Wikipedia:Presskontakt

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipedia:Presskontakt/dagbok)

Presskontakt (PK) för svenskspråkiga Wikipedia


Presskontakt: 0730-691761
Svenskspråkiga Wikipedias presskontakt

Per A.J. Andersson (Paracel63), presskontakt sedan januari 2017.


Internationellt:
Wikimedia Foundation Inc.
149 New Montgomery Street, 3rd Floor
San Francisco, CA 94105
USA


Wikipedias grundare:
Jimmy Wales
jwales@wikia.com


Presskontaktens uppdrag[redigera | redigera wikitext]

Presskontakten svarar på frågor om Wikipedia i allmänhet, svenskspråkiga Wikipedia i synnerhet samt om Wikimedia Foundations andra projekt. Vet jag inte svaret själv, så ber jag att få återkomma. Funktionen har funnits sedan 2006,[1] och genom åren har fem olika personer bemannat tjänsten.

Presskontakten är tänkt som en informationskälla om vad Wikipedia är och inte är. Alla kan ställa frågor, men pressfunktionen är främst tänkt att hjälpa journalister och liknande som vill få en bättre överblick över vad som händer på (svenskspråkiga) Wikipedia.

  • Den här presstjänsten är inte anpassad för allmänna faktafrågor. De frågorna kan ställas på Faktafrågor.
  • Har du hittat något fel på Wikipedia? Bra! Säg vad det är på Anmäl ett fel, så löser någon det hela åt dig.
  • Tekniska och andra konkreta frågor om Wikipedia kan besvaras på Wikipediafrågor.

Att prata om Wikipedia är oftast både roligt och intressant. Välkommen att höra av dig! En beskrivning av presskontaktens uppgifter hittar du här: Länk. Använd denna sidas diskussionsflik om du vill kommentera innehållet i PK:s dagbok.

Händelser att rapportera[redigera | redigera wikitext]

2017

Ny PK tillträdde 27 januari. Dagbok skapades. Inga ärenden att rapportera.

