Sackaros

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Strukturformel

Sackaros eller sukros, med trivialnamnen rörsocker och betsocker, är en sockerart som utvinns från sockerrör och sockerbetor. Det är den sockerart som bland annat finns i strösocker, bitsocker och florsocker. Ren sackaros brukar kallas för tomma kalorier/kolhydrater, då det bidrar med energi men saknar övrigt näringsinnehåll såsom vitaminer och mineraler. Sackaros tas upp långsammare av kroppen än till exempel glukos (druvsocker).

Historik[redigera | redigera wikitext]

Sockerröret härstammar från ett gräs som växte i Polynesien och Melanesien i Stilla havet. Därifrån togs det till Indien, Indonesien och Kina cirka 6 000 f.kr..[1] Gräset förädlades till sockerrör ur vilka sackarosen pressades ur eller reducerades till kristaller genom kokning. Enligt en legend var det Alexander den store som på 300-talet f.kr. tog sockerröret till Europa. Under den islamiska expansionen tog araberna sockerröret till Västeuropa via Sicilien och Spanien och Henrik sjöfararen förde grödan söderut på 1400-talet. När Columbus upptäckte Amerika insåg han att klimatet i västindien var väl lämpat för sockerodling. Dessa odlingar blev en del av den så kallade triangelhandeln; slavar köptes i Afrika och skeppades till Västindien och södra USA där de utvann råvaror som förädlades i Europa och byttes till slavar i Afrika. Dessutom upptäckte sockerproducenterna att biprodukten melass kunde jäsas och destilleras vilket gav upphov till spritdrycken rom.

Under napoleonkrigen i början av 1800-talet försvårades importen av råsocker från sockerrör från Västindien och som ersättning utvanns sackaros ur sockerbetan. När freden kom behövdes inte betan längre, men på 1850-talet hade dels slaveriet avskaffats, vilket fördyrade odlingen av socker, och sockerbetan förädlats så mycket att odling av denna åter blev lönsamt.[1]

Från slutet av 1900-talet står sockerbetan för nästan hälften av det sackaros som framställs.[1]

De svenska trivialnamnen[redigera | redigera wikitext]

I Sverige utvanns sackaros ur importerat råsocker från sockerrör. Under napoleonkrigen upptäcktes att sackaros kunde utvinnas ur sockerbetan.[1] Sockerbetan kunde odlas på Sveriges breddgrader men oraffinerat socker, råsocker, importerades fortfarande. Därför kom råsocker att bli synonymt med rörsocker. Företaget Dansukker, som är markanadsledande i Sverige för socker, döpte år 2009 om sin produkt Råsocker till Rörsocker.[2]

Kemi[redigera | redigera wikitext]

Kemiskt sett är sackaros en disackarid bestående av två monosackarider, glukos och fruktos. Den kemiska formeln för sackaros är C12H22O11. Sackaros kristalliseras lätt till stora kristaller som är lättlösliga i vatten.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] Dansukkers webbplats Sockrets väg till Europa. Läst 2012-09-16
  2. ^ Dansukkers webbplats Rättvisemärkt rörsocker.Läst 2010-05-12