Humanisterna (förbund)

Från Wikipedia
Version från den 17 november 2017 kl. 00.26 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 1 källor och märker 0 som döda. #IABot (v1.6.1))
Humanisterna
Information
Förbunds­ordförandeChrister Sturmark
Historia
Grundat1979
HuvudkontorStockholm
Antal medlemmarca 5500
Typ av förbundRiksförbund
Ideologi(er)sekularism, sekulär humanism, vetenskaplig skepticism, ateism
Metoddebatt, medlemsaktiviteter
Övrigt
Webbplatswww.humanisterna.se
Ordförande Christer Sturmark

Förbundet Humanisterna är en svensk förening för främjande av sekularism och sekulär humanism. Förbundet bildades 1979 med namnet Human-Etiska Förbundet, men ändrade 1999 namnet till Humanisterna.

Förbundet har en demokratisk, partipolitiskt obunden organisation. ”Humanisterna avspeglar en i många avseenden klassisk upplysningsfilosofi, vilken innebär att världen kan utforskas med vetenskaplig metodik och mänskligt förnuft. Humanisterna förespråkar en sekulär etik, där religiös tro eller uttolkning av föregivet heliga skrifter inte kan tillåtas styra samhällets moraluppfattningar. Humanisterna aktualiserar sina idéer praktiskt i många olika sociala sammanhang. En viktig uppgift är att vara folkbildare. Förbundet engagerar medlemmar i aktiviteter för opinionsbildning, informations- och samhällsinsatser.”[1]

Förbundet förespråkar till exempel lagändringar så att ungdomar från 12 års ålder ska ges rätt att utträda ur trossamfund utan vårdnadshavares medgivande, och dessutom under 12 års ålder inte över huvud taget ska kunna anslutas till trossamfund utan eget medgivande. Man kritiserar också till exempel vad man uppfattar som kyrkans särställning vid krishantering.

Historia

Förbundet bildades 1979 under namnet Human-Etiska Förbundet i Sverige men bytte namn 1999. Grundaren och förste ordförande var advokaten och före detta professor i förvaltningsrätt vid Buenos Aires Universitet José Manuel Fernández Santana. Filosofen Ingemar Hedenius (som skrev ett utkast till förbundets stadgar) och författaren Per Anders Fogelström blev hedersmedlemmar en liten tid efter bildandet.

Organisation

Humanisterna är anslutet till International Humanist and Ethical Union (IHEU) som bildades av Unescos dåvarande generalsekreterare Julian Huxley. IHEU har bevakningsstatus i Unesco och flera andra av FN:s församlingar. Humanisterna gav tidigare ut tidskriften Humanisten som utkom fyra gånger per år. Humanisterna hade vid slutet av 2015 5 146 medlemmar, inklusive humanistvänner, i tolv lokalavdelningar[2]. Ordförande för Humanisterna är Christer Sturmark sedan 27 februari 2005.

Lokalavdelningar finns i Gotland, Jönköping, Kalmar, Stockholm, Södertälje, Umeå, Uppsala, Värmland, Väst, Örebro och Östergötland. Verksamheten finansieras främst genom medlemsavgifter och intäkter från konfirmandverksamhet. Organisationen är inte registrerat trossamfund och får därför inte statsbidrag som sådant, men har ett nationellt samarbete med studieförbundet ABF – som i sin tur får statligt stöd – kring finansiering av lokalhyra och arvodering av föreläsare.[3][4]

Verksamhet

Bland aktiviteterna finns bland annat ”humanistisk konfirmation”, stöd vid anordnande av begravning, utbildning av vigselförrättare och lobbyarbete för att den obligatoriska skolan ska vara icke-konfessionell, det vill säga utan religiös inriktning. Man verkar också för att avskaffa gudstjänster på statligt finansierad TV och radio, och för att ge sekulära livsåskådningar lika mycket tid i media som religiösa. Sedan 2012 anordnar Humanisterna en sekulär ceremoni vid riksmötets öppnande, och från och med 2016 är denna ceremoni likställd med Svenska kyrkans gudstjänst, som hålls samtidigt.[5]

Extroende

Man har också tagit ett initiativ till Extroende, ett webbaserat nätverk för före detta kristna.[6] Syftet med Extroende är att:

  • Vara en mötesplats för människor som lämnat sin tro och som inte längre kan eller vill söka svaret på livets frågor i religionen.
  • Vara ett bollplank för sökare och tvivlare.
  • Vara en inspiratör och försvarare för kritiskt tänkande.

Extroende är inte någon formaliserad organisation utan verksamheten är kopplad till hemsidan och dess nätforum.

Ingemar Hedenius-priset

Humanisterna delar årligen ut Ingemar Hedenius-priset till en person som ”främjat humanism, rationalism och vetenskaplig kunskap”. Syftet med priset är att ”stödja och uppmärksamma personer som arbetar och verkar i Hedenius anda”.[7] Vinnaren offentliggörs vanligen på Humanismens dag, den 10 november.

Pristagare

Kristallkulan

Humanisterna instiftade 15 december 2005 priset Kristallkulan i syfte att motverka pseudovetenskap. Priset om 100 000 kronor, som bygger på en idé av James Randi, tilldelas den som kan demonstrera någon paranormal eller övernaturlig förmåga som saknar vetenskaplig förklaring. Förutsättningen är att fenomenet kan demonstreras under tillfredsställande kontrollerade testformer.

Ordförandelängd

  • José Manuel Fernández Santana (1979–1982)
  • Anders Aspegren (1982–1989)
  • Rudolf Engström (1989–1990)
  • Ebon Stranneby (1990–1994)
  • Gunnar Ståldal (1994–1995)
  • Mikael Göransson (1995–1999)
  • Carl-Johan Kleberg (1999–2004)
  • Ludvig Grahn (2004–2005)
  • Christer Sturmark (2005–)

Kristen debatt

Under rubriken Utmaningen från Humanisterna har bland andra teologen Stefan Gustavsson, som själv inte är kreationist, talat i olika frikyrkor sedan 2007.[8][9] Gustavsson medverkade vid samma tid i en debatt i Jönköping med Humanisternas ordförande Christer Sturmark, arrangerad av Korteboskolan, Studieförbundet Bilda och den lokala Allianskyrkan.[10]

I antologin Gud och hans kritiker från 2012 argumenterar en rad kristna tänkare mot Humanisterna och nyateismen.[11]

Referenser

Se även

Externa länkar