Lill-Babs

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”Barbro Svensson” leder hit. För andra betydelser, se Barbro Svensson (olika betydelser).
Lill-Babs
Lill-Babs 2013.jpg
Lill-Babs signerar boken "Barbro"
i Stockholm i december 2013.
Födelsenamn Barbro Margareta Svensson
Född 9 mars 1938 (77 år)
Järvsö, Hälsingland, Sverige
Bakgrund  Sverige
Genre(r) Schlager, pop
År som aktiv 1953 -
Webbplats Officiell webbplats

Barbro "Lill-Babs" Margareta Svensson, född 9 mars 1938 i byn i Järvsö socken, Hälsingland, är en svensk sångerska. Lill-Babs var från det sena 1950-talet och flera årtionden framåt en av Sveriges mest populära popsångerskor. Hon var gift med Lars Berghagen 1965–68[1] och senare med den före detta norska landslagsmålvakten i fotboll Kjell Kaspersen. Hon är mor till Monica Svensson (född 1955), Malin Berghagen (född 1966) och Kristin Kaspersen (född 1969). Sångerskan har erhållit Konungens guldmedalj i åttonde storleken.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Lill-Babs tillsammans med The Beatles i TV-programmet Drop-In 1963.
Lill-Babs 1961.

Debut och första år[redigera | redigera wikitext]

Svensson gjorde sitt första offentliga framträdande på "Barnens dag" i Järvsö 1953. Snart fick hon komma till Wivex i Sundsvall och sjunga med Lasse Schönnings orkester. Efter att ha sjungit i radioprogrammet Morgonkvisten 1954 blev hon "upptäckt" av orkesterledaren Simon Brehm, som tog henne till Stockholm där hon gjorde professionell debut på showkrogen Bal Palais. Hon gav ut sin första skiva 1954, en stenkaka med låtarna Min mammas boogie och Svar till "Ung och kär".

Simon Brehm var Svenssons manager fram till sin död 1967. Det var även han som gav henne artistnamnet Lill-Babs: en medveten koppling till den äldre och då betydligt mer kända sångerskan Alice Babs.

Lill-Babs gjorde TV-debut 1957 och gjorde sin första folkparksshow i eget namn 1958. Hon har besökt så gott som varje folkpark i Sverige och har belönats med folkparkernas förtjänsttecken i guld. Hon har även tilldelats H.M. Konungens medalj, åttonde storleken i guld.

Sitt stora folkliga genombrott fick Svensson när hon sjöng in Stikkan Andersons "Är du kär i mej ännu Klas-Göran?" 1959; låten blev en landsplåga och finns fortfarande på Lill-Babs repertoar.

Hon gjorde teaterdebut hos Carl-Gustaf Lindstedt och Arne KällerudNöjeskatten i sånglustspelet Fly mig en greve 1958. Tillsammans med Carl-Gustaf och Arne spelade hon också in några filmer bland annat Svenska Floyd och En nolla för mycket.

Shower och internationella framträdanden[redigera | redigera wikitext]

År 1961 fick Svensson representera Sverige i Eurovision Song Contest i Cannes, hon sjöng April, april, som Siw Malmkvist hade sjungit i den svenska uttagningen. Lill-Babs hade själv tävlat med två andra låtar samma år. Hon medverkade i melodifestivalerna 1960, 1961 och 1973. I början av 1960-talet lanserades hon i Västtyskland där hon också medverkade i ett flertal filmer, samt att två engelskspråkiga singlar släpptes enbart i Förenta Staterna.

Till hennes udda meriter hör att Svensson skrivit autografer åt The Beatles-medlemmarna. Året var 1963 och Lill-Babs och den då okända gruppen The Beatles medverkade i TV-programmet Drop-In.

Lill-Babs har gjort flera krogshower, bland annat på Berns i Stockholm, Trädgår'n i Göteborg och Kronprinsen i Malmö. Under 1970-talet spelade hon revy hos Kar de MummaFolkan och gjorde succé i rollen som Annie Oakley i musikalen Annie get your gunScandinavium i Göteborg. En annan viktig milstolpe i karriären var samarbetet med Lars Forssell som 1982 specialskrev en hel show åt henne, framförd bland annat på Bacchi Wapen och Södra Teatern.

Hösten 2010 medverkade Lill-Babs i underhållningsprogrammet Så mycket bättre i TV4. 2010–2011 turnerade hon med Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist under namnet Tre damer.

TV-programledare[redigera | redigera wikitext]

I TV har Svensson varit programledare för bland annat Hemma hos Lill-Babs (1987), Morgonlust (1988), Vem tar vem (1990) och Cocktail (1991). Hon var programledare jämte Mark Levengood i en av deltävlingarna av Melodifestivalen 2003. Hennes 50-årsfest inom musikbranschen direktsändes i TV4.

Privatliv och löpsedlar[redigera | redigera wikitext]

Svensson har under sin långa karriär varit en av den svenska skvallerpressens största mjölkkor. Otaliga löpsedlar om romanser, förälskelser, skilsmässor och konkurser har passerat revy. När hon var huvudgäst i Här är ditt liv hade redaktionen med Lasse Holmqvist i spetsen samlat ihop en lång rad av hennes före detta män som dök upp och överraskade henne i studion.

Svensson gav ut sin självbiografi Hon är jag (1996).

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Originalalbum[redigera | redigera wikitext]

Samlingsalbum[redigera | redigera wikitext]

Kända låtar[redigera | redigera wikitext]

Övriga verk[redigera | redigera wikitext]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • Lill-Babs (1967)
  • Lill-Babs - hon är jag (1996, tillsammans med Anna Wahlgren)

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Lill-Babs". NE.se. Läst 10 augusti 2013.
  2. ^ "Är du kär i mej ännu Klas-Göran?". Svensk mediedatabas. Läst 22 januari 2013.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]