  • 14 februari: En person ringde PK och bad att få kontakt med Adele, som skulle vara skyldig uppringaren pengar. PK förklarade att Wikipedia inte hade direkttillgång till Adeles manager, att en sökning via Google förhoppningsvis var mer effektiv och att PK svarar på allmänna frågor om hur Wikipedia fungerar. PK kommenterade inte sakfrågan (om Adele verkligen var skyldig den uppringande pengar).
  • 16 maj: Uppringd och därefter mejlad av journalist från Danmarks Radio. Han ville ha information om hur DR kunde återanvända bilder från Wikimedia Commons. Via mejl förklarade PK hur systemet fungerade.
2018
  • 26 januari: Uppringd av missnöjd skribent. Ämnet gällde Sophia Wilhelmina Lamby, där diskussionssidan är lång men diskussionen delvis inte verkar ha skötts i god ton. Samtalet blev långt och hade inte så mycket med Presskontaktens uppdrag att göra. Skribenten skulle gärna se en officiell mobiltelefonadress till Wikipedia (för att kunna skicka bilder via SMS?). Försöken att förklara Wikipedias grundregler för uppringaren var endast delvis framgångsrika.
Vidare förklarades att Wikipedia i sig inte är ett feministiskt projekt utan ett uppslagsverk, men att Wikipedia välkomnade alla – inklusive olika underrepresenterade grupper – att ta chansen att delta i spridningen av kunskap via Wikipedia. Vidare förklarade PK att en mängd Wikipedia-relaterade samarbetsprojekt (med eller utan feministisk inriktning) med universitet, museer och olika myndigheter redan genomförts. PK gissade också att samarbetet inte heller den här gången handlade om något ministerstyre utan en önskan att lyfta fram Wikipedias roll i att kunna sprida information om kvinnor på den internationella kvinnodagen.
PK förklarade också Wikipedias ovilja att låta informationspridningen styras av stater och att Wikipedias mål är fri spridning av kunskap. Exempel som Kinas, Turkiets och (https://books.google.se/books?id=l6ry0NeJ1N8C&pg=PA54&dq=Saudi+Arabia+blocks+Wikipedia&hl=sv&sa=X&ved=0ahUKEwjHk5yE1qXZAhWBMywKHd5YAfIQ6AEIKDAA#v=onepage&q=Saudi%20Arabia%20blocks%20Wikipedia&f=false) Saudiarabiens tillfälliga eller långvariga blockeringar av Wikipedia lyftes också fram som exempel på hur en fri informationsspridare som Wikipedia i vissa stater kan ses som ett hot.
För fler kommentarer omkring WMSE:s samarbete med Regeringen/UD hänvisades till Wikimedia Sverige. Se även artikel på Nyheter Idag publicerad strax efter telefonsamtalet.
  • 21/3 och 22/3: Mottog mejl från Assar Anderssons förlag, med frågor om varför artikeln raderats. Svarade så tydligt som möjligt med hänvisning till artikelns kvalitet, Wikipedias relevanskriterier, bristen på argument på diskussionssidan och lite allmänt resonerande kring det intressanta ämnet egenutgivare (enmansförlag).
  • 21/5: Blev uppringd av Elin på Flamman. Frågorna gällde GDPR, Wikipedis syn på saken och om/hur Wikipedia kommer att drabbas av den. PK returnerade en blandning av tydliga och mindre tydliga svar, eftersom ingen vet exakt hur Wikipedia (uppslagsverk, på Internet, utan ansvarig utgivare, baserad i USA, skapas och publiceras i hela världen) kommer att kunna passa in i GDPR. Jag tipsade om WMSE:s hantering, liksom om Bybrunnen-diskussioner i ämnet. Dessutom finns en färsk bloggpost från WMSE i ämnet. PK jämförde även med panoramafrihet (och hur den påverkat svwp), liksom om tidigare fall där enskilda stater (exempel finns från Frankrike, Italien, Turkiet, Saudiarabien och Kina) tar eller vill ta bort information från Wikipedia.
  • 31/5: Blev uppringd av en ung läsare som hade allmänna frågor (misstänkt skolarbete) om Wikipedias målgrupp, syfte, trovärdighet, kvalitet och användbarhet. PK bad personen skicka frågorna via mejl; i mejlsvaret besvarades det mest allmänna, med kompletterande via användbara länkar. Dessutom tipsades om olika sätt att bidra till Wikipedia och tillfällen att träffa andra som är intresserade av Wikipedia.
  • 12/7: Blev uppringd av en förhoppningsfull författare (?) som undrade om Wikipedia ger ut böcker. Tyvärr fick PK göra uppringaren besviken genom att förklara att vi är ett uppslagsverk (som alla kan bidra till) och att vi bara finns på Internet.
  • 25/9: Blev kontaktad via mejl av en journalist på Sveriges Radio. Ämnet var en artikel om en svensk skådespelare, som nyligen varit föremål för klotter. I journalistens mobil syntes fortfarande en felaktig version som endast legat ute några minuter dagen före. PK såg själv inte den felaktiga versionen i någon webbläsare eller aktuell artikelversion och tolkade det hela som ett tillfälligt och övergående fenomen. Dessutom förklarades Wikipedias kontrollsystem med patrulleringar, blockeringar etc.
