Cisperson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En cisperson är en person som entydigt är, och alltid har varit, antingen man eller kvinna och är motsatsen till en transperson. Alla könsmässiga faktorer har genom livet varit och är tydligt manliga eller kvinnliga. En cisperson är således en person med ett linjärt kön, där det biologiska, juridiska, sociala och kulturella könet, könsuttrycket och könsidentiteten pekar (och av andra uppfattas peka) entydigt åt ett håll. Man kan fortfarande vara en cisperson även om man har provat olika könsroller eller tycks likna det motsatta könet, eftersom normen för vad som är ett accepterat agerande och/eller utseende inom en kvinnlig eller manlig könsroll kan ge utrymme för visst experimenterande utan att personen tydligt uppfattas avvika från denna norm.

Ett exempel på en cisperson kan vara en person som känner sig som och definierar sig som kvinna, ses av andra personer som kvinna, är uppfostrad som kvinna, är vid födseln tillskriven kvinnligt kön (med normativt kvinnliga könsorgan och könskromosomer), är registrerad som kvinna i myndigheternas register, och beter sig i stort sett utefter en kvinnlig könsroll.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Begreppet cisperson kommer av det latinska prefixet cis- som betyder "på samma sida", vilket är en antonym för det latinska trans- som betyder "över från" eller "på andra sidan om". När det gäller kön används cis- för att beskriva en person vars biologiska kön är detsamma som könsidentitet. Den som inte är en cisperson är en transperson.

Källor[redigera | redigera wikitext]