Globala katastrofrisker

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Global katastrofrisk)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Konstnärs föreställning av en asteroid som krockar med Jorden. En asteroid kan ha potentialen att utrota mänskligheten.

Global katastrofrisker är hypotetiska framtida händelse med potentialen att allvarligt skada människors välbefinnande på en global skala. Vissa händelser kan förstöra eller lamslå den moderna civilisationen. En allvarlig händelse som kan orsaka mänskligt utdöende är känd som en existentiell risk.

Potentiella globala katastrofrisker inkluderar, men är inte begränsade till artificiell intelligens, nanoteknologiska vapen, klimatförändring, kärnvapenkrig, och pandemier.

Forskare upplever svårigheter att studera mänskligt utdöende direkt, eftersom mänskligheten har aldrig utrotades innan. Även om detta inte betyder att det inte kommer att ske i framtiden, gör det modellering av existentiella risker svåra att genomföra, delvis på grund av survivorship bias.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Global catastrophic risk, 27 mars 2016.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Global Catastrophic Risks: Introduction”. webcache.googleusercontent.com. Arkiverad från originalet den 12 januari 2016. https://web.archive.org/web/20160112211523/http://www.global-catastrophic-risks.com/docs/Chap01.pdf. Läst 16 december 2015.