Wikipedia:Veckans tävling/Schweiz & Liechtenstein

Från Wikipedia
Veckans tävling
Schweiz & Liechtenstein
TävlingsledareYesDi
DatumStart: 19 oktober 2020 00:00:00
Slut: 25 oktober 2020 23:59:59
Priser
Seger
150 poäng
100 poäng
Lycka till allihop!
Tävlingslogg
Måndag 19/10: Tävlingen har startat! Första dagen bjöd på en rivstart, hela 8 användare anslöt sig. Varmt välkomna Aciram, Jan Arvid Götesson, Kaljami, Nalle&Lisa, Nordelch, Paracel63, Ricjac och Sjunnesson! En hel del blev gjort när över 30 artiklar relaterade till Schweiz & Liechtenstein fick sig en tillputsning eller skapades. Aciram gick in och källbelade ett stort antal artiklar om olika personer (främst kvinnor), Jan Arvid Götesson riktade fokuset mot språk, Kaljami och Nalle&Lisa gjorde lite blandade ändringar allt från geografi till politik, Nordelch skrev om berg, Sjunnesson om nationalsånger, Paracel63 om en serieskapare samt slutligen Ricjac om den Liechtensteinska förtjänstorden. En härlig blandning helt enkelt! Några ytterligare tips kom in idag också från Myohmy671 och Ricjac. Fyra stycken av tävlingsledarens tips genomfördes även. Veckan är lång och jag ser fram emot vilka fler förbättringar vi har att vänta oss!
Tisdag 20/10: Andra dagen! Inga nya deltagare idag, men febril aktivitet har ändå rått från de redan anslutna deltagarna. Aciram skrev om en abbedissa samt en före detta teater. Kaljami och Sjunnesson tog sig an varsitt språk och den förstnämnde avklarade även en av veckans 100 bonuspoängare, nu finns även artikeln Schweiz geografi! Nalle&Lisa fortsatte med ett blandat tema, allt ifrån fysiker till vägar och spårtrafik hanns med under dagen. Flitig var även Ricjac som avklarade inte mindre än fyra stycken tips under dagen. Interessanta frågor dök även upp på diskussionssidan. I toppen hittar vi Kaljami på 221 poäng, med Aciram och Nalle&Lisa inte allt för långt efter.
Onsdag 21/10: Nu börjar vi närma oss mitten på veckan och deltagarna kör på för fullt! Aktiviteten idag kom från Kaljami, Nalle&Lisa och Sjunnesson. Kanske har de andra hänförts av det vackra landskapet och tagit en fikapaus vid någon alpsjö. Det som kan konstateras iallafall var att Sjunnesson besökte en gränsby, Nalle&Lisa liechtensteinska borgar och medeltida krig, medan Kaljami kikade in i mikrostatens parlament. Desto fler tips är vi uppe i nu, någon idétorka råder verkligen inte på den fronten. Poängställningen är relativt konstant, men Nalle&Lisa knappar in något på Kaljamis ledning.
Torsdag 22/10: Torsdagen är över och tempot är fortfarande högt i tävlingen! Dagens bidrag stod Kaljami, Nalle&Lisa och Sjunnesson för, likt gårdagen. Den förstnämnda skrev artikeln om den schweiziska franskan, medan Nalle&Lisa ägnade sig åt infrastruktur, en imponerade bro på den graubündiska landsbygden samt järnvägar i bägge staterna. Sjunnesson lade torsdagen på att avklara ett tips rörande alpgetter. På tal om tips uppgår nu antalet avklarade till 13 stycken, en siffra som är över alla mina förväntningar så här långt. Lycka till här nu mot veckoslutet!
Fredag 23/10: Ny dag och insatser från hela fem deltagare! Aciram slog på stort under dagen och hela 15 artikelförbättringar / nyskapade artiklar registrerades under dagen, främst om schweiziskor men även uppror hann avhandlas. Kaljami fortsatte på språktemat, de här gången med den schweiziska varianten av italienska och ett verk om lingvistik. Nalle&Lisa arbetade med borgar, bergskedjor och kantonhuvudorter, allt för att vinna de åtråvärda 10 extrapoängen från utförda tips. Nordelch fortsatte på inslagen väg med bergstoppar, medan Sjunnesson besökte en gränsflod. Nalle&Lisa håller ledningen fortsatt, med Kaljami inte allt för långt bakom sig. Bjuder helgen på några överraskningar? Ja, vi får helt enkelt vänta och se med spänning hur avslutet ska bli på denna tävling!
Lördag 24/10: Näst sista dagen och nu börjar det verkligen dra ihop sig mot avslutningen! Under dagen har vi sett bidrag från tre användare. Aciram skapade fyra nya artiklar, alla kopplade till feminism i Schweiz. Från Nalle&Lisa såg vi definitivt ingen vila, här skrevs det om dalar, flygpionjärer, sjöar, orter och järnvägar. Från Nordelch såg vi ytterligare finfina utökningar om berg i den norra delen av kantonen Valais. Som sagt börjar det dra ihop sig och Nalle&Lisa har skaffat sig ett ännu starkare grepp om ledningen. Finns det någon utmanare? Slutsummering kommer oavsett resultat under måndagen.
Slutsummering: Veckan är över! Totalt sett har 104 artiklar skapats eller bearbetats till det bättre, medan 22 tips har hunnits med att betas av. En 100-bonuspoängare har också delats ut. Under den sista tävlingsdagen anslöt sig även en nionde deltagare, i form av Ulkl. Nalle&Lisa tar hem en ganska trygg vinst med 593 poäng. En bit bakom lyckas Aciram säkra andraplatsen, med Kaljami ytterligare en liten bit längre bak. Riktigt fina insatser från alla tävlande och för Svenskspråkiga Wikipedias täckning av Schweiz och Liechtenstein har tävlingen varit kanon. Priser delas ut på diskussionsidorna!

