Superhjältejul

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Superhjältejul
GenreAdventskalender
MedverkandeSara Edwardsson
Henrik Ståhl
Eva Rydberg
MusikRobert Gehring
Antal avsnitt24
Längd (per avsnitt)15 minuter per avsnitt
Antal säsonger1
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSveriges Television
Sändning
OriginalkanalSVT 1
SVT B
SVT HD
Originalvisning1–24 december 2009
Bildformat16:9
720p
Ljudformat2.0
StatusAvslutad
Kronologi
FöregångareSkägget i brevlådan
UppföljareHotell Gyllene Knorren
Relaterade programSupersnällasilversara och Stålhenrik
Externa länkar
IMDb  SFDb

Superhjältejul var SVT:s julkalender 2009. Den är en fortsättning på barnprogrammet Supersnällasilversara och Stålhenrik. Varje avsnitt innehåller ett musiknummer. Supersnällasilversara och Stålhenrik har blivit pensionärer[1] och sitter barnvakt åt sina barnbarn Vega och Nova. De berättar för barnen om sitt livs största äventyr. För regin svarar Carl Englén och manuset är skrivit av Jan Vierth, Anders Sparring och Pasqual Vallin Johansson.

Figurer[redigera | redigera wikitext]

Figur Skådespelare Om figuren
Supersnällasilversara Sara Edwardsson Supersnällasilversara är alltid snäll och älskar att samla på saker. Älskar uppdrag och hjälpa barn. Hon tycker att pensionärlivet på Julstjärnan är rätt tråkigt. Hon gillar att laga mat och baka hemma på julstjärnan. Hon är en av tre hjältar i serien. Hon förvandlas till Supersurasunksara om man säger att hon är dum.
Supersurasunksara Sara Edwardsson Supersurasunksara är alltid sur och sunkig. Hon dyker upp genom att någon säger att Supersnällasilversara är dum; då förvandlas Supersnällasilversara till Supersurasunksara.
Stuntstina Sara Edwardsson Stuntstina är mamma till Vega och Nova och dotter till Supersnällasilversara och Stålhenrik. En dag kommer hon till Julstjärnan och ber sina föräldrar att ta hand om Vega och Nova, då hon ska ut och hjälpa universum, men hämtar tillbaka dem på julafton.
Stålhenrik Henrik Ståhl Stålhenrik är en stark och okrossbar superhjälte av stål som egentligen är rädd. Han njuter av pensionärlivet och bestyren på Julstjärnan. Han gillar att berätta om äventyret de var med om för barnbarnen Vega och Nova.
Vega Kajsa Halldén Vega är Stålhenriks och Supersnällasilversaras barnbarn. Hon gillar lek, bus och äventyr och är väldigt modiga. Vegas blivande superkraft är att flyga.
Nova Mathilda Thofte Nova är Stålhenriks och Supersnällasilversaras barnbarn. Hon gillar lek, bus och äventyr och är väldigt modiga. Novas blivande superkraft är att flytta saker med "tankekraft".
Gjerta Eva Rydberg Gjerta är en superskurk som tar över Barnverket. Hon hatar skratt och vill därför stoppa alla skratten. Hon samlar ihop ett skurkgäng för att tysta barnens skratt.
Flemming Flink Esben Pretzmann Flemming Flink är Gjertas systerson som är väldigt snäll och rar. Gjertas plan är att försöka göra honom elak, men hon misslyckas med det.
Ture Tvestjärt Shebly Niavarani Ture Tvestjärt är en av dem i Gjertas skurkgäng. Han är extremt rädd för baciller och har därför alltid med sig en spray. Husdjur hatar han mest av allt och vill inte att de ska finnas.
Anna Flabet Malin Cederbladh Anna Flabet är en dam i Gjertas skurkgäng. Hon hatar bokstäver och ord eftersom hon aldrig har lärt sig att läsa. Därför vill hon inte att barnen ska kunna läsa heller.
Klante Volante Per Burell. Klante Volante är en av dem i Gjertas gäng. Han var en gång en lindansare, men var så klantig att han bara ramlade ner och alla skrattade. Han hatar när folk skrattar åt honom och vill därför förstöra allt skrattande.
Tina Tinnitus Inga Onn Trillingarna Tina, Nina och Tuss Tinnitus är tre skurkar i Gjertas gäng. De hatar toner, sång och ljud och allt annat som har med musik att göra och vill därför stoppa det.
Nina Tinnitus Frida Röhl Trillingarna Tina, Nina och Tuss Tinnitus är tre skurkar i Gjertas gäng. De hatar toner, sång och ljud och allt annat som har med musik att göra och vill därför stoppa det.
