Umeå FC

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Umeå FC
Hemort Umeå, Sverige
Grundad 20 november 1987
Hemmaarena T3 Arena
Tränare Johan Sandahl
Ass. tränare Henrik Burström
Kit left arm shoulder stripes blue stripes alt.png
Lagfärger
Kit body thinblackstripes.png
Lagfärger
Kit right arm shoulder stripes blue stripes alt.png
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Hemmaställ
Kit left arm shoulder stripes white stripes alt.png
Lagfärger
Kit body thinnavyhoops.png
Lagfärger
Kit right arm shoulder stripes white stripes alt.png
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Bortaställ
Meriter
Allsvenska säsonger 1  (1996)
Placering i allsvenskans maratontabell 38
Säsonger i Sveriges näst högsta division 10   (2006)
Övrigt
Supportrar Norrlandsguld
Webbplats www.ufc.se

Umeå FC är en fotbollsklubb i Umeå. Klubben är Umeås för tillfället största herrfotbollsklubb. UFC bildades den 20 november 1987[1] genom en sammanslagning av fotbollssektionerna i klubbarna Tegs SK och Sandåkerns SK. Umeå FC spelar för närvarande i Division 1 norra och hemmaarena för UFC är T3 Arena.

Historia[redigera | redigera wikitext]

1996 spelade Umeå en säsong i Allsvenskan och åkte ut efter kval mot Ljungskile SK. Den mest kände spelaren som spelat för Umeå är Jesper Blomqvist. Meste målskytt genom tiderna är Steve Galloway, som kom till klubben från Djurgårdens IF 1990.

Kval till allsvenskan[redigera | redigera wikitext]

1998 tar Umeå nya tag för att om möjligt nå tillbaka till allsvenskan. Det blev en bra och klart godkänd insats i och med att laget nådde en andraplats och därmed fick kvala till allsvenskan. Umeå fick 49 poäng mot seriesegraren Djurgårdens 54 poäng. I kvalet förlorade Umeå med 2–3 mot Örgryte IS hemma och 0–3 borta och således blev det inget avancemang.

I nya superettan[redigera | redigera wikitext]

2000 var premiäråret för den nya superettan, landets enda division 1-serie med 16 deltagande lag. Umeå FC var ett av lagen, för övrigt det enda laget från Norrland. Umeås geografiskt "närmaste" motståndare fanns i Borlänge (Brage), Västerås och Stockholm.

Steve Galloway blir assisterande tränare[redigera | redigera wikitext]

Inför säsongen 2003 var såväl nyfikenhet som förväntningar på Umeå FC ganska höga, inte minst mot bakgrund av det goda resultatet under föregående säsong 2002 (andraplats, med en poäng efter seriesegraren Boden). En särskild förhoppning knöts också till det faktum att Umeå inför året lyckats värva Joachim Karlsson från Örgryte IS. Karlsson skulle ge laget nödvändig tyngd och rutin inte minst i det offensiva spelet samtidigt som han också skulle bli delaktig i ledning och träning av laget.

Avancemang till Superettan[redigera | redigera wikitext]

Efter den hårfina kvalförlusten 2004 mot Degerfors IF var det dags för Umeå FC att ta ny sats i Division 2 Norrland. Målsättningen var klar, ny serieseger och ny chans att kvala framgångsrikt upp till Superettan 2006. UFC hade också ett tungt favoritskap att bära under 2005 års seriespel. Inte minst media haussade laget efter den fina insatsen året innan.

Trots en stundtals litet knackig instats i serien kunde en kvalplats till slut bärgas. I kvalet väntade Enköpings SK, och första matchen slutade 0–0. I den andra matchen stod det också 0–0, fram tills fem minuter innan slutet, då Umeå tryckte in 1–0. Av bara farten gjordes även 2–0 och Norrlands största stad hade åter ett lag i fotbollseliten.

