisterade mina föräldrar med). Svenska började jag igen tala aktivt i tonnåren, då jag fick vänner på sommarläger på svenskspråkiga orter i Västra Nyland. Hela grundskolan och gymnasiet gick jag på finska. Därför gör jag en del gramatikaliska fel - dessutom är jag lite ordblind. Men jag brukar märka en stor del av mina fel när jag läser texten pånytt följande dag, och med hjälp från andra torde jag kunna göra en positiv Wikipedia-insats även på svenska.
Av de svenskspråkiga författare står i synnerhet Tove Janssons, Astrid Lindgrens och Edith Södergrans verk mig nära, och jag gillar skarpt Hans-Eric Hellbergs böcker om Dunder & Brak. Så dessa åtminstone kommer jag att sysselsätta mig med även i framtiden.
Av de mera generella uppgifterna tycker jag om att jaga oklara uttryck (jag är otroligt bra på att missförstå saker, vilket gör mig till något av en naturbegåvning för att hitta oklarheter :-) och att modernisera språket i artiklar som har text från Nordiska Familjeboken 1904-1926.
Jag intresserar mig främst för viktiga meddelanden till allmänheten (VMA), i synnerhet om de skickas via mobiltelefoner (för övrigt kallas VMA nödunderrättelse i Finland, där jag bor). Krisberedskap och -hantering intresserar mig också mera allmänt, likaså data- och telekommunikationsnätverk, i synnerhet som verktyg vid naturkatastrofer, olyckor och andra krissituationer, både för tjänstemän och allmänheten.
Annat som jag kan tänkas blanda mig i är allt relaterat till vetenskaps-, forsknings- och upphovsrättsfrågor, inlärning, undervisning och utbildning samt den sekulära världsbilden, som jag upplever alla som mycket viktiga ämnen med tanke på mänsklighetens framtid. Jag kan säkert också hjälpa till ibland med sjuk- och hälsovårdsrelaterade artiklar, likaså artiklar som handlar om Finland eller finlandssvenskar.
Jag jobbar gärna inom olika projekt, t.ex. gällande böcker, men också filmer och ibland musik.
- Nya sidor: QRpedia (översättning från en:QRpedia + redigering), Sås och Kopp (skriven från början)
- Betydande ändringar: Eratosthenes såll - nytt innehåll, ny bild, klarare struktur, Finlandssvensk - ny bild och omarbetning av inledningen, Julfritt (filmen) - städade upp, Massakern på Jokelaskolan - nytt innehåll samt struktur, QR-kod - svenska referenser, både akademiska och färska
- Mekande med bilder: Knölsvan, Nordsjö hamn, Timmerman (skalbagge)
- Smärre ändringar: Astrid Lindgren, Bröderna Lejonhjärta, Gustaf Mannerheim, Parvati, Trygga räkan, Urho Kekkonen
- Mindre eller enbart tekniska ändringar: Carsten Anckar, Dag Anckar, Erik Allardt, Jean Sibelius, Linus Torvalds, Olav Ahlbäck
De interwikilänkar som jag har skapat listar jag inte, ty de är redan för många.
Se en egen undersida för listan på alla dem wikin jag har hittills tyckt vara intressanta nog för att skapa ett användarkonto.
Jag är f.d. sjukskötare, men jag har jobbat inom databranchen sedan 1987. Numera studerar jag till diplomingengör på Tekniska högskolan och har som huvudämne den tekniska och sociala säkerheten av data- och telekommunikationsnätverk och som biämne sosiotekniska system (hur människor och maskiner fungerar ihop). Jämnsides med mina studier forskar jag sedan 2003 i användarvänligheten och autentiseringen av viktiga meddelanden till allmänheten (nödmeddelanden i Finland). Mitt främsta intresse är hur VMAs kunde skickas till moderna och framtida mobiltelefoner så att de är lätta att förstå rätt, svåra att förstå fel och framförallt så att mottagaren med säkerhet kan avgöra, om meddelandet har skickats av en pålitlig avsändare och om den är oförändrad (har inte gått sönder eller förfalskats på vägen).
Jag är fånigt stolt över att vara finlandssvensk, som jag är både genetiskt (1/4) och via giftermål. Vi har två barn, båda födda kring milleniskiftet, och bor i Helsingfors. Också Sibbo är viktig för oss, ty vi firar en stor del av våra semestrar på stugan i Sibbo skärgård.
Jag har egna websidor, där du kan hitta bl.a. mina kontakupgifter och ett foto av mig.