Östersjöstaternas råd

Från Wikipedia
Version från den 21 november 2017 kl. 17.59 av Sjundebot (Diskussion | Bidrag) (→‎top: clean up, rättar stavfel: att att → att med AWB)
Östersjöstaternas råd
FörkortningCBSS
Bildad1992
TypSamarbetsorganisation
SäteStockholm, Sverige Sverige
Betjänad regionÖstersjön
Officiella språkEngelska
CSO ordförandeskapSverige
Generaldirektör (sekretariat)Ambassadör Maira Mora
HuvudorganCBSS Secretariat P.O.Box 2010, Slussplan 9, Gamla Stan, 103 11 Stockholm SWEDEN Tel: +46 8 440 19 20 Fax: +46 8 440 19 44
Webbplatswww.cbss.org

Östersjöstaternas råd, Östersjörådet, Council of the Baltic Sea States (CBSS), är ett mellanstatligt samarbetsråd för länderna runt Östersjön samt Island och Norge.

Östersjöstaternas råd bildades 1992, för att organisera samarbete mellan staterna runt Östersjön och att främja demokratisk och ekonomisk utveckling i denna makro-region.

Det ursprungliga uppdraget har förändrats under årens lopp i takt med att den politiska situationen förändrats, också på grund av att nästan alla medlemsländer i Östersjöstaternas råd också är medlemmar i Europeiska unionen idag.

Rådet har en viktig roll som politiskt diskussionsforum för länderna kring Östersjön och dess betydelse som regional projektorganisation håller på att öka; till exempel deltar rådet i att genomföra EU:s Östersjöstrategi och jobbar för att uppnå de Globala målen (UN Sustainable Development Goals).

Rådets uttalade syfte är att fungera som ett regionalt forum där Östersjöstaterna fokuserar på deras behov av intensifierat samarbete och koordination, med målsättningen att verka för en demokratisk utveckling i regionen, stärka banden mellan länderna och att säkra ländernas ekonomiska utveckling. Till rådets frågor hör bland annat säkerhetspolitik, energifrågor, forskning, miljösamarbete (Expertgruppen för hållbar utveckling - Baltic 2030), barnens rättigheter (Expertgruppen för barnens rättigheter - Children at Risk), organiserad brottslighet och människohandel (Task Force against Trafficking in Human Beings - TF-THB), kultursamarbete och utbildningsfrågor.[1]

Rådets arbete sker genom att samarbeta med myndigheter från lokal till överstatlig nivå, med konferenser, workshops och seminarier.[2]

Medlemmar

Observatörsländer

Struktur

I rådet deltar de respektive staternas utrikesministrar och en representant från Europeiska unionen, vilka ska träffas vart annat år; vart annat år ska också hållas ett toppmöte för regeringscheferna kring Östersjön.

Med anledningen av CBSS 25:e årsdag sammanträddes utrikesministrarna och en representant från Europeiska unionen på 20 juni 2017 i Reykjavik, Island på Harpa konserthuset. I samband med detta antogs Reykjavik Deklarationen samt handlingsplanen för Baltic 2030 "Realizing the Vision" som utvecklade en gemensam syn på en hållbar Östersjöregion och kartlägger en genomförandestrategi till år 2030 för att uppnå en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar utveckling i Östersjöregionen.

Rådets löpande arbete bedrivs av en kommitté av ämbetsmän från medlemsländerna, Committee of Senior Officials (CSO), som bevakar arbetet av de olika avdelningarna, expertgrupperna och utskotten. Kommittén möts under ledning av det sittande ordförandeskapet cirka en gång i månaden.

Rådet har ett stadigvarande internationell sekretariat i Stockholm.

Ordförandeskap

Ordförandeskapet i Östersjöstaternas råd cirkulerar årligen mellan medlemsländerna. Landet som innehar ordförandeskapet bestämmer att satsa på tre särskilda arbetsområden under loppet av året.

Från och med 1 juli 2017 innehar Sverige rådets ordförandeskap igen.

Östersjöstaternas rådets prioriteringar

Östersjöstaternas råd samarbetar enligt tre följande prioriteringar

  • regional identitet
  • en hållbar och välmående region
  • en säker och trygg region

Referenser

  1. ^ Utveckling av området civil säkerhet inom Östersjöstaternas råd: betänkande, s. 40ff
  2. ^ Utveckling av området civil säkerhet inom Östersjöstaternas råd: betänkande, s. 41f

Externa länkar