Amarantväxter

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Amarantväxter
Amaranthus caudatus1.jpg
Rävsvans (Amaranthus caudatus)
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Nejlikordningen
Caryophyllales
Familj Amarantväxter
Amaranthaceae
Vetenskapligt namn
§ Amaranthaceae
Auktor Juss., nom. cons.
Släkten
Se även lista över amarantväxternas släkten
Hitta fler artiklar om växter med

Amarantväxter (Amaranthaceae) är en familj av trikolpater med omkring 160 släkten med sammanlagt ungefär 2 400 arter. De flesta är örter eller små buskar, mycket få är träd eller klätterväxter. Amarantväxterna finns över hela världen, framför allt i tropiska eller subtropiska områden. Störst artrikedom finns i tropiska Afrika och Nordamerika. Vissa arter anses vara ogräs, men många andra är populära trädgårds- och prydnadsväxter. Många arter är halofyter, det vill säga de växer i salthaltig jord.

Bladen är enkla och mer eller mindre tandade och utan stipler. Blommorna kan sitta ensamma eller i samlingar av olika slag och är vanligen tvåkönade. Antalet kronblad är fyra eller fem och de är ofta sammanvuxna. Frukten kan vara en nöt eller kapsel, sällan ett bär.

Moderna DNA-baserade klassificeringssystem såsom Angiosperm Phylogeny Group har flyttat mållväxter som en underfamilj till amarantväxterna. Välkända mållväxter är bland annat betor och spenat. Äldre klassificeringssystem hade mållväxterna som en fristående familj och då innehöll amarantväxterna endast omkring 65 släkten och 900 arter.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]