Inför den sista och avgörande matchen i Division 1 2011 ledde Umeå serien på 48 poäng, en poäng före tvåan FC Väsby United. Motståndet i matchen stod Akropolis IF för, som precis hade säkrat fortsatt spel i serien. Inför 6 035 åskådare på T3 Arena vann Umeå matchen med 2-1, säkrade serievinsten och man blev därmed uppflyttade till Superettan 2012.[2]

Inför 2013 genomgick Umeå FC stora förändringar på både ledarsidan, kanslisidan och på spelarsidan, detta efter att klubben lämnat

Superettan för att åter spela i div 1 norra. Stora delar av truppen försvann och nya tränare Johan Sandahl fick bygga nytt. Klubben slutade till sista 6:a efter en tung inledning men en fin upphämtning under hösten. 2013 var tungt skadeår för klubben men året blev lyckat i det avseendet att klubben gav många unga spelare chansen att spela i representationslaget. TIll 2014 har klubben lyckats behålla stora delar av den trupp som byggdes under 2013.

Tillbaka i Superettan[redigera | redigera wikitext]

I återkomsten till landets nästa högsta serie får Umeå FC en bra start, premiären slutar 1-1 borta mot Falkenbergs FF. I nsätföljande hemmamatch drar man storpublik till Gammlivallen, 7045 personer kommer för att se UFC möta Hammarby. det var också ca 500 hammarbyfans som reste 65 mil upp. UFC tar ledningen genom Danny Persson men tappar den sedan Jonathan Johansson först tappat in en boll till 1-1 varpå Hammarbys Castro-Tello avgör med ett solomål. Efterföljande match vinner UFC med 2-1 borta mot Degerfors. Trots den fina starten med 4 poäng på de tre första omgångarna blir dock vårsäsongen en lång mödosam rad av förluster. När serien tar uppehåll i ligger UFC näst sist på med 10 poäng på 15 matcher. Vårens sista hemmamatch vinns dock med 3-1 mot Landskrona, UFC:s första seger på elva matcher och årets första hemmaseger. Under hösten så fortsatte kräftgången och de lyckades aldrig ta sig ovanför nedflyttningsstrecket. Hoppet om kvalspel levde efter 5-1 hemma mot Trelleborgs ff och 0-0 borta mot Brage. Men degraderingen blev ett faktum efter 0-5 borta mot IFK Värnamo. Facit blev bara 6 vunna matcher och jumboplats.

Spelare[redigera | redigera wikitext]

Truppen 2014[redigera | redigera wikitext]

Uppdaterad 25 februari 2014.[3]
Nr Land Pos Namn
1 Bosnien och Hercegovina  MV Vladimir Sudar
2 Ghana  MF Isaac Shaze
3 Sverige  MF Jesper Medén
4 Sverige  MF Emil Sjöberg
5 Sverige  MF Fredrik Wennebro
6 Sverige  F Adam Larsson
7 Sverige  F Jens Sjöström
8 Sverige  MF Erik Lundström (C)
9 Sverige  A Simon Mårtensson
10 Sverige  A Danny Persson
11 Sverige  MF Johan Larsson
Nr Land Pos Namn
14 Sverige  MF Linus Christensen
15 Sverige  F Dillan Ismail
16 Gambia  MF Modou Lamin Sillah
17 Sverige  MF Mattias Lidberg
19 Sverige  F Fredrik Fjällström Winka
23 England  MF Josh Bragg
24 Sverige  MV Jorge Arancibia Fuentes
57 Sverige  A Jonathan Wiberg
50 Sverige  F Jens Stigedal
60 Sverige  MF Axel Fällman

Utlånade spelare[redigera | redigera wikitext]

Nr Land Pos Namn


För säsongsövergångar, se övergångar vintern 2011/2012.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Bolletinen”. 2004. http://www.bolletinen.se/sfs/allsvenskan/grundades.pdf. Läst 10 oktober 2011. 
  2. ^ UFC klara för Superettan”. Västerbottens-Kuriren. http://vk.se/Article.jsp?article=487446. Läst 26 oktober 2011. 
  3. ^ ”A-Laget 2014”. Umeå FC. http://www.ufc.se/a-laget-2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]