Tuss Tinnitus Anna Blomberg Trillingarna Tina, Nina och Tuss Tinnitus är tre skurkar i Gjertas gäng. De hatar toner, sång och ljud och allt annat som har med musik att göra och vill därför stoppa det.
Frigolit Fragile Bernard Cauchard Frigolit Fragile är en av skurkarna i Gjertas gäng. Han har ett korthusmuseum. Men när det kommer barn dit, river de ner alla korthusen för att de har så mycket spring i benen. Han tycker inte att barn ska kunna springa alls och vill därför väcka dem med flit mitt i natten.
Uni Sax Katrin Sundberg Uni Sax är en skurk i Gjertas gäng. Hon ser rätt så tråkig och grå ut och tycker att alla ska vara precis likadana och göra likadant. Hon har alltid sin fingerdocka Uno på fingret.
Järn-Jerry Björn Gedda Järn-Jerry är Supersnällasilversara och Stålhenriks granne på Julstjärnan som tycker att han är bäst där och bråkar därför ofta med Stålhenrik.
Olga Hott (Helga Het) Iwa Boman Olga Hott (egentligen Helga Het) är nyinflyttad på Julstjärnan. Vega & Nova tycker att hon är mystisk. Hon arbetar på Hemliga Högtidsenheten.
Hustomten Pierre Lindstedt (röst), Eva Rydberg Hustomten är en snäll tomte som bor på Julstjärnan. Han brukar oftast komma på morgnarna och ställa fram en tallrik risgrynsgröt framför dörrarna till bybornas hus. Mot slutet visar han sig dock vara Gjerta som varit utklädd med mask.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Avsnitt Handling
1 Stålhenrik och Supersnällasilversara är pensionärer och bor på Julstjärnan, där de njuter av sina julbestyr, men Supersnällasilversara längtar tillbaka till ungdomens äventyr. En dag kommer barnbarnen Vega och Nova. Dottern Stuntstina ska hjälpa universum och ber därför sina föräldrar att se till Vega och Nova. Supersnällasilversara och Stålhenrik börjar att läsa ur Hjältedådsboken. Där får de höra att Stålhenriks föräldrar lämnade honom ensam på månen när han var tillräckligt stor att klara sig själv. Hans uppdrag var att flyga till jorden och hjälpa barn i nöd när tutan ljöd, men kunde inte flyga. Plötsligt kommer Supersurasunksara flygande till månen och vill banka på något. Då får hon banka på Stålhenriks stål och då förvandlas hon till Supersnällasilversara och sedan den dagen är de kära. Sedan berättar Stålhenrik för Vega och Nova om Barnverkets nya chef Gudrun som visar sig vara superskurken Gjerta.
2 Gjerta som klätt ut sig till Gudrun tvingar iväg sina arbetskamrater och skickar in nya, onda superskurkar, samt sin danske systerson. Sedan skickar hon ut Ture Tvestjärt på uppdrag. Hans uppgift är att föra bort alla barnens husdjur.
3 Ture Tvestjärt börjar att röva djuren. När barnen upptäcker det, skriker de på hjälp. Då ljuder tutan på månen och Supersnällasilversara och Stålhenrik kommer flygande. De hittar spår; en massa frön på marken. De följer fröna.
4 Supersnällasilversara följer fröna och kommer till Ture Tvestjärt som gömt sig i någon tunnel. Han säger att han inte gjort något och de litar på honom. Men sedan tror de att skurken finns inne hos honom, men de vet inte att han är skurken. När de är inne i tunneln, fångas de i en stor håv.
5 Ture Tvestjärt säger att Supersnällasilversara är dum och då förvandlas hon till Supersurasunksara som sliter upp håven och säger att djuren ska lämnas tillbaka till barnen. Ture lär sig då att tycka om djur. Han får straff för det han gjort; han måste ta hand om djuren på dagarna när barnen är i skolan och deras föräldrar måste jobba.
6 Anna Flabet har fått en "ordomskakare" som hon ska använda för att förstöra ord. Barnen skriker på hjälp och superhjältarna kommer.
7 Supersnällasilversara och Stålhenrik har hittat Anna Flabet på biblioteket, där hon är på taket och ska skaka om alla ord med hjälp av antennen som är där. Stålhenrik hittar henne med maskinen, men hon ljuger sig loss genom att säga att maskinen är hennes tvillingsysters och sedan skakar hon om Stålhenrik så att han inte kan tala ordentligt.
8 Stålhenrik försöker tala, men ingen fattar vad han säger. När han och Supersnällasilversara är på taket, försöker han säga att Anna Flabet är skurken, men Supersnällasilversara bryr sig inte och råkar därför hjälpa Anna att skaka om alla ord på hela jorden. Sedan säger Anna att Supersnällasilversara är dum och då dyker Supersurasunksara upp. Stålhenrik försöker att säga till henne hur man skakar tillbaka orden, men hon blir arg på att han inte talar ordentligt och skakar om honom och då kan han åter tala. Han går fram till maskinen och trycker på knappen som gör att orden kommer tillbaka. Anna Flabet får ett straff som är att läsa för barnen. Gjerta blir arg över att ha förlorat ytterligare en skurk och bestämmer därför att skurkarna som är kvar ska supertränas.
