Amarantväxter

Från Wikipedia
Amarantväxter
Rävsvans (Amaranthus caudatus)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningNejlikordningen
Caryophyllales
FamiljAmarantväxter
Amaranthaceae
Vetenskapligt namn
§ Amaranthaceae
AuktorJuss., nom. cons.
Släkten
Se även lista över amarantväxternas släkten
Hitta fler artiklar om växter med

Amarantväxter[1] (Amaranthaceae) är en familj av trikolpater med omkring 160 släkten med sammanlagt ungefär 2 400 arter. De flesta är örter eller små buskar, mycket få är träd eller klätterväxter. Amarantväxterna finns över hela världen, framför allt i tropiska eller subtropiska områden. Störst artrikedom finns i tropiska Afrika och Nordamerika. Vissa arter anses vara ogräs, men många andra är populära trädgårds- och prydnadsväxter. Många arter är halofyter, det vill säga de växer i salthaltig jord.

Bladen är enkla och mer eller mindre tandade och utan stipler. Blommorna kan sitta ensamma eller i samlingar av olika slag och är vanligen tvåkönade. Antalet kronblad är fyra eller fem och de är ofta sammanvuxna. Frukten kan vara en nöt eller kapsel, sällan ett bär.

Moderna DNA-baserade klassificeringssystem såsom Angiosperm Phylogeny Group har flyttat mållväxter som en underfamilj till amarantväxterna. Välkända mållväxter är bland annat betor och spenat. Äldre klassificeringssystem hade mållväxterna som en fristående familj och då innehöll amarantväxterna endast omkring 65 släkten och 900 arter.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Plant index - A, Svensk Kulturväxtdatabas

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]