Edamerost

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Edamerost
SmallEdamCheese.jpg
Liten edamerost och osthyvel.
RegionEdam-Volendam
StadEdam
MjölkKomjölk eller getmjölk
Fett11 g per 100 g ost
Pastöriseradja
Egenskaperhalvhård
Lagringupp till tio månader
Ursprungsskyddnej

Edamerost är en ost som härstammar från orten Edam, nära Amsterdam, i Nederländerna. Numera tillverkas kopior av osten i andra länder. Osten är ofta klotformad och paketerad i röd paraffin, vilket gör den lätt igenkännbar.

Den röda varianten Edamer 50+ doppades i rött vax och blev omslagen med ett gul-orange folie. Den blev 1980 omdöpt till Koggost 50+ först år 1980, och för Sveriges del tillverkades båda vid Klintehamns mejeri på Gotland mellan 1963 och 1991. Ursprunglig utvecklare var Yngve Andersson och Evert Nilsson från Klintehamn. 1969 övertog Bertil Ingmansson rollen som chef för mejeriet. Ostmästare Lars Lundin vann med en Koggost bronsmedalj vid VM i Ost i Green Bay i Wisconsin våren 1991.

Edamerosten är mycket mild i smaken, och avger nästan ingen lukt jämfört med andra traditionella ostar. Dess fetthalt är också lägre än traditionellt. Som de flesta andra hårdostar kan den lagras upp till 10 månader beroende på vilken smak som eftersträvas.[1] Den brukar användas till julen och räknas ofta som en självklarhet på det svenska julbordet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.osthuset.nu/?tag=edamerost