• Frågor eller kommentarer? Se diskussionssidan.

Nästa vecka tävlas det i ämnet Nobelpris. Välkommen att delta även där!

Denna veckas tävling handlar om de centraleuropeiska länderna Schweiz och Liechtenstein. Målet med tävlingen är att skriva nya artiklar samt förbättra existerande artiklar som handlar om just dessa två länder.

Veckans tävling: Schweiz & Liechtenstein[redigera | redigera wikitext]

Landskap från kantonen Valais i Schweiz. I bakgrunden syns den berömda bergstoppen Matterhorn.

I denna tävlingen räknas allt som har en anknytning till dessa två länder. Det kan röra sig om historia, geografi, kultur, språk, personer som är från/är bosatta i länderna m.m.

Syftet med denna veckas tävling är att skapa nya, eller utöka befintliga, artiklar om Schweiz och Liechtenstein. Artiklarna skall naturligtvis följa Wikipedias riktlinjer och vara källbelagda.

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

  • Tid: 19 oktober 2020 00:00:00 — 25 oktober 2020 23:59:59
  • Tävlingsledare: YesDi
  • Deltagande: Lägg till användarnamn, artiklar och poäng.
  • Poäng: Deltagarna räknar själva sina poäng.
  • Vinnare: Du?

Poängberäkning[redigera | redigera wikitext]

100 bonuspoäng till dig som skriver en artikel längre än 1 000 byte om:
Gränsen mellan Liechtenstein och Schweiz.
  • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 50) utökning eller nyskrivning av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktamallar, bilder – allt.
  • OBS! Nyskrivna artiklar räknas bara så länge de har minst en källhänvisning. Att enbart använda en referens till en annan språkversion är inte tillräckligt. Källhänvisningar som tillfogas får gärna vara prydliga och välstrukturerade, att slänga in endast råa webblänkar ogillas.
  • 3 p i bonus för första bilden i en artikel som skapats före tävlingsveckan. Om artikeln endast innehåller en karta, en vapensköld eller liknande; räknas detta också som en bildlös artikel.
  • 5 p i bonus för första källhänvisningen i en artikel som skapats före tävlingsveckan (poäng utdelas inte för tillägg av en källhänvisning till en annan Wikipediaversion).
  • 10 p i bonus för att ha avklarat ett tips.

Material[redigera | redigera wikitext]

(fyll gärna på med mer material!)

(plats för artikelförslag som vem som helst kan lägga in. Cirka 10 stycken per person åt gången. När ett tips utförts, stryk över det! Endast en person kan få poängen per tips. Alltså ingen återanvändning!)

