Johan Ulveson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Johan Ulvesson
Född Karl Johan Magnus Ulveson[1]
30 maj 1954 (60 år)[1]
Sverige Brännkyrka församling, Stockholm[1]
Aktiva år 1986 -
Betydande roller
Fredrik Ljung (Bert) Fredrik Segemyhr (c/o Segemyhr)
IMDb

Karl Johan Magnus Ulveson, född 30 maj 1954 i Brännkyrka församling, Stockholm,[1] är en svensk skådespelare och komiker. Han är bland annat känd som medlem av Lorrygänget och för sin medverkan i TV-serien c/o Segemyhr.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Johan Ulveson är utbildad vid scenskolan i Malmö[2] och började sin karriär på Norrbottensteatern i Luleå, Sitt genombrott fick han i Boulevardteaterns uppsättning av Revisorn. 1990 tilldelades han Svenska Dagbladets Poppepris för sin insats som den utvecklingsstörde Ellard i komedin Kom igen, Charlie, även den på Boulevardteatern.

Redan 1986 medverkade Ulveson i Povel Ramels TV-serie Affären Ramel; 1989 fick han vara med i Ramels och Hans Alfredsons gemensamma revy, Tingel Tangel på Tyrol. Samarbetet med Povel Ramel fortsatte 1992 då Ulveson gjorde succé i revyn Knäpp Igen!Cirkus i Stockholm. Han har sedan dess medverkat i en mängd uppsättningar på olika teaterscener bl.a. Dramaten, Oscars, Vasan och Stockholms stadsteater.

För den breda publiken är han känd genom många film- och TV-produktioner, bland annat julkalendern Ture Sventon, privatdetektiv, Harry lund lägger näsan i blöt, Parlamentet, Kaspar i Nudådalen, Bert - Den siste oskulden, Björnes magasin och c/o Segemyhr. Ulveson är en av medlemmarna i Lorrygänget som drabbade TV-tittarna i slutet av 1980-talet. Hösten 2008 medverkade han i revyn Uggla Rheborg Ulveson som spelades på Cirkus i Stockholm.

Han blev karamelodiktstipendiat 2009.[3] Sommaren 2010 medverkade Ulveson i Gröna hissenFredriksdalsteatern i Helsingborg med bland andra Eva Rydberg. Hösten 2013 återförenas Ulveson på scen med Peter Dalle från Lorrygänget i uppsättningen av De 39 stegenIntiman i Stockholm.[4]

Filmografi, i urval[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] Sveriges befolkning 1990: Ulveson, Karl Johan Magnus
  2. ^ ”Häng med Johan Ulveson under en dag”. HD. http://hd.se/mer/2010/05/08/-/. Läst 2013-05-19. 
  3. ^ ”Karamelodiktstipendiet”. http://www.pygme.se/karamellodikt/karamelodikt.shtml. Läst 15 juni 2011. 
  4. ^ De gör 130 roller på scen”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/scen/article16362469.ab. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Camera-photo.svg P culture.svg Flag of Sweden.svg Denna biografiska artikel om en svensk skådespelare behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.