Bachs blomstermedicin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bachs blomstermedicin.

Bachs blomstermedicin är en uppsättning medel för aromterapi utvecklade på 1930-talet av den engelske homeopaten Edward Bach.[1][2]

Vid undersökningar av blomstermedicinen har det inte hittats något stöd för de påstådda effekterna utöver placebo (placebo innebär att den enda påvisbara effekten är en så kallad förväntanseffekt, behandlingsverkan som inte beror på verkande beståndsdelar utan på patientens egna förväntningar).

Försäljarna hävdar att de främjar helande genom att förbättra sinnestillstånd via en okänd process.

Medlen kan säljas under namn som Dr. Bach blomsterdroppar, Dr. Bach blomsterterapi eller Dr. Bach blomessenser.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Bachs blomstermedicin är främst avsedd för känslomässiga och andliga tillstånd, som inkluderar men inte är begränsat till depression, ångest, sömnbesvär och stress.[3]

Det finns 38 blomessenser där var och en sägs kunna vända ett negativt känslomässingt tillstånd.

Blomsterdropparna innehåller en mycket liten mängd blommaterial i en 50:50 lösning av vatten och konjak.[3] Eftersom dropparna är extremt utspädda, har de ingen karaktäristisk smak eller doft från växten. Försäljare hävdar att blomsterdropparna innehåller egenskaper från blomman och att detta överförs till användaren. Trots att Bachs blomstermedicin ofta förknippas med homeopati, följer blomsterdropparna inte homeopatiska ritualer, som antagandet att läkandet förbättras genom att späda och skaka.

Varje blomessens används ensam eller tillsammans med andra blomessenser, och varje blomma tros av förespråkare ge särskilda egenskaper till dropparna. Blomsterdropparna sväljes.

Vetenskapliga omdömen[redigera | redigera wikitext]

Två systematiska undersökningar av kliniska prövningar av blomsterdropparna hittade inget stöd för de påstådda effekterna utöver placebo.[4][5]

Sorter och kombinationer[redigera | redigera wikitext]

Det finns 38 blomessenser där var och en sägs inverka på ett negativt känslomässingt tillstånd för att plocka fram dess motsvarande positiva sida.

Den mest kända blomsterdroppskombinationen är Rescue Remedy[6], också kallad "akutdroppar". Rescue Remedy innehåller lika mycket av var och en av Rock Rose, Impatiens, Klematis, Star of Bethlehem och Cherry Plum. Produkten syftar till att behandla upprörda känslotillstånd. Rescue Remedy är ett varumärke, och andra företag producerar samma formel under andra namn, till exempel Five Flower Remedy [7].

Rescue Cream innehåller samma blomsterdroppar men i krämform, med tillägg av Crab Apple, den enda av Bachs blomsterdroppar som påstås fungera direkt på den fysiska kroppen samt med känslor då den smetas på huden.[källa behövs]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ The Bach Centre: Guide to the remedies, läst 2012-12-20
  2. ^ The Skeptic's Dictionary: Bach flower therapy, läst 2012-12-20
  3. ^ [a b] http://www.reikihealingpower.com/Bach%20Flower.htm
  4. ^ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12635462
  5. ^ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695424/?tool=pmcentrez
  6. ^ Candee, Andrea (2003). Gentle Healing for Baby and Child: A Parent's Guide to Child-Friendly Herbs and Other Natural Remedies for Common Ailments and Injuries. Simon & Schuster. pp. 288.
  7. ^ Gaeddert, Andrew (2004). Healing Digestive Disorders: Natural Treatments for Gastrointestinal Conditions. North Atlantic Books. pp. 300.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]