  • 4/10: Blev uppringd av medarbetare på Nordegren & Epstein i P1. Det gällde den stora uppmärksamheten kring nyligen Nobelprisbelönade Donna Strickland och varför Wikipedia (på engelska och svenska) först nu fått en artikel om henne. PK förklarade Wikipedias grundregler och betydelsen av källhänvisningar och uppmärksamhet kring något/någon som ska bli Wikipedia-artikel. Dessutom ringdes PK upp i direktsändning på eftermiddagen, där Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia och andra satsningar hann nämnas under den lilla pratstunden.[b] Många andra/äldre medier är relativt ojämna när det gäller bevakningen av både kvinnor och forskare, och Wikipedia försöker beskriva världen utifrån hur världen uppmärksammas. Se även (https://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Wikipedia_i_media&oldid=43656289) denna sammanfattning av ämnet] och SR-länken till dagens program.
2019
  • 7/1: Blev uppringd av en redaktör på P4 Örebro, som ville ha ett radioinslag om Wikipedia. Utgångspunkten var ett tidigare radioinslag om att högstadieelever i Umeå inte fick lov att använda Wikipedia som källa i undervisningen. I det korta inslaget i P4 Örebro (sändes dagen efter i Förmiddag i P4 Örebro och går att lyssna på (https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1215501?programid=507 här, en kvart före slutet) nämnde presskontakten sådant som Wikipedias roll som översiktlig kunskapsspridare, att alla kan skriva och vad det innebär, källornas betydelse, Senaste ändringar, patrullering och åtgärdsmallar. Dessutom nämndes att Wikipedia förändrats och att vi fortfarande har många äldre artiklar med blandad kvalitet. Redaktören avslöjade i det första telefonsamtalet att programmet tänker ha ett en vecka långt försök (https://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Wikipedia_i_media&oldid=44738987 mer info) med att hitta ämnen till programmet utifrån Wikipedias slumpartikelknapp; PK tipsade där om att använda länken "(-bot)", för en större ämnesvariation.—Paracel63 (diskussion) 8 januari 2019 kl. 12.01 (CET)[svara]
  • 11/2: William Eriksson på Dagens Juridik ringde, med frågor om Wikipedias ståndpunkt angående §11 och §13 i EU:s upphovsrättsdirektiv. Eventuell medverkan i en kommande podd diskuterades. PK rekommenderade även uppringaren att kontakta Wikimedia Sverige för vidare information och kommentarer.
  • 20/2: Oppositionskommunalrådet i en svensk kommun ringde, med frågor hur man kan uppdatera basuppgifterna i artikeln om det egna partiet. Personens IP-adress var tyvärr blockerad (läsårsblockering), men genom tillfällig upplåsning av IP-adressen kunde användaren skapa sitt egna Wikipedia-konto. Därefter gav PK några grundläggande tips om hur man lägger in en källa. Användaren tackade och verkade nöjd med hjälpen.
  • 5/4: Uppringd av en ny användare, som ville förstå varför artikeln om hans fotbollsklubb raderats. PK förklarade sådant som relevanskriterier, upphovsrätt för bilder och betydelsen av källor, och önskade dessutom lycka till i klättrandet i seriesystemet. Den raderade artikeln lades in som en undersida till användarsidan, med möjlighet att komma tillbaka till, ifall klättrandet framöver fortsätter.—Paracel63 (diskussion) 5 april 2019 kl. 13.53 (CEST)[svara]
  • 17/9: Kontaktades via mejl av representant för företag verksam inom japansk dansform, angående lämplig placering och hantering av relaterad artikel. Besvarade med hänvisning till artikelhistorik och några av Wikipedias grundläggande principer.
  • 3/11: Kontaktades av journalist som undrade varför artikeln om Bechir Rabani inte fanns på Wikipedia. PK hänvisade till diskussionsarkivet, där relevansen inte kunde styrkas.
  • 26/11: Kontaktades via mejl av tidningsredaktör som ville veta om hon gjort rätt attribuering av CC-licensierad bild (denna). Attribueringen var lovvärt tydlig men innehöll tyvärr ett antal fel. PK förklarade hur systemet funkar och gav förslag på mer korrekt attribuering. Därefter rättades det hela till. Mer info finns (https://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Bilder_fr%C3%A5n_Commons_i_svensk_press&oldid=46616338 här).
  • 28/11: Kontaktades via mejl av tidigare rikspolitiker, med önskemål om allmänna kommentarer relaterat till GDPR (och Rätten att bli glömd) kopplat till Wikipedia-artikeln om ex-politikern. PK förklarade Wikipedias allmänna principer och sin egen vilja att (i mån av tid) bidra till att artikeln blir bättre.
2020
  • 13/3: Kontaktades via mejl av förhoppningsfull författare och egenutgivare utan egen Wikipedia-artikel. Förklarade för personen Wikipedias relevanskriterier vad gäller författare och önskade, tills vidare, lycka till på den fortsatta författarkarriären.
