Wikipedia:Att skapa en ny artikel

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipedia:Skriv en ny artikel)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Wikipedia Swedish student hat.png Wikipedias introduktionskurs

Introduktion · Redigering · Formatering · Wikilänkar · Källhänvisningar · Diskussioner · Illustrationer · Grundprinciper · Skapa ett konto · Personlig sandlåda · Skapa en ny artikel

Manual Attack-page.svg

Svenskspråkiga Wikipedia innehåller just nu 2 860 247 artiklar men det saknas fortfarande många uppslagsord. Vem som helst kan skriva en ny artikel på Wikipedia, även om du inte har ett konto än. Men många nyskapade artiklar raderas och det är ledsamt, både för den som skrivit artikeln och den som tvingas radera den. Här får du råd om hur du ser till att din artikel blir så bra att den inte blir raderad.

De vanligaste orsakerna att nya artiklar blir raderade

Vi raderar inte artiklar utan orsak. Här är de vanligaste orsakerna:

 • artikeln saknar en grundläggande beskrivning av ämnet (Läs mer)
 • artikeln saknar källor (Läs mer)
 • artikeln uppfyller inte Wikipedias relevanskriterier (Läs mer)
 • artikeln är skriven som reklam (Läs mer)
 • artikeln är ett plagiat (Läs mer)

Tre grundkrav för en godkänd artikel

För att undvika att din artikel blir raderad kan du tänka på att artiklar åtminstone behöver innehålla följande tre beståndsdelar:

 1. En förklaring av vad ämnet är för något, till exempel "Albert Einstein var en tysk teoretisk fysiker." Ju mer information du kan ge, desto bättre.
 2. En beskrivning av varför ämnet bör finnas på Wikipedia, till exempel "Han är mest känd för att ha utvecklat teorin om allmän relativitet, vilken medförde en revolution inom fysiken."
 3. Minst en källhänvisning, som gör det möjligt för andra att kontrollera det som står. Om du är osäker rekommenderar vi att du börjar med att redigera i någon av de befintliga artiklarna, så att du lär dig hur det går till. Du kan också testa att redigera i sandlådan.

Att skapa den nya artikeln

 1. Ett vanligt sätt är att klicka på en röd länk i en befintlig artikel och börja skriva.
 2. Ett annat sätt är att skriva artikelnamnet i sökrutan. Om ingen artikel med ungefär det namnet hittas, uppstår före sökresultaten en rödlänk som du kan klicka på för att skapa en ny artikel. För Wikipedias riktlinjer för namngivning av artiklar, vänligen se Wikipedia:Artikelnamn.
 3. Du kan även skapa artikeln genom att fylla i artikelns namn i någon av textrutorna här nedan och trycka skapa sida.
  1. Det ena formuläret ger en ruta som innehåller en artikelmall med instruktioner (som du tar bort innan du sparar) och vissa färdiga konstruktioner för att hjälpa med disposition och wikisyntax,
  2. Det andra formuläret ger en tom textruta att skriva i, samma som du hade fått om du hade klickat på motsvarande rödlänk.
  Skriv artikeln och glöm inte att lägga in källhänvisningar. Spara med knappen ”Publicera ändringar”.
 4. Ett bra sätt är att starta artikelarbetet på en egen användarundersida. Där kan man i lugn och ro arbeta på artikeln tills man anser den vara färdig för publicering.


Med hjälpmall
Här kommer du till en sida med en hjälpmall som underlättar att skapa artiklar.

Utan mall
Här kan du börja med en helt tom sida.

Efter kursen

Om du vill lära dig mer om hur Wikipedia fungerar rekommenderar vi Wikipedias manual.

Glöm heller inte att du alltid kan fråga någon av våra faddrar. Lycka till!

Wikipedia Swedish student hat.png Wikipedias introduktionskurs

Introduktion · Redigering · Formatering · Wikilänkar · Källhänvisningar · Diskussioner · Illustrationer · Grundprinciper · Skapa ett konto · Personlig sandlåda · Skapa en ny artikel