HBTQ-rörelsen

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Gayrörelsen)
Hoppa till: navigering, sök

HBT-rörelsen, ibland HBTQ-rörelsen, tidigare homorörelsen eller gayrörelsen är de personer och organisationer som samlar personer inom HBT-spektrat, främst homosexuella bisexuella och transpersoner, och värnar om deras rättigheter och intressen.

Rörelsen har sitt äldsta ursprung i 1920-talets Berlin men även i USA:s storstäder San Francisco, New York och Chicago där postarbetaren Henry Gerber från Society for Human Rights 1924 skapade diskussion om homosexuellas rättigheter. Resultatet av detta blev så väl rättsliga som ekonomiska för honom.

HBT-rörelsen finns dels inom den organiserade politiken, dels utomparlamentariskt i form av såväl politiska grupper som medvetet försöker påverka exempelvis politiska beslut för att förbättra synen på HBT-personer och deras rättigheter. Vissa aktivistgrupper uttrycker sig via olika konstformer, exempelvis fotografen Elisabeth Ohlson Wallin, medan andra tar till olagliga handlingar för att nå fram med sitt budskap.

Den moderna HBT-rörelsens vagga brukar anses vara det så kallade Stonewallupproret i Greenwich Village New York, den 27 juni 1969. Stonewall är även startpunkten för den utomparlamentariska delen av HBT-rörelsen som kan benämnas HBT-aktivism.[1] Viktigaste samlingspunkten för HBT-rörelsen är de pridefestivaler, en kombination av fest och politisk manifestation som firas västvärlden över samt även på en del andra håll till minne av Stonewall.

Bland de många personer som sysslat med HBT-aktivism på högre politisk nivå kan nämnas Harvey Milk (1930-1978, USA) och Tiina Rosenberg (Sverige).

I Sverige är RFSL den viktigaste organisationen inom rörelsen, och det viktigaste evenemanget är Stockholm Pride. Andra organisationer är SFQ (Sveriges förenade hbtq- studenter) och RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning] med flera.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sandström, E & Fielder, C. (2009) Vi är misfits! - queerfeministisk aktivism och anarkistiska visioner.Normal förlag ISBN 9789186347017

Se även[redigera | redigera wikitext]