  • Tävlingsledare: Ge artikeln om den schweiziske nationalhjälten Wilhelm Tell minst en ytterligare källa (NE).
  • Tävlingsledare: Artikeln om nationalsången Schweizerpsalm behöver få sin första källa.
  • Tävlingsledare: Schweizergarde skulle kunna få sin första källhänvisning (NE).
  • Tävlingsledare: Skriv artikeln om Guy Parmelin, Schweiz vicepresident (en, fr).
  • Tävlingsledare: För närvarande saknar artikeln om det schweiziska förbundsrådet källhänvisningar. Ge artikeln sin första! (HLS)
  • Tävlingsledare: Utöka artikeln om Liechtenstein med minst 500 tecken och 2 nya källor.
  • Tävlingsledare: Ge artikeln om gems minst två nya källor.
  • Tävlingsledare: Artikeln om nationalsången Oben am jungen Rhein behöver få sin första källa.
  • Tävlingsledare: Ge artikeln om Schweizertyska en första referens.
  • Tävlingsledare: Det vore fint om artikeln om Basels spårväg kunde få en första referens.
  • Tävlingsledare: Utöka artikeln Sarnen med minst 300 bytes (HLS).
  • Tävlingsledare: Borgen Habsburg skulle kunna få en nyare källa än NF (HLS).
  • Tävlingsledare: Artikeln om byn Gondo behöver källbeläggas (HLS).
  • Tävlingsledare: Artikeln om Mattertal behöver få sin första källa (HLS, de).
  • Tävlingsledare: Artikeln om Sankt Gotthardsbanan är i ett stort behov av uppdateringar och källbeläggning. Uppdatering, en bild och minst 2 referenser önskas, tack! (en, de)
  • Tävlingsledare: Skriv artikeln om Lac de l'Hongrin (en, fr).
  • Tävlingsledare: Ge ett källöst stycke i artikeln om Schweiz sin första källa.
  • Tävlingsledare: Källbelägg artikeln om den liechtensteinska alpina skidåkaren Andreas Wenzel.
  • Tävlingsledare: Skapa artikeln om Katedralen i Vaduz (en, de).
  • Tävlingsledare: En artikeln om järnvägslinjen Matterhorn Gotthard Bahn skulle behöva skapas (en, de).
  • Tävlingsledare: Utöka artikeln om Delémont med minst 300 tecken (DHS).
  • Tävlingsledare: Ge artikeln om det tysk-schweiziska katolska helgonet Fidelis av Sigmaringen sin första referens (lös gärna också förtydliga-mallen).
  • Tävlingsledare: Som en förberedelse inför nästakommande veckas tävling, skulle nobelpristagaren Hermann Hesse redan kunna få 2 ytterligare källor nu (de).
  • Tävlingsledare: Skapa artikeln om turisttågförbindelsen Glacier Express (en, de).
  • Tävlingsledare: Se över artikeln om Gotthardbastunneln. Vissa delar, t.ex. i stycket Bakgrund är skrivna i futurum. Ceneribastunneln verkar också vara färdigställd, med trafikstart i december. En utökning på minst 200 bytes plus en ny referens önskas! (en, de)
  1. Myohmy671: Skriv artikeln om det schweiziska statsrådet (en, de, fr)
  1. Ricjac: Skriv artikeln om den schweiziska grundlagen (de en fr)
  2. Ricjac: Skriv artikeln om världsarv i Schweiz (de en fr)
  3. Ricjac: Skriv artikeln om statsgränsen mellan Schweiz och Liechtenstein (de fr it)
  4. Ricjac: Utöka artikeln om Zürichs spårväg med 250 tecken och två nya källor.
  5. Ricjac: Utöka artikeln om Zürichs internationella flygplats med 450 tecken och två nya källor.
  6. Ricjac: Utöka artikeln om Patek Philippe med 450 tecken och minst en ny källa.
  7. Ricjac: Utöka artikeln om Sankt Gotthard med 500 tecken och minst en ny källa.
  8. Ricjac: Skriv artikeln om Schweizisk neutralitet (de en fr nl)
  9. Ricjac: Skriv artikeln om Vaduz slott (da de en fr no)
  10. Ricjac: Skriv artikeln om Schweiz under andra världskriget (de en fr nl)
  1. Zquid: Utöka artikeln om typsnittet Helvetica
  2. Zquid: Utöka artikeln om Bern och ge den fler källor
  3. Zquid: Utöka artikeln om Rheinpark Stadion och ge den fler källor
  4. Zquid: Utöka artikeln om Liechtenstein och ge den fler källor (varav minst en där "källa behövs"-mall finns)
  5. Zquid: Utöka artikeln om Schweiziska alperna och ge den källor
  6. Zquid: Skapa artikeln om molekylärbiologen Grete Kellenberger-Gujer (en)
  7. Zquid: Skapa artikeln om fredsaktivisten Clara Guthrie d'Arcis (en)
  8. Zquid: Skapa artikeln om förläggaren och filiantropen Vera Michalski (en)
  9. Zquid: Skapa artikeln om kocken och skribenten Rosa Tschudi (en)
  10. Zquid: Utöka artikeln om skådespelaren Ursula Andress och ge den källor
  • Vinnare:
  • Till alla som får över 150 poäng:
  • Till alla som får över 100 poäng:
Exempelanvändare, 59 p
  1. Schweiziska posten, ny artikel, +2059 byte = 21 p
  2. Lago di Poschiavo, +1346 byte, källa 1 = 13 + 3 = 16 p
  3. Schweizerpsalm, +690 byte, källa 1, avklarat tips = 7 + 5 + 10 = 22 p

