Joan Miró

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Joan Miró i Barcelona (1935)
Kvinna och fågel (Barcelona)

Joan Miró i Ferrà, född 20 april 1893 i Barcelona, Katalonien, Spanien, död 25 december 1983 i Palma de Mallorca, Mallorca, Spanien, var en spansk (katalansk) surrealistisk konstnär, grafiker och skulptör.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Han kom från en släkt av katalansk hantverkselit, hans farfar var bysmed, fadern guldsmed på modet i Barcelona och moderns släkt var finmöbelsnickare. Hans föräldrar ville att deras son skulle bli affärsman, men han protesterade genom att bli sjuk. Under konvalescenstiden på familjens släktgård började han teckna och började sedan studera vid en konstskola i Barcelona.

Han kom sedan i kontakt med kubismen, men inte förrän i mitten av 1920-talet hade han självförtroende nog att våga avbilda sina egna runda bilder av världen. Snart litade han fullt på sina drömmars bildvärld och han gav sina målningar poetiska namn såsom "Kvinna vid en sjö som blivit regnbågsskimrande av en passerande svan".

Mirós tidiga måleri visar på influenser från både Cézanne och fauvismen. Under 1920-talet umgicks han med bland andra Robert Delaunay, Pablo Picasso och Juan Gris och utvecklade då en helt personlig och raffinerad abstrakt stil. Mirós mest kända konstverk kännetecknas av en egenartad surrealism och består inte sällan av en typ av kalligrafi av former i starka färger. Han inspirerades både av sitt hemland Kataloniens medeltida fresker och folkliga konst, liksom av Antoni Gaudís fantastiska och organiska byggen[1].

Under 1930-talet blev hans stil mer dyster och efter andra världskriget utförde han större abstrakta målningar. Han experimenterade även med skulptur, och utformade prisstatyetten till Prinsen av Asturiens pris, samt gjorde väggmålningar, bland annat för Unescobyggnaden i Paris.

Han var ingen "snabbmålare" trots en enorm produktion. Han påbörjade flera tavlor i taget, vilka fyllde hans ateljé och som han då och då kompletterade med en färgklick här och där.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Joan Miró". NE.se. Läst 29 april 2013.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]