Jörgen Warborn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Jörgen Warborn


Mandatperiod
2014–2018
Valkrets Hallands län

Född 23 januari 1969 (49 år)
Varberg
Nationalitet Sverige Sverige
Politiskt parti Moderaterna
Yrke Företagare

Jörgen Warborn, född 23 januari 1969 i Varberg, är företagare och moderat politiker. Han är riksdagsledamot sedan 2014 och ledamot i Civilutskottet, suppleant i Finansutskottet och suppleant i EU-nämnden. Han var kommunstyrelsens ordförande i Varbergs kommun 2011-2014.

Warborn är också en av sex svenska ledamöter i Europarådet. Europarådet består av 47 medlemsstater vars syfte är att värna demokrati och mänskliga rättigheter.[1]

I valet till Europaparlamentet 2019 kandiderar Jörgen Warborn som en av de moderata toppkandidaterna under parollen ”det behövs en entreprenör i Bryssel”[2].

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Jörgen Warborn studerade ekonomi & ledarskap vid International University of Monaco, internationella relationer vid London School of Economics och entreprenörskap vid Babson College utanför Boston. Warborn inledde tidigt sin arbetskarriär som företagare och startade redan som 17 åring sitt första hobbyföretag. Genom åren har Warborn bland annat drivit ett antal företag i olika skepnader, från datorbutik, webbhotell, apputvecklarbolag till reklambyrå. Som startupentreprenör har Warborn varit med och startat upp och drivit flertal olika företag inom olika branscher.

Tidigt hade Warborn ett engagemang i Ung Företagsamhet för att lyfta upp vikten av unga entreprenörer, och i Connect, ett privat initiativ utan vinstintresse för att hjälpa tillväxtföretag att ta nästa steg i företagsutvecklingen. Han har även suttit med i styrelsen för reklamförbundet samt i organisationen Företagarnas riksstyrelse.

Warborn är bosatt i Varberg. Han är sedan 2008 gift med Titti Warborn. Paret har tillsammans 3 barn, 2 söner och 1 dotter. Frun Titti är även hon egen företagare i Varberg och driver möbelbutiken More.

Politisk karriär[redigera | redigera wikitext]

Jörgen Warborns politiska engagemang växte på 1990-talet då han ville att Sverige skulle bli medlem i Europeiska Unionen. 1994 var Warborn kampanjgeneral för Ja-sidan i omröstningen om EU-medlemskap och hanterade och organiserade 14 olika organisationer i Halland. För Jörgen handlade det i valrörelsen om att internationella problem kräver internationella lösningar, och bland annat därför behövdes ett medlemskap i Europeiska Unionen.

2004 flyttade Jörgen från Stockholm tillbaka till hemstaden Varberg och blev 2005 kommunpolitiskt aktiv. Till att börja med satt Warborn som ersättare i Barn- och utbildningsnämnden, för att sedan ta över ordförandeklubban i samma nämnd 2006. En post som Warborn behöll och förvaltade fram till valet 2010.

Kommunstyrelsens ordförande Varberg (2011-2014)[redigera | redigera wikitext]

Efter det moderata framgångsvalet 2010 tillträdde Warborn som kommunstyrelsens ordförande i Varberg. Han efterträdde då moderaten Gösta Bergenheim.[3]

Under sin tid som kommunstyrelsens ordförande i Varberg drev Warborn bland annat igenom viktiga förändringar som t.ex. Västkustbanans dragning i tunnel under Varberg, flytt av industrihamnen och vision 2025 – Varberg, västkustens kreativa mittpunkt.

Riksdagsledamot (2014 -)[redigera | redigera wikitext]

Inför valet 2014 valde Warborn att byta ut rollen som kommunstyrelsens ordförande till rollen som moderat riksdagsledamot och ställde upp i Riksdagsvalet för Moderaterna. Som moderat förstanamn på den halländska valsedel blev Warborn personkryssad i den halländska valkretsen med 3 163 röster, eller 5,52% av de moderata rösterna i Halland.

Under mandatperioden 2014 – 2018 har Jörgen Warborn suttit som arbetande suppleant i näringsutskottet (2014-2016), skatteutskottet (2016-2018) och i socialförsäkringsutskottet. Under perioden har han främst arbetat med frågor om företagsklimatet, regelförenklingar, immaterialrätt, företagsbeskattning, momsfrågor och nyföretagande.

Warborn blev 2016 utsedd till ordförande för det Moderata Företagarrådet. Målet med företagarrådet är att Moderaterna tillsammans med företagare runt om i Sverige ska arbeta för att skapa ett bättre företagsklimat lokalt, regionalt och nationellt. I ca hälften av Sveriges kommuner finns det i dag ett moderat företagarråd.[4]

Warborn sitter också sedan 2017 med i Moderaternas förtroenderåd.

I riksdagsvalet 2018 stod Warborn återigen som det moderata förstanamnet på den halländska valsedeln. Warborn blev ännu en gång personkryssad med 2 717 röster, eller 5,47% av de moderata rösterna i Halland.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Council of Europe” (på en-GB). www.coe.int. https://www.coe.int/en/web/portal/home. Läst 24 oktober 2018. 
  2. ^ ”Jörgen Warborn - M, riksdagsledamot” (på sv). www.facebook.com. https://www.facebook.com/jorgenwarborn/posts/10161076362635333. Läst 24 oktober 2018. 
  3. ^ Ernström, Ulrika (14 augusti 2010). ”Kommunalrådsposten i sikte för Jörgen Warborn”. Hallands Nyheter: s. 4. 
  4. ^ ”Företagarrådet | Nya Moderaterna” (på sv). moderaterna.se. https://moderaterna.se/foretagarradet. Läst 24 oktober 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]