Aciram, 378 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Franziska Kinsky, källa 196 byte = 2 + 5 = 7 p + 214 byte ytterligare utökning = 9
  2. Josefa zu Fürstenberg-Weitra, källa 187 byte = 2 + 5 = 7 p
  3. Leopoldine von Sternberg, källa + utökning 1068 byte = 11 + 5 = 16 p
  4. Maria Anna von Kottulinsky, utökning 783 byte = 8 p
  5. Maria Anna von Oettingen-Spielberg, källa 107 byte = 1 + 5 = 6 p
  6. Eleonore Barbara von Thun-Hohenstein, källa 107 byte = 1 + 5 = 6 p
  7. Barbara Erni, källa 139 byte = 1 + 5 = 6 p
  8. Veronika Gut, 909 byte = 9 p
  9. Artio, bild 61 byte = 1 + 3 = 4 p
  10. Michelle Nicod, 905 byte = 9 p
  11. Michée Chauderon, 851 byte = 9 p
  12. Julie Bondeli, källa 117 byte = 1 + 5 = 6 p
  13. Anna Barbara Reinhart, 772 byte = 8 p
  14. Karoline von Manderscheid-Blankenheim, källa 137 byte = 1 + 5 = 6 p
  15. Elsa von Gutmann, källa 82 byte = 1 + 5 = 6 p
  16. Karl Eusebius av Liechtenstein, 814 byte = 8 p
  17. Johann Adam Andreas av Liechtenstein, 814 byte = 8 p
  18. Melitta Marxer, 705 byte = 7 p
  19. Folkomröstningen om kvinnlig rösträtt i Liechtenstein 1984, 1750 byte = 18 p
  20. Katharina von Zimmern, källa 208 byte = 2 + 5 = 7 p
  21. Théâtre de Neuve, 1015 byte = 10 p
  22. Genèverevolutionen, 726 + 29 byte = 8 p
  23. Association Internationale des Femmes, 1393 byte = 14 p
  24. Eva Roller, 1204 byte = 12 p
  25. Stedelen, 1139 byte = 11 p
  26. Elisabeth von Wetzikon, 902 byte = 9 p
  27. Raetien, källa 139 byte = 1 + 5 = 6 p
  28. Germania Superior, källa 143 byte = 1 + 5 = 6 p
  29. Alpes Poenninae, 507 byte = 5 p
  30. Catherine Repond, källa 247 byte = 2 + 5 = 7 p
  31. Jeanne Henriette Rath, källa 243 byte = 2 + 5 = 7 p
  32. Suzanne Curchod, källa 152 byte = 2 + 5 = 7 p
  33. Marie Dentière, källa 127 byte = 1 + 5 = 6 p
  34. Marie Goegg-Pouchoulin, källa + bild 333 byte = 3 + 3 + 5 = 11 p
  35. Anna Maria Rüttimann-Meyer von Schauensee, källa 200 byte = 2 + 5 = 7 p
  36. Franziska Dosenbach, källa 746 byte = 7 + 5 = 12 p
  37. Elise Honegger, 917 byte = 9 p
  38. Julie von May (von Rued), 931 byte = 9 p
  39. Schweizer Frauen-Verband, 1005 byte = 10 p
  40. Frauenkomitee Bern, 1044 byte = 10 p
  41. Association pour la défense de la Femme av droit, 1098 byte = 11 p
  42. 1971 års folkomröstningar i Schweiz, 1046 byte = 10 p
  43. 1959 års folkomröstningar i Schweiz, 1819 byte = 18 p

Jan Arvid Götesson, 9 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Schweiz, +902 byte = 9 p

Kaljami, 325 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Liechtenstein + 1 927 byte, utfört tips = 19 + 10 = 29 p
  2. Grönliberala partiet + 1 439 byte = 14 p
  3. Italienska + 1 975 byte = 20 p
  4. Lombardiska + 1 905 byte + första bilden = 19 + 3 = 22 p
  5. Schweiz geografi ny 3 568 byte + speciellt uppdrag (100 p) = 36 + 100 = 136 p
  6. Landtag (Liechtenstein) ny 2 264 byte = 23 p
  7. Schweizerfranska ny 2 812 byte = 28 p
  8. Schweizeritalienska ny 3 437 byte = 34 p
  9. Kurs i allmän lingvistik ny 1 902 byte = 19 p