  • 27/3: Ombads via Bybrunnen tipsa om förslag på flitiga Wikipediaskribenter som kunde ställa upp i intervju, efter kontakt från intresserad journalist. Gav ett antal förslag.
  • 22/4: Kontaktades via mejl av läsare som irriterade sig över tonvalet och påståenda i den pågående donationskampanjen från WMF. Försökte förklara tekniken och filosofin bakom annonseringen och förtydligade att det enda sättet att slippa annonserna (som inte bara brevskrivaren haft åsikter om: exempel 1, exempel 2, exempel 3, exempel 4, exempel 5) är att skaffa användarkonto och logga in.
  • 11/9: Kontaktad via mejl och WMSE av frilansjournalist. Han var intresserad av intervjuer med en eller flera wikipedianer, angående vilka drivkrafter wikipedianer har. Vidare kontakt har inletts.
  • 24/9: Uppringd av kampanjarbetare, på uppdrag för svensk myndighet. Förklarade Wikipedias möjligheter och begränsningar, utifrån Wikipedias grundprinciper. Förhoppningsvis förstår reklambyråpersonen nu bättre hur Wikipedia fungerar.
  • 25/9: Kontaktad via mejl av ny användare (författare), som ville veta mer om hur man gör artiklar på Wikipedia. I första hand handlade det om en entreprenör och bilsportare. PK förklarade Wikipedias allmänna principer och gav en del praktiska länkar och lämpliga reservationer.
  • 27/10: Ringdes upp av projektledare på SVT, som gärna ville ha Wikipedias svar på hur vi hanterar fekjnyheter, rykten, informationskrig och liknande i samband med presidentvalet i USA. Det blev en allmän diskussion, och PK kunde i alla fall svara utifrån svwp:s horisont. PK gav även rekommendationen att kontakta (administratörer på) enwp, för svar om hur engelskspråkiga Wikipedia hanterar motsvarande.--Paracel63 (diskussion) 29 oktober 2020 kl. 14.57 (CET)[svara]
  • 23/11: Kontaktad via mejl av före detta förläggare, som önskade mer information i artikeln om det före detta förlaget. PK förklarade Wikipedias grundregler och försökte räta ut spörsmålen. fortsättning pågår (i min roll som fadder).
2021
  • 27/1: Kontaktad via mejl av person som ville ha mejlutskick. Förklarade att PK inte har regelbundna mejlutskick och hänvisade till information och hjälpmöjligheter från Wikimedia Sverige, svwp:s faddrar med mera.
  • 9/4: Kontaktad av flera läsare (via mejl), med frågor om hur man man swisha eller girera sin donation till Wikipedia (kampanjannonserna började visas samma dag). Förklarade hur det kan fixas via denna information och via WMSE.
  • 13/4–20/4: Kontaktad av ett antal läsare omkring frågor om donation till Wikipedia. Svarade enligt ovanstående.
  • 15/4: Kontaktad av journalist angående känsliga uppgifter i artikel. Förklarade Wikipedias system med IP-adresser och användarkonton samt regelverk kring olagligheter.
  • 22/5: Kontaktad av journalist angående bildrättigheter och lättfattlig information om "hur man gör" (för att kunna återanvända material från Wikimedia Commons).
  • 18/6: Kontaktad av relativt ny wikipedian som drabbats av ett redigeringsfilter. Försökte leda användaren rätt.
  • 20/6: Kontaktad via mejl av arg läsare, apropå troligt fel i artikel. Förklarade Wikipedias förutsättningar och konstaterade att felet nu var borta ur artikeln.
2022
  • 5/1: Kontaktades av mediepersonlighet som önskade att känsliga uppgifter skulle tas bort ur artikeln om honom. Hänvisade i svaret till Wikipedias grundregler, praxis och artikelns diskussionssida.
  • 9/3: Kontaktades av entreprenör som frågade om hur man kan bli synlig på Wikipedia. Svarade enligt standardmodellen, baserad på Wikipedias fem grundregler.
  • 12/4: Kontaktades av läsare som undrade varför han ombads donera till Wikipedia när han redan gjort det. Svarade att donationer pga. anonymitetsregler tyvärr inte kan kopplas samman med webbläsare och att kampanjmeddelanden inte är personligen adresserade.
  • 18/4: Kontaktades av läsare som ville donera pengar till Wikipedia via autogiro. Förklarade att autogiro på svenskt maner inte funkar i USA, men att Wikimedia Sverige tar emot donationer via autogiro.
  • 23/4: Mejl från läsare som ville donera till Wikipedia via Swish. Förklarade att det går bra, men då till Wikimedia Sverige.
  • 22/8: Mejl från medproducent av Sveriges nationella prov. Frågan gällde licensfrågor för bilder, vilka förklarades i svarsmejlet.
  • 28/10: Mejl och telefonkontakter med en tidskriftsredaktör, angående skadeståndskrav efter felaktigt använd Commons-bild. Hänvisade till allmänna råd, WMF:s legala avdelning och till WMSE för lite fler tankar och råd.
  • 25/12: Mejl från artikelsubjekt, angående hennes tidigare efternamn. Försökte förklara Wikipedias behov av att beskriva mer än nuet av ett relevant artikelämne.
2023

