Mesar

Från Wikipedia
Mesar
Talgoxe (Parus major)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljMesar
Paridae
Vetenskapligt namn
§ Paridae
Utbredning
Synonymer
  • Mesfåglar

Mesar (Paridae) är en familj av små tättingar som häckar på norra halvklotet och i Afrika.

Utseende och beteende

Mesarna är till större delen små kompakta skogslevande arter som ofta har en kort, rak och konisk näbb med små fjäderklädda näsöppningar. De häckar i hål och lägger vitspräckliga ägg. Många av arterna inom familjen är mycket anpassningsbara med en varierad föda som bland annat består av olika sädesslag och insekter. Många av arterna finns i människans närhet och de arter som är stannfåglar ses ofta vid fågelbord. Många arter har visat sig vara läraktiga och opportunister i sitt val av föda.

Systematik

Merparten av arterna inom denna familj tillhörde tidigare släktet Parus, som är en av de största fågelsläktena med ett 50-tal arter och åtskilliga hundra underarter.[1] Denna familj har nu splittrats upp i ett större antal släkten.

Molekylära analyser har visat att släktet Parus består av sex härstamningslinjer, klader, vilka är: blåmesar (Cyanistes), äkta mesar (Parus), gråmesar (Baeolophus), tofsmesar (Lophophanes), svartmesar (Periparus) och titor (Poecile).[1] Dessa molekylära analyser visar också på att blåmesen och azurmesen förmodligen var den första utvecklingslinjen som grenade ut från mesarnas stamträd.[1]

Den asiatiska fågeln markmes (Pseudopodoces humilis) behandlades tidigare som en kråkfågel och kallades då "markhackare". Genetiska studier visar att den tillhör mesarna och placeras i familjen som enda art i släktet Pseudopodoces.

Ibland har även stjärtmesarna (Aegithalos) och pungmesarna (Remiz) förts till familjen mesar men idag behandlas de som två egna familjer. Genetiska studier visar att pungmesar är nära släkt med mesarna, medan stjärtmesarna står nära lövsångare och cettisångare.

Släkten och arter

Listan följer IOC 2016.[2]

Amerikansk talltita (Poecile atricapillus) eller (Parus atricapillus)
Lappmes (Poecile cincta) eller (Parus cinctus)

Se även

Källor

  1. ^ [a b c] Lennart Nilsson, Hur många Cyanistes caeruleus har du i din trädgård?, Vår Fågelvärld, nr.8, 2005
  2. ^ Gill, F & D Donsker (Eds). 2016. IOC World Bird List (v 6.4). doi :  10.14344/IOC.ML.6.4.

Externa länkar