Kalmar centralstation

Från Wikipedia
Version från den 15 januari 2018 kl. 15.37 av Klingens Järnvägar (Diskussion | Bidrag) (Lite modifikationer och tillägg)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kalmar station[1]
Kalmar Central Station.JPG
Kalmar centralstation.
Stationsinformation
OrtKalmar
Öppnade1874
Trafikeras avSJ
Öresundståg
Kalmar Läns Trafik
Krösatågen
Kustpilen
ÄgareTopax Kvarnholmen AB<refname=jh”Fastighetsförteckning 2011”. Jernhusen AB. sid. 8. https://www.jernhusen.se/globalassets/dokument/fastighetsforteckning/jernhusen-fastighetsforteckning-2011.pdf. Läst 4 mars 2013. </ref>
Kapacitet
Antal spår3 spår för resande, 5 plattformar och 3 uppställningsspår
Förbindelser
Övriga trafikslagBussar=
Kalmar Stadstrafik,
Kalmar länstrafiks regionbussar
Swebus
Anslutande linjerKust till kustbanan
Stångådalsbanan
Föregående stationSmedby Blomstermåla
Läge
Koordinater56°39′41.5″N 16°21′36.25″Ö / 56.661528°N 16.3600694°Ö / 56.661528; 16.3600694

Kalmar centralstation, officiellt kallad Kalmar C är en järnvägsstation i Kalmar i Kalmar län i östra Småland. Stationen är Kalmars enda järnvägsstation och utgör navet för tågtrafiken i Kalmar län.

Trafik

Stationen trafikeras av Öresundståg till Köpenhamn, SJ till Göteborg , Krösatågen till Emmaboda. Kalmar är även slutstation för Stångådalsbanan och trafikeras av Kustpilen till/från Linköping.

Kapacitet

Järnvägsstationen är en säckstation d.v.s samtliga tåg vänder när de ankommer stationen. Stationen har två plattformar. En av dessa, vid spår 1, har direkt anknytning i samma plan till Kalmar Länstrafiks bussterminal som är placerad bredvid Kalmars C. Stationen har tre tågspår där spår 1 och 2 delas upp i A och B, totalt fem avgångsspår för resande. Vid sidan om avgångsspåren finns en mindre rangerbangård med manuella klotväxlar för uppställning av tåg och rundgång av lok. En bit utanför stationen fast inom samma driftplats finns två godsbangårdar - Kalmar södra respektive norra. Stationens ställverk manövreras av en fjärrtågklarerare i Malmö.

Stationshuset

Stationshuset inrymmer väntsal, kundservice för SJ:s och Kalmar Läns Trafiks resenärer, restaurang samt informationstavla. Stationshuset är byggt år 1874 klassisk stil enligt Hjalmar Kumliens ritningar och är målat i ljusgult.

Källhänvisningar

  1. ^ Referensfel: Ogiltig <ref>-tagg; ingen text har angivits för referensen med namnet jhus