Brasse Brännström

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Brasse Brännström
Brasse Brännström efter att ha fått Lisebergsapplåden 2013.
Brasse Brännström efter att ha fått Lisebergsapplåden 2013.
Född Lars Erik Brännström
27 februari 1945 (69 år)
Sverige Stockholm, Stockholms län
Betydande roller
Brasse i Fem myror är fler än fyra elefanter
IMDb

Lars Erik "Brasse" Brännström, född 27 februari 1945 i Sankt Görans församling, Stockholm, är en svensk skådespelare.

Brännström blev känd via TV tillsammans med Magnus Härenstam och Lasse Hallström. 1970 kom deras första gemensamma program: Oj är det redan fredag. Tillsammans med Härenstam gick Brännström vidare till krogscenen under beteckningen "Magnus och Brasse"; Härenstam gjorde ofta den koleriska och strikta typen, medan Brännströms karaktärer var mer tafatta och försagda. Deras stora folkliga genombrott kom 1973 med barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter. Serien blev ett av de mest populära svenska barnprogrammen genom tiderna och Brasses återkommande replik "Fel, fel, fel!" blev ett välkänt uttryck.

Brännström har gjort ett stort antal filmroller, till exempel En kille och en tjej (1975) och Två killar och en tjej (1983) av Lasse Hallström, samt medverkat i filmer som Sprängaren (2001) och Den bästa av mödrar (2005).

Som manusförfattare har Brännström svarat för filmer som Mitt liv som hund (1985) (som nominerades för en Oscar för bästa manus) och 1939 (1989).

Under några år på 1980-talet var Brännström teaterchef för Maximteatern i Stockholm tillsammans med Magnus Härenstam, Lill Lindfors och Aller Johansson. Under 1990-talet drabbades Brännström av scenskräck, vilket gjorde att han drog sig tillbaka ifrån skådespeleriet under ett antal år. Peter Flack lockade upp honom på scenen igen i revyn Hjalmar på nätet 2002. Därefter gjorde han succé med enmansföreställningen Grottmannen som turnerade runt hela landet, för den pjäsen fick han mottaga Guldmasken för bästa manliga huvudroll i talpjäs.

2005 återförenades Brännström med Härenstam på Chinateatern i Neil Simons komedi Muntergökarna där Brasse spelade huvudrollen som den bittre komikern Leonard.

2013 tilldelades Brännström, tillsammans med Härenstam priset Lisebergsapplåden vid en ceremoni samma dag som Liseberg öppnade för sommarsäsongen 27 april 2013.

Film-, TV- och scenframträdanden[redigera | redigera wikitext]

Filmer (urval)[redigera | redigera wikitext]

TV-serier[redigera | redigera wikitext]

Teater och dylikt[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]