Alpkråka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Alpkråka
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Alpenkrähe-Pyrrhocorax.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljKråkfåglar
Corvidae
SläktePyrrhocorax
ArtAlpkråka
P. pyrrhocorax
Vetenskapligt namn
§ Pyrrhocorax pyrrhocorax
AuktorLinné, 1758
Utbredning
Chough range map.png
Hitta fler artiklar om fåglar med

Alpkråka[2] (Pyrrhocorax pyrrhocorax) är en fågel i familjen kråkfåglar.[3]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Alpkråkans fjäderdräkt är svart i alla dräkter. Den har röda ben. Adulta fåglar är glansiga medan juvenilen är mattare. Näbben, som är ganska lång och nedåtkrökt är brungul hos juvenila fåglar och röd hos adulta. Kroppslängden är som mest 40 centimeter, varav stjärt cirka 15 och vingspannet ligger på mellan 68 och 80 centimeter. Kroppsvikten kan uppgå till 250 gram.

Förväxlingsrisk föreligger framför allt med alpkaja som ofta uppträder i samma miljöer. Alpkajan har jämförelsevis kortare vingar och längre stjärt, kortare ben och kortare näbb som i alla åldrar är gul.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Alpkråkan förekommer i Asien, i Europa bland annat på Irland, i Spanien, och Alperna strax under snögränsen, samt i Etiopien i Afrika. Den delas upp i en mängd underarter där den etiopiska baileyi ibland behandlas som en egen underartsgrupp:[3]

Tillfälligt har arten setts i Österrike, Belgien, Bulgarien, Tyskland, Egypten, Ungern, Korea och Slovakien. Den är sannolikt utdöd i Libanon och definitivt utdöd i Slovenien och Tunisien.[1]

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Pyrrhocorax pyrrhocorax

Honan lägger mellan april och juni tre till sex ägg som är brun- eller gråfläckiga på gulvit bottenfärg. Boet, som vanligen är omfångsrikt, byggs av ljung, törne eller andra plantor, och läggs vanligen på ett klippigt berg i ett hål eller en grotta. Boet fodras med ull eller hår.

Fågelns föda består av maskar, spindlar, snäckor, insekter och deras larver. Alpkråkan blir lätt tam och fortplantar sig även i bur. Den är en utmärkt segelflygare. Alpkråkan är sällskaplig och förekommer ofta i stora flockar.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Arten har ett stort utbredningsområde och en stor population, men tros minska i antal, dock inte tillräckligt kraftigt för att den ska betraktas som hotad.[1] IUCN kategoriserar därför arten som livskraftig (LC).[1] I Europa tros beståndet bestå av 40 500–86 400 häckande par.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Alpkråkan, 1904–1926.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e] Birdlife International 2012 Pyrrhocorax pyrrhocorax Från: IUCN 2015. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4 www.iucnredlist.org. Läst 14 mars 2016.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2017) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter, läst 2017-08-14
  3. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2015) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2015 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-02-11

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]