Kalixälven

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kalixälven
Älv
Kalixälven i Övermorjärv
Kalixälven i Övermorjärv
Länder Sverige
Källa Kebnekajsemassivet
Mynning Bottniska viken
Längd 430 km
Avrinningsom. 18 130 km²
Vattenföring
 - medel 295 /s
GeoNames 605392
Kalixälvens läge

Kalixälven eller Kalix älv är en älv i Norrbottens län i Sverige. Kalix älv är en av de fyra stora outbyggda älvarna i Sverige, vilket innebär att den saknar vattenkraftverk. Den är 430 km lång och rinner upp i Kebnekajsemassivet, Kiruna kommun, och flyter åt sydost genom Lappland, åt söder genom Norrbotten och mynnar i Bottniska viken sydost om Kalix. Avrinningsområdet är 18 130 km².[1] Älvens största vattenfall är Jockfallet.

Namnet är en försvenskning av det nordsamiska namnet Gáláseatnu som bildats av gállit = "vada" eller gálus = "sval", och eatnu = "(stor) älv". Älvens övre lopp heter Kaalasväylä på finska och det nedre loppets finska namn är Kaihnuunväylä. Den svenska formen Kalix kommer troligen av en finsk böjningsstam Kalikse-.[2]

Älven var tilltänkt riksgräns vid fredsförhandlingarna efter finska kriget 1808-1809, men i stället drogs gränsen längre österut, vid Torne älv.
Ur utbyggnadssynpunkt saknar älven gynnsamma förhållanden. Älven är sjöfattig, och fallhöjden är ganska jämn med många små forsar och fall, jämfört med Lule älv som på de två milen mellan Porjus och Messaure faller 207 m. Vattenföringen är bara lite drygt hälften så hög som av sin stora grannälv i väster. Därför var Kalixälven aldrig attraktiv som vattenkraftsälv.

Viktigaste biflöden[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.smhi.se/sgn0102/n0205/lan_haro_huvud.pdf
  2. ^ Svenskt ortnamnslexikon, Språk- och folkminnesinstitutet, Uppsala, Elanders Gotab, Stockholm 2003, s. 158-159