Håll huvet kallt

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Håll huvudet kallt)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Håll huvudet kallt
GenreAdventskalender
ManusViveca Lärn
MedverkandeAndré Lidholm
Emelie Heilmann
Tomas von Brömssen
Johan Larén
Birgit Carlstén
Göran Ragnerstam
Per Oscarsson
MusikThomas Sundström
Antal avsnitt24
Längd (per avsnitt)15 minuter per avsnitt
Antal säsonger1
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSveriges Television
Sändning
OriginalkanalSVT 1
Originalvisning1–24 december 1994
Bildformat4:3
StatusAvslutad
Kronologi
FöregångareTomtemaskinen
UppföljareJul i Kapernaum
Externa länkar
IMDb

Håll huvudet kallt var SVT:s julkalender 1994, baserad på boken Eddie och Johanna av Viveca Lärn. [1] Serien utspelas i LysekilSveriges västkust, och det var även där TV-serien spelades in.

Adventskalendern[redigera | redigera wikitext]

Kalendern visar Lysekil, där berättelsen utspelar sig, i vintermiljö. [2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den handlade om den astmasjuke pojken Eddie, som åkte hem till sin faster Soffan och farbror Malkolm i Lysekil. Hans mamma var död, och hans pappa Lennart (Tomas von Brömssen) var alkoholist och var tvungen att bo på ett terapihem. [3]. Eddies äldre bror Anders fick bo hos sin lärare för att plugga.

Den enda nära vän Eddie hade med sig till Lysekil var hans vattensköldpadda Maxon Jaxon som är döpt efter Michael Jackson. Men han mötte senare Johanna som blev hans nya kamrat och tillsammans var de med om mycket i den lilla staden vid vattnet.

I Lysekil bor också gubben Gränsemyr (Per Oscarsson), som senare i serien har tagit Maxon Jaxon medan Eddie och Johanna har badat, och de försöker till varje pris få tillbaka honom. Gränsemyr är inte lätt att tas med, och Eddie och Johanna försöker med hundra arga busschaufförer, och Snövit och de sju dvärgarna (genom att Eddie står på Johannas axlar), och när det inte går, kommer pappa Lennart i rättan tid till undsättning och hjälper dem.

Under julmarknaden råkar Eddie sälja bort en värdefull tavla för 10 kr till en "gangsterpäls", och ett febrilt letande uppstår, bland annat sker en jakt med ett rundturståg ner till hamnen där tavlan återfinns.

Grantävlingen vill Eddie så gärna delta i, men faster Soffan anser att det är alldeles för tidigt att ta fram granen, och Eddie får göra detta på egen hand. Granen på tomten går väl bra? Bara inte Soffan upptäcker det.

När det nalkas mot julafton, så upptäcker Eddie att månen inte längre lyser om nätterna. Har den fallit ner på jorden tro? I havet kanske? Eddie gör en hemsk upptäckt när han ser månen flyta omkring i Pinnevik. Han pratar med Havets hus chef Nick (Göran Ragnerstam), och visar honom upptäckten. Men Nick förklarar vad det i själva verket är Eddie har hittat.

Dagarna innan jul är det kalas hemma hos Johanna. Det är mamma Denise (Birgit Carlstén) som fyller år, men det blir tyvärr inte många gäster. Endast Eddie och pappa Lennart kommer, och det visar sig bli ett kärt återseende mellan Denise och Lennart.

På julafton meddelas vem som är vinnaren i Grantävlingen, och gissa vem det är... Hela bygden är bjudna av tomten till Pinnevik, där en överraskning väntar. Men vem kan det vara som ställt till med något sånt? Kanske någon som själv inte fick någon inbjudan, kanske arga gubben själv?

Varje avsnitt inleddes med Viveca Lärn, som vid denna tid hette Sundvall, sittande i en soffa bland en massa tända ljus. Hon brukade berätta lite korta barndomsminnen för att sedan ta fram en jättestor, platt bok som föreställde kalendern. Så fort hon öppnat luckan, zoomades tittarna in igenom den för att se dagens avsnitt.

Seriens titel "Håll huvet kallt" var byggd på det uttryck som Eddies pappa brukade säga när Eddie bland annat var på dåligt humör. Detta ledde till de scener där man fick se Eddie blöta ner hela huvet i till exempel en vattenbäck, hink med iskallt vatten eller när han kikade in med huvet i kylskåpet.

Serien har kommit ut på DVD och på VHS, där den heter Eddie och Johanna.

Medverkande[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Jultradition”. Arkiverad från originalet den 25 april 2012. https://web.archive.org/web/20120425112719/http://www.jultradition.se/tv.htm. Läst 2 april 2011. 
  2. ^ ”Julkalendrar”. http://helgo.net/emma/julkalendrar.php?y=1994&t=tv. Läst 2 april 2011. 
  3. ^ När Var Hur 1999, Bokförlaget DN, sidan 379-381 - TV:s julkalender 1960-98