Integrativ medicin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Integrativ medicin avser utveckling och integration av evidensbaserad kunskap från olika alternativa medicinska traditioner för att komplettera den etablerade medicinen och ingår i så kallad noetisk vetenskap. Strikt vetenskapliga metoder används för att utvärdera mekanismer, effekter och effektiviteten av behandlingarna.

År 2005 grundades Osher centrum för integrativ medicin vid Karolinska Institutet, som blev Sveriges första akademiska forskningsinstitution med inriktning mot alternativa behandlingsformer. Liknande Osher centra finns även i USA, vid Harvard University i Boston och University of California San Francisco (UCSF). Vid dessa centra bedrivs bland annat forskning kring placebo, självskattad hälsa liksom sambandet mellan immunsystemets funktion och stress. I samarbeten bedrivs mekanistiska studier inom vissa former av alternativmedicin som till exempel akupressur och meditation. Även andra universitet bedriver likartad forskning och utbildning i till exempel Tyskland och Storbritannien, liksom ett antal fristående institut och verksamheter i ett flertal länder, såsom det av amerikanske astronauten Edgar Mitchell grundade Institute of Noetic Sciences och andra noetiska forskningsinstitut i USA.

2007 utsågs hjärnforskaren Martin Ingvar till Sveriges första professor i integrativ medicin.

Vid Karolinska institutet finns också Enheten för Integrativ vård, som bedriver forskning om integrativ vård.[1] Akademisk ledare är docenten i hälso- och sjukvårdsforskning Torkel Falkenberg.

I Sverige har också bildats föreningar och nätverk för utveckling och spridning av integrativ medicin bland läkare, sjukvårdspersonal och politiker: Läkarföreningen för integrativ medicin (LIM) för läkare och medicinstuderande; Föreningen för integrativ medicin (FIM) för legitimerad sjukvårdspersonal; Nätverket för integrativ medicin (NIM) för sjukvårdspraktiserande, politiker och andra intressentparter; Nätverket för Integrativ, Komplementär och Alternativ Medicin (NIKA) för politiker i Riksdagen bland annat.[2]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=28853&l=sv
  2. ^ Portalen för Nätverk för integrativ medicin - LIM, FIM, NIM, NIKA