Henrik VIII (pjäs)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Henrik VIII
Faksimil av första sidan i The Famous History of the Life of King Henry the Eight från First Folio, publicerad 1623
Faksimil av första sidan i The Famous History of the Life of King Henry the Eight från First Folio, publicerad 1623
Författare William Shakespeare
Originaltitel Henry VIII
Originalspråk Engelska
Översättare Carl August Hagberg
Utgivningsår 1623
Premiärår 1613
Utgiven på
svenska
1848
Huvudpersoner Henrik VIII av England
Henrik VIII

Henrik VIII (originaltitel Henry VIII) är ett krönikespel av William Shakespeare om kungHenrik VIII av England. Det är en av hans sista pjäser. Stilen tyder på att den är skriven i samarbete med efterträdaren John Fletcher. Med undantag för Othello är handlingen i Henrik VIII den av Shakespeares hand som ligger närmast i tiden i förhållande till Shakespeares egen tid.

Pjäsens källor[redigera | redigera wikitext]

Som vanligt när det gäller Shakespeares krönikespel tror man att han brukat sig av Raphael Holinsheds Chronicles of England, Scottland, and Ireland som utkom första gången 1578 och trycktes på nytt 1585.

Shakespeare kastar om ordningen på historiska händelser och antyder att anklagelserna mot hertigen av Buckingham var grundlösa och uppdiktade. Detroniseringen och halshuggningen av Anne Boleyn (stavad Bullen) berörs inte i pjäsen, liksom inte heller Henrik VIII:s följande fyra fruar.

Tryckningar och text[redigera | redigera wikitext]

Pjäsen anmäldes till boktryckarskråets register första gången 8 november 1623, tillsammans med 15 andra opublicerade pjäser, som en förberedelse inför tryckningen av First Folio samma år.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Handlingen följer den ganska välkända historien om Henrik VIII:s skilsmässa från Katarina och giftermål med Anne Boleyn.

Pjäsen börjar med att Buckingham tillsammans med två andra ädlingar beklagar sig över kardinal Wolseys hänsynslösa och övermodiga styre. Wolsey]], som i början av pjäsen är kungens favorit, fängslar hertigen av Buckingham och anklagar honom för högförräderi. Katarina försvarar Buckingham men processen slutar med att Buckingham avrättas. Wolsey föranstaltar en process mot Katarina för att underbygga skilsmässan. Samtidigt stiger Anne Boleyn i graderna.

Brev till påven som fångas upp av kungens män avslöjar att Wolsey spelar dubbelt. Wolsey avskedar sin följeslagare Thomas Cromwell så att han inte skall dras med i fallet. Cromwell upphöjs snart till kungens nye favorit. När skilsmässan är ett faktum lyckönskar Katarina Anne Boleyn som ny drottning. Pjäsen slutar med att Elisabet, den nya tronföljaren, föds.

Översättningar till svenska[redigera | redigera wikitext]

Henrik VIII finns bara i en svensk översättning, den av Carl August Hagberg 1848, ingående i Shakspere's dramatiska arbeten. Bd 5.

Uppsättningar[redigera | redigera wikitext]

Den första registrerade föreställningen ägde rum 29 juni 1613 då en kanonkula som avlossades från scenen antände taket på the Globe Theatre och originalbyggnaden brann ned.[1] En samtida uppgift anger att pjäsen då spelats två eller tre gånger. Uppgiften hittades och publicerades på nytt under 1800-talet av filologen och litteraturkritikern Thomas Tyrwhitt.

Både David Garrick och Charles Kean har spelat pjäsen. 1892 spelade skådespelaren Gordon Craig (inte regissören Edward Gordon Craig) Cromwell på Lyceum Theatre i London.

I början av 1930-talet regisserade Terence Gray en serie Shakspeareföreställningar på Camebridge Festival Theatre som blev uppmärksammade för sitt uppseendeväckande och oväntade scenspråk. När han 1931 satte upp Henrik VIII var ensemblen kostymerad som spelkortsfigurer.

Charles Laughton spelade Henrik 1933 på Sadler's Wells Theatre i London. 1959 spelade John Gielgud Wolsey på Shakespeare Memorial Theatre i Stratford-upon-Avon.

Under 1800-talet var pjäsen ett av Shakespeares populärare teaterstycken, men numera är uppsättningar av den betydligt ovanligare. 1996 hade Royal Shakespeare Company succé med pjäsen. Säsongen 2010 ingick pjäsen i repertoaren på Shakespeare's Globe.[2]

Uppsättningar i Sverige sedan år 1900[redigera | redigera wikitext]

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gustaf Fredén: Shakespeare i Litteraturens världshistoria del 3 sid 438
  2. ^ http://www.shakespeares-globe.org/theatre/annualtheatreseason/

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Henry VIII (play), 9 juli 2015.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från franskspråkiga Wikipedia, Henri VIII (Shakespeare), 2 december 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]