Esse

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Esse (olika betydelser).

Esse
Ähtävä (finska)
Före detta kommun
Ähtävä.vaakuna.svg
Vapen
Land Finland Finland
Landskap Österbotten
Län tidigare Vasa län, länsidelningen upphört
Centralort Överesse
Folkmängd 3 223 (2014)
Grundad 1865
Moderkommun Pedersöre
GeoNames 660126
Upphörd 1977
Ny kommun Pedersöre

Esse (finska Ähtävä) är en kommundel i Pedersöre kommun i Österbotten. Innan 1977 var Esse en självständig kommun. Ofta används också namnet Esse när man enbart syftar på kyrkbyn Överesse.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Esse ligger i nordöstra delen av Pedersöre kommun. Esse består av byarna Bäckby, Lappfors, Ytteresse och Överesse. I Esse bor 3 223 personer (1 januari 2014), varav 159 i Bäckby, 331 i Lappfors, 1 782 i Ytteresse och 951 i Överesse.[1] Trenden de senaste decennierna har varit att Bäckby och Lappfors som ligger längre från kusten sakta har tappat invånare, medan Ytteresse som ligger närmast de centrala delarna av Pedersöre och Jakobstad har haft en positiv invånarutveckling.

Esse å[redigera | redigera wikitext]

Esse å från bron i Överesse

Esse å börjar i Evijärvi sjö i Evijärvi och rinner mot nordost till Lappfors. Den ringlar sig genom centrum av Esse och Kållby innan den rinner ut i Larsmosjön. I ån förekommer flodpärlmussla, utter, flygekorre, dvärgnäckros och brakved.[2]

Service[redigera | redigera wikitext]

I Esse finns tre lågstadieskolor i byarna Bäckby, Ytteresse och Överesse. Något högstadium finns inte i Esse, utan hela kommunens högstadieelever går i Sursik skola i Bennäs. I Överesse finns apotek, bibliotek, brandstation och läkarmottagning, medan Esse tandklinik finns i Ytteresse där det också finns ett bibliotek och pizzeria.

Ortnamnet[redigera | redigera wikitext]

De tidigaste skriftliga beläggen på ortnamnet är från 1400-talet och betecknade då såväl ån som den plats där ån utmynnade i havet.

Kultur[redigera | redigera wikitext]

Museiverket har klassat Esse kyrka och de två prästgårdarna på Henriksborg som kulturhistoriska områden av riksintresse,[3] liksom Lappfors by och Heidegård.[4] Esse Hembygdssällskap driver museet Fornstugan med byggnader från av 1850-talet, och har restaurerat en vargfångstgrop från 1600- eller 1700-talet.

Kända personer[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Fakta om Pedersöre - Befolkning Arkiverad 22 augusti 2007 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ Naturen i Pedersöre Arkiverad 2 december 2013 hämtat från the Wayback Machine.
  3. ^ ”Kyrkan och prästgårdarna i Esse”. Museiverket. http://www.kulturmiljo.fi/read/asp/rsv_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1630. 
  4. ^ ”Lappfors by och Heidegård”. Museiverket. http://www.kulturmiljo.fi/read/asp/rsv_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=4477. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]