Plutos naturliga satelliter

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bild av Plutosystemet taget av Rymdteleskopet Hubble

Dvärgplaneten Plutos fem kända månar är Charon, Nix, Hydra, Styx och Kerberos. Den fjärde månen upptäcktes av Hubbleteleskopet den 20 juli 2011 och den femte i juni/juli 2012. Samtliga namn anknyter till Plutos roll som härskare över underjorden i den grekisk-romerska mytologin.

Charon[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Charon (måne)

Plutos största måne Charon upptäcktes 1978 av James W Christy. Charon befinner sig på ett tämligen stort avstånd från Pluto. Pluto och Charon betraktas ofta som ett system av dvärgplaneter, eftersom storleksskillnaden dem emellan är så liten att deras masscentrum ligger mellan de två himlakropparna. Internationella Astronomföreningen har dock inte formaliserat kriterier för dvärgplanetspar, varför Charons officiella status fortfarande är måne.

Nix och Hydra[redigera | redigera wikitext]

Plutos två yttre månar Nix och Hydra upptäcktes 2005 med hjälp av Hubbleteleskopet. Dessa månar, som är alltför små för att kunna ses med annat än Hubbleteleskopet, befinner sig i banor på mycket långt avstånd från Pluto. De namngavs officiellt i juni 2006 av Internationella Astronomföreningen efter förslag från upptäckarna. Innan dess användes beteckningarna S/2005 P1 respektive S/2005 P2.

Plutos fjärde måne[redigera | redigera wikitext]

Den 20 juli 2011 observerade Hubbleteleskopet en fjärde måne. Månen, som är mellan 13 och 34 kilometer i diameter, ligger mellan månarna Nix och Hydras banor. Månen heter Kerberos eller S/2011 P 1, eller P4, och fullbordar en omloppsbana runt Pluto ungefär var 31 dagar. Månen var först sedd i ett foto taget med Hubbles Wide Field Camera 3 den 28 juni 2011. Iakttagelsen bekräftas i uppföljande Hubbleobservationer tagna mellan 3 juli och 18 juli 2011.

Plutos femte måne[redigera | redigera wikitext]

På bilder tagna i juni och juli 2012 av Hubbleteleskopet har en femte måne, Styx, i bana runt Pluto upptäckts. Den betecknas även S/2012 (134340) 1, eller P5.[1] och dess bana ligger mellan Charon, och de yttre satelliterna.

Rymdsond mot Pluto[redigera | redigera wikitext]

Pluto har ännu inte blivit nära granskad av någon rymdsond. Pluto och dess satelliter kommer dock att få besök av rymdfarkosten New Horizons, som sändes iväg 19 januari 2006. Den beräknas nå fram juli 2015. Den ska inte landa utan bara ta närbilder på Pluto och dess satelliter.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hubble discovers new Pluto moon, BBC den 11 juli 2012 (på engelska).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]