Nalle&Lisa, 593 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Schweizerpsalm, +940 byte, första källa, utfört tips = 9 + 5 + 10 = 24 p
  2. Rhätische Bahn, +189 byte, första källa = 2 + 5 = 7 p
  3. Thunsjön, +794 byte, första källa = 8 + 5 = 13 p
  4. Linth, +507 byte, första källa, första bild = 5 + 5 + 3 = 13 p
  5. Fritz Zwicky, +980, första källa, första bild = 10 + 5 + 3 = 18 p
  6. Axenstrasse, +1 502 byte, första bild = 15 + 3 = 18 p
  7. Regleringen av Linth, ny, 3 856 byte = 39 p
  8. Zürichs spårväg, +1 041 byte, första källa, utfört tips = 10 + 5 + 10 = 25 p
  9. Félix Vallotton, +1 226, första källa = 12 + 5 = 17 p
  10. Burg Gutenberg, +363 byte, första källa = 4 + 5 = 9 p
  11. Vaduz slott, ny 2 179 byte, utfört tips = 22 + 10 = 32 p
  12. Schwabiska kriget, +260 byte, första källa = 3 + 5 = 8 p
  13. Albulabanan, ny, 2058 byte = 21 p
  14. Salginatobelbron, ny, 2 724 byte = 27 p
  15. Järnväg i Liechtenstein, +1 010 byte, första bild, första källa, utfört tips = 10 + 3 + 5 + 10 = 28 p
  16. Sankt Gotthard, +2 094 byte, första bild, första källa, utfört tips = 21 + 3 + 5 + 10 = 39 p
  17. Habsburg (slott), +423 byte, utfört tips = 4 + 10 = 14 p
  18. Sarnen, +894, utfört tips = 9 + 10 = 19 p
  19. Rapperswil, +573 byte, första källa = 6 + 5 = 11 p
  20. Zugsjön, +2 739 byte = 27 p
  21. Walter Mittelholzer, ny, 3 898 byte = 39 p
  22. Randa, Valais, +693 = 7 p
  23. Mattertal, +498, första källa, utfört tips = 5 + 5 + 10 = 20 p
  24. Berninabanan, +2 492 (tidigare omdirigering) = 25 p
  25. Sankt Gotthardsbanan, +1 331 byte, första bild, första källa, utfört tips = 13 + 3 + 5 + 10 = 31 p
  26. Patek Philippe, +1 402, första källa, utfört tips = 14 + 5 + 10 = 29 p
  27. Wengernalpbahn, ny, 3 310 byte = 33 p

Nordelch, 90 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Alphubel, +1 379 byte = 14 p
  2. Täschhorn, +624 byte, första källan = 6+5 = 11 p
  3. Dom (berg), +416 byte, första källan = 4+5 = 9 p
  4. Lenzspitze, +707 byte = 7 p
  5. Weissmies, +1 132 byte = 11 p
  6. Lagginhorn, +765 byte = 8 p
  7. Gross Grünhorn, +874 byte = 9 p
  8. Gross Fiescherhorn, +1 365 byte = 14 p
  9. Hinter Fiescherhorn, +687 byte = 7 p

Paracel63, 165 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Cosey, ny, 10 100 byte = 101 p
  2. Pascal Habegger, ny, 6 400 byte = 64 p

Ricjac, 102 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Liechtensteinska förtjänstorden +122 byte = 1 p
  2. Wilhelm Tell +1576 byte = 16 p + avklarat tips 10p = 26 p
  3. Guy Parmelin +2154 byte = 22 p + avklarat tips 10p = 32 p
  4. Förbundsrådet (Schweiz) (1151+59) byte = 12 p + avklarat tips 10p =22 p
  5. Basels spårväg ++1 113 byte = 11p + avklarat tips 10p = 21 p

Sjunnesson, 148 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Schweizergarde, +504 byte, första källa, utfört tips = 5 + 5 + 10 = 20 p
  2. Oben am jungen Rhein, +579 byte, första källa, utfört tips = 6 + 5 + 10 = 21 p
  3. Schweizertyska, +944 byte, första källa, utfört tips = 9 + 5 + 10 = 24 p
  4. Gondo, +2 391 byte, första källa, utfört tips = 24 + 5 + 10 = 39 p
  5. Gems, +481 byte, utfört tips = 5 + 10 = 15 p
  6. Hermance (vattendrag), 471 byte, första källa = 5 + 5 = 10 p
  7. Fidelis av Sigmaringen, 366 byte, första källa, utfört tips = 4 + 5 + 10 = 19 p

Ulkl, 30 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Katedralen i Vaduz, ny, 1 984 byte, utfört tips = 20 + 10 = 30 p