Öppna Moderater – Moderaternas hbt-förbund

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Öppna moderater)

Öppna Moderater – Moderaternas hbtq-förbund, är en organisation inom Moderaterna som arbetar med frågor som rör sexuella minoriteter, HBTQ. Förbundet har 14 distrikt, varav det största distriktet är Öppna Moderater Stockholm.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Organisationen startades som ett nätverk 1979, då under namnet Gaymoderaterna. Den var då formellt fristående från partiet.

Under några år i slutet av 1990-talet låg verksamheten vilande innan den startades om 2001. Organisationen valde vid sin stämma 2003 att byta namn till Öppna Moderater - moderaternas gaynätverk.[1] Namnet valdes för att visa att nätverket arbetar för alla delar av hbtq-samhället och att organisationen är öppen för alla oavsett läggning eller identitet så länge man delar de moderata grundvärderingarna[2]. År 2012 ombildades organisationen till "Öppna Moderater – Moderaternas hbt-förbund" med tillhörande distriktsorganisation, och blev därmed mer formellt en del av Nya Moderaterna med motionsrätt inom partiet.[3] (Observera att förkortningen "HBT" enligt förbundets stadgar skall anges med gemener i organisationens namn.)[4]

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Öppna Moderater arbetar både inom Moderaterna och externt. Syftet är att påverka Moderaterna och moderata beslutsfattare runt om i landet att driva en hbtq-politik med fokus på mångfald, likabehandling och individens rätt. Organisationen har varit pådrivande i en rad frågor och det var Öppna Moderater som skrev den motion om att införa könsneutrala äktenskap i Sverige som vid Moderaternas partistämma 2007 bifölls – vilket därmed blev Moderaternas politik. Öppna Moderater arrangerar tillsammans med Moderaterna varje år kampanjer och arrangemang i samband med Pride-festivaler i Stockholm (Stockholm Pride), Göteborg (West Pride), Malmö (Regnbågsfestivalen) och på en rad andra platser över hela landet.

Öppna Moderater är på Europanivå medlemmar i European Centre-Right LGBT+ Alliance ett nätverk av hbtq-organisationer inom EPP partier från nio olika länder[5].

Befattningshavare[redigera | redigera wikitext]

Ordförande i den nationella förbundsstyrelsen är Tobias Björk som valdes 2023[6]. Nätverket har två vice ordförande, för närvarande Joakim Storeide och Petra Douhane. Bland tidigare styrelseledamöter finns bland annat den tidigare migrationsministern Tobias Billström.

Ordföranden genom åren[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]