9 Klante Volante hatar skratt och får därför en spraymaskin med "skrattborttagarmedel" Han kommer från en lindansarfamilj och minns att han blev utskrattad för det att han bara snubblade på cirkusen.
10 Klante Volante går till skolan och sprayar ned alla barn. De skriker på hjälp och superhjältarna kommer. De går till en cirkus och då börjar Supersnällasilversara skratta åt Klante som inte kan gå uppför en trappa. När han visar upp sin spraymaskin, fattar de att han är skrattvandalen.
11 Klante kallar Supersnällasilversara för dum och Supersurasunksara dyker upp. De jagar Klante som springer in i cirkustältet. Där flyr han genom att gå ut på linan och visar då att han kan gå på lina. Men Supersurasunksara kan inte och hon faller ned i en tunna. Då börjar Klante - skratthataren att skratta. Han tror inte att man kan få tillbaka barnens skratt, men Stålhenrik trycker på en knapp som ger honom jättemycket spray, vilket gör att han skrattar så mycket att skrattet smittas vidare till barnen. Gjerta upptäcker hur Supersurasunksara dyker upp.
12 Trillingarna Tinnitus som fått i uppgift att ta bort all musik rövar bort ungarnas flöjter, men de skriker efter superhjältarna som löser det. Då blir Gjerta arg och ger trillingarna en "ljudslugare". På Julstjärnan ser Vega och Nova "spöken".
13 "Spökena" är inga spöken, utan det är ett Luciatåg med Supersnällasilversara, Stålhenrik, Järn-Jerry, Hustomten och alla andra som bor på Julstjärnan. Efter Luciatåget läser de vidare i Hjältedådsboken, där trillingarna Tinnitus kör upp "ljudslugen" på ett högt berg. Supersnällasilversara och Stålhenrik är med barnen och sjunger, men när trillingarna börjar att veva, försvinner allt ljud och ersätts med otäckt knaster. Superhjältarna upptäcker trillingarna och deras maskin. På Julstjärnan misstänker Nova och Vega att något mystiskt sker.
14 Trillingarna Tinnitus säger ordet dum och Supersurasunksara dyker upp. Men det är inte lätt för henne att jaga tre bovar. Stålhenrik ber om att få sjunga en sista sång och när trillingarna sjunger med, finner de glädje i musiken. Frigolit Fragile tänker på de stökiga barnen i hans korthusmuseum och vill under natten väcka barnen.
15 Frigolit anställer några medhjälpare, men till slut ger de upp. Då får han väcka barnen själv, men gömmer sig när de kommer ut och skriker på hjälp. Supersnällasilversara och Stålhenrik som kommit dit ber barnen att vara tysta och sova för att locka fram väckaren som till slut dyker upp. På Julstjärnan känns det som om en jordbävning uppstått, då hela marken skakar.
16 När Frigolit vet att han blivit upptäckt, flyr han i sin lastbil, men superhjältarna följer efter i luften och landar på lastbilsflaket. De sjunger en vaggvisa så att Frigolit somnar.
17 När Frigolit vaknar och upptäcker superhjältarna, råkar han säga dum och Supersurasunksara kommer. Frigolit säger att han vill ge igen för det barnen gjort på korthusmuseet. Supersurasunksara och Stålhenrik kommer med till korthusmuseet. Där krossar Supersurasunksara ett korthus och visar sedan hur man bygger upp det. Då har Stålhenrik en lösning och Gjerta har nu bara Uni Sax kvar.
18 Uni Sax vill att alla ska vara likadana, hon säger det i ett eget nyhetsprogram på TV. Sedan går hon och tvingar barnen att byta ut sina kläder och leksaker mot nya som är exakt likadana som Unis. Barnen skriker på hjälp.
19 Uni Sax fortsätter med sitt TV-program och råkar då säga dum och Supersnällasilversara och Stålhenrik tittar på det tillsammans med barnen. När Supersnällasilversara får höra det, blir hon Supersurasunksara. Hon säger åt Stålhenrik att åka med till Barnverket, där Uni sagt att hon är. Stålhenrik hittar bevismaterial på att det är hon som snott alla kläder och leksaker; en ask med en massa fingerdockor som har exakt samma kläder som Uni Sax. Supersurasunksara rycker bort Uno från hennes finger, lägger honom i asken och skakar den. Då går inte Uno att hitta, eftersom han är likadan. Men till slut fattar Uni vem som är Uno, eftersom en docka har en syltfläck i ansiktet och han är då inte likadan. Då är Gjerta ensam. Tillsammans med Uni Sax spelar superhjältarna in ett roligt TV-program. Samtidigt uppfinner Gjerta en "härmapparat" som kan härma andras röster. Hon härmar Supersurasunksaras röst och säger svidande kommentarer till Stålhenrik som blir ovän med sin "flickvän". Hon själv blir inlåst i en cell och Stålhenrik börjar att tro att Gjerta är snäll. Hon lurar honom att gå och sabotera barnens födelsedagskalas.
