Selmas saga

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Selmas saga
GenreJulkalender
RegissörPer Simonsson
Stefan Roos
ManusPer Simonsson
Stefan Roos
MedverkandeJohan Ulveson
Ester Vuori
Leo Hellenius
MusikJonatan Järpehag
Antal avsnitt24
Längd (per avsnitt)15 minuter
Antal säsonger1
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagNordisk Film TV
ProducentHelena Larsson
Sändning
OriginalkanalSVT
Originalvisning124 december 2016
StatusAvslutad
Kronologi
FöregångareTusen år till julafton
UppföljareJakten på tidskristallen
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb

Selmas saga var julkalendern i Sveriges Television 2016. Julkalendern var skriven av Per Simonsson och Stefan Roos, vilka tidigare har skrivit julkalendern Tjuvarnas jul från 2011.[1] Inspelningen skedde under vintern och våren 2016 bland annat på Skansen, i Sälen, på Haga slott och på Independent Studios i Stockholm.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Berättelsen utspelar sig i en påhittad historisk tid, då ångfartyg korsar världshaven och luftballonger skickas mot Arktis samt då de sista regnskogarna kartläggs. 8-åriga Selma Traskvists fattiga familj riskerar att bli vräkt från sitt hem.

Selma stöter på forskaren Efraim von Trippelhatt, som är övertygad om jultomtens existens och som arbetar med att bygga ett luftskepp för att göra en expedition till jultomtens rike för att bevisa att tomten finns.

Selma får veta av Efraim att det sägs att tomten kan uppfylla ens innersta önskan, och det enda Selma önskar sig är att hennes familj ska få bo kvar. Selma och Efraim ger sig ut på ett storslaget äventyr för att hitta jultomten. [2]

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”SVT:s julkalender 2016: Selmas Saga”. Arkiverad från originalet den 2 september 2016. https://web.archive.org/web/20160902060127/http://blogg.svt.se/barnkanalen/2015/12/svts-julkalender-2016-selmas-saga/. Läst 27 september 2016. 
  2. ^ Sverker Lenas (22 december 2015). ”Så blir julkalendern 2016”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/sa-blir-nasta-ars-julkalender/. Läst 8 januari 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]