Hoppa till innehållet

Hagges revy

Från Wikipedia

Hagges revy är den allmänna benämningen på de olika revyer som Hagge Geigert gjorde genom åren. Geigert inledde sin karriär som revyförfattare i Uddevalla 1955. Det som från början var en anspråkslös lokalrevy växte och blev allt större. Hagge engagerade stjärnor som Git Gay, Gunnar Wiklund, Nils Poppe och Anita Lindblom med flera. Att han lyckades locka så stora artister till lilla Uddevalla har han själv förklarat med sin förmåga att leverera nyskrivet material till dem.

1965 började Hagge spela revy på Lisebergsteatern i Göteborg. De årliga Haggerevyerna blev långkörare och några sändes i TV. Flera av Hagges revynummer har blivit klassiker till exempel Den närsynte bofinken Knut och Strippan med Eva Rydberg, Sexobjektet med Laila Westersund och Sveriges vackraste röst med Birgitta Andersson. Själv framhöll Hagge gärna sina allvarligare texter som till exempel Splitterkulan som handlade om krigets fasor, fint framförd av Hjördis Petterson i revyn Stadshotellet 1976, och Inger Haymans sång Svedalas Ku Klux Klan som tog ställning mot rasism och främlingsfientlighet.

Revyerna hade olika titlar som till exempel Blågula Svea, Livet är en bulle och Radio Geigert, men i folkmun hette det bara Hagges revy. Några artister som särskilt kom att förknippas med revyerna var Stefan Ljungqvist, Åke Harnesk, Hans Wahlgren, Gittan Kjell och framförallt Laila Westersund, en komisk primadonna som kunde konsten att lyfta vilket textmaterial som helst. I de flesta revyerna medverkade också Geigert själv, med en ståupp-liknande monolog i slutet av föreställningen.

Curt-Eric Holmquist var kapellmästare i flera av revyerna och bland regissörerna kan nämnas bland andra Börje Nyberg, Mille Schmidt, Sonja Gube och Hans Bergström.

Hagge slutade spela revy 1986 och övergick sedan till att producera farser och komedier, som till exempel Kuta och kör, Hotelliggaren och Omaka par.

Uddevalla Teater & Folkets Hus 1955-65[redigera | redigera wikitext]

Lisebergsteatern i Göteborg 1965-86[redigera | redigera wikitext]

Sommarrevyer i Visby 1960-62[redigera | redigera wikitext]

Hagge Geigert satte även upp tre sommarrevyer i Visby i början av 1960-talet. Det var här som Birgitta Andersson slog igenom med Sveriges vackraste röst.