2023

  • 19/2: Diskussion i gemenskapen (se https://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Kommentarer_om_administrationen_av_Wikipedia&oldid=51919563) runt ev. behov av PK att förklara svwp:s regler för Elsa Widding och hennes följare. Ingen åtgärd, efter fortsatt diskussion, Aftonbladet-artikel och andras kommunikation.
  • 23/2: Kontaktad av läsare som ville ha information om donationsmöjligheter till Wikipedia via bankgiro. Gav info ang. donation till WMSE.
  • 13/10: Kontaktad av avporträtterad person (på Wikimedia Commons). Förklarade i ett svarsmejl de olika reglerna kring foton på identifierbara personer.
  • 6/11: Kontaktad via sociala medier av halvkänd mediemänniska (med kända föräldrar), som ville veta mer om Wikipedia-gemenskapen och dess regler. Pratade i telefon och gav svar på alla frågor som hen hade om rätten att bli bortglömd, wp:relevans, liknelser med "världens största bibliotek" etc.
  • 12/12: Kontaktad via mejl av redaktör på kulturtidskrift med kvinnlig koppling. Ämnet gällde verk under fri licens av kvinnliga konstnärer och hur mycket färre dessa är jämfört med för manliga konstnärer. Försökte svara på frågorna och ge tips utifrån mina kunskaper, perspektiv och vetskap om wikimöjligheter.

2024[redigera | redigera wikitext]

  • 30/1: Kontaktad via mejl av läsare/användare som noterat en misstänkt bugg på den globala startsidan. Lyfte problemet här och tackade för vakenheten.
  • 13/4: Kontakta mejl av läsare som saknade äldre historisk information i våra olika sockenartiklar. Förklarade för läsaren hur Wikipedia fungerar och hur man hittar olika sorters information. Bjöd in läsaren till att själv bli aktiv på Wikipedia, för att lättare kunna förbättra informationen.
  1. ^ Detta parti har ingen egen artikel men ett stycke i en annan artikel.
  2. ^ 6 minuter fick ämnet i programmet, kl 15:20–15:26, dvs. från 16 minuter in i programmet.