20 Över hela Julstjärnan börjar ett larm tjuta. Plötsligt blir det mörkt, men Hustomten byter propp. Stålhenrik som blivit lurad att sabba födelsedagskalas säger att det är smärtsamma minnen.
21 Vega och Nova misstänker att Olga Hott är en skummis och smyger utanför hennes hus, men de går när någon kommer. De får sitta på Hustomtens kälke och han bjuder på varm choklad. Stålhenrik har lurats att sabba kalas, han häller ut saft, pangar ballonger, slår tårtor i kras, m.m.
22 När Stålhenrik förstör ett kalas, blir han jagad av barnen tillbaka till Barnverket, där Flemming Flink släppt ut Supersurasunksara. Tillsammans med barnen lär hon Stålhenrik att veta hut. Sedan skrattar de ut Gjerta som flyr i en rymdraket. Boken är nu utläst, men Vega hittar en modell av Gjertas rymdfarkost och frågar Hustomten om han sett henne. Plötsligt tar sig Hustomten i huvudet och drar upp ansiktet (som är en mask) och då kommer ett nytt ansikte fram, Gjertas ansikte! Hon har gått omkring på Julstjärnan hela tiden, utklädd till Hustomten och nu har hon blivit avslöjad.
23 Gjerta som blivit avslöjad tvingar barnen att följa med henne till Julstjärnans maskinrum. Hon berättar att hon först kom fram till en låst dörr som hon sprängde så att hela Julstjärnan skakade. Sedan säger hon att hon hade snott Järn-Jerrys nyckel som hon öppnade den andra dörren med, men först var hon tvungen att knäcka larmkoden, eftersom larmet tjöt. Hon gissade på "PÅSKHARE" men efter mycket funderande kom hon på att det var "JULTOMTE". Sedan visar hon Julstjärnekulan som hjälper Julstjärnan att inte försvinna ur sin bana och försvinna ut i rymden för evigt. Vega och Nova fattar att hon vill stjäla kulan och springer efter hjälp, men Gjerta tar en fjärrkontroll som automatiskt stänger in barnen i en bur. Men de skriker på hjälp - som barnen på jorden och då kommer Supersnällasilversara och Stålhenrik. När Stålhenrik får syn på henne, går han fram till henne, men blir fångad av en magnet som helt plötsligt dyker upp. Supersnällasilversara försöker att tala med henne, men Gjerta säger: "Titta! En katt i nöd!" och pekar på en katt, men när Supersnällasilversara ska rädda katten, ser hon att det var en fälla. Hon fastnar på flugpapper och katten är dessutom en leksakskatt. Vega, Nova och Stålhenrik behöver Supersurasunksara och sjunger därför allt vad de kan för att få fram henne, men Supersnällasilversara är för gammal för att förvandlas. Till slut härmar Gjerta sången och då kommer Supersurasunksara fram, men hon blir stoppad av ret och Vega och Nova tvingas stoppa Gjerta själva, men hon klättrar uppför stegen och drar upp den. Vega försöker att flyga, men kan inte.
24 Vega försöker att flyga och den här gången går det. Hon landar och ber Nova att hoppa upp på ryggen. De landar och får se Gjerta som ska fly i sin rymdraket, men de andra som bor på Julstjärnan kommer springande och pressar ned raketen och Gjerta blir fångad, men slänger iväg kulan som hon hade med sig. Men Nova drar den till sig med sin "tankekraft". De flyger tillbaka till maskinrummet och ställer tillbaka kulan och Julstjärnan är räddad och Gjerta fångad. Olga Hott säger att hon arbetar för Hemliga Högtidsenheten och att hon egentligen heter Helga Het. Vega och Nova blir därefter dubbade till superhjältarna Supernova och Megavega och får sina mantlar.

Video[redigera | redigera wikitext]

Serien utgavs 2010 på DVD. [2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Jultradition”. Arkiverad från originalet den 25 april 2012. https://web.archive.org/web/20120425112719/http://www.jultradition.se/tv.htm. Läst 2 april 2011. 
  2. ^ ”Svensk mediedatabas”. http://smdb.kb.se/catalog/id/002693419. Läst 5 april 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]