Karriär (film)

Från Wikipedia
Karriär
GenreDrama
RegissörSchamyl Bauman
ProducentOlof Thiel
ManusFranz Winterstein
SkådespelareSigne Hasso
Sture Lagerwall
Tollie Zellman
Carl Barcklind
Olof Widgren
Ruth Stevens
Ludde Gentzel
Gösta Cederlund
OriginalmusikJacques Armand
FotografHilmer Ekdahl
ProduktionsbolagAB Irefilm
Premiär11 oktober 1938
Speltid107 minuter
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Karriär är en svensk dramafilm från 1938 i regi av Schamyl Bauman. I huvudrollerna ses Signe Hasso, Sture Lagerwall, Tollie Zellman och Carl Barcklind.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En buss med ett resande teatersällskap havererar på landsorten, utanför bruksorten Stålköping. Vi träffar truppens medlemmar, primadonnan Karin Lund, veteranen Nanna Högfeldt som har lång erfarenhet av att kuska runt i landsorten och numera är ett känt namn samt den unga Monika Hall. Hon är nybörjare i yrket. Nanna har en gång haft en kärleksförbindelse med direktören vid Stålköpings järnverk, Malte Brundin, varför man uppsöker orten medan bussen repareras. Man träffar Malte Brundins son, Malte jr, och man anordnar en visning av järnverket.

Vid denna får Monika sin klänning nedstänkt och blir hjälpt av den unge Erik Norrby som arbetar där. Förälskelse uppstår mellan de två. Monika och Nanna blir utbjudna till en sommarstuga som ägs av verkmästare Ferdinand Sund, vilken fungerar som något av Eriks skyddsande. Erik är en uppfinnarbegåvning och Ferdinand demonstrerar olika innovationer i sommarstugan som Erik har gjort och Ferdinand förverkligat. Det han har i huvudet har jag i händerna, säger han. Erik och Monika ror ut på sjön och han berättar om sina framtidsplaner. Han läser till ingenjör och pekar ut platsen där han skall uppföra sin egen sommarstuga och skapa sitt eget paradis.

Teatertruppen reser vidare men Erik och Monika fortsätter hålla kontakt med varandra. Man har stora problem med Nannas stora spritkonsumtion som numera inverkar menligt på hennes skådespelarförmåga. Hon har ibland svårt att klara sina scener. En kväll ringer Erik till Monika och talar om att han är klar med sin ingenjörsexamen. Monika har inte nått så långt i sin karriär men hon spelar upp en stor scen via telefonen och säger att hon är en stor och uppburen skådespelerska, att hon spelar Julias roll i Romeo och Julia medan hon i själva verket bara har en obetydlig biroll.

Erik skall komma på besök och se hennes föreställning vilket försätter Monika i en penibel situation. Men Nanna övertalar primadonnan Karin att för en enda kväll avstå sin roll som Julia till Monikas förmån. Monika gör succé och det uppstår rivalitet mellan henne och Karin. När Karin generar Monika, måste hon erkänna sin lögn för Erik.

Monika far i sällskap med Nanna till Stockholm för att slå sig fram. Det går trögt att lyckas eftersom Nanna har dåligt rykte på grund av sin alkoholism. De får till sist hjälp av en gammal beundrare till Nanna, bankir Lindell, att hyra en teater och iscensätta en egen uppsättning av pjäsen ”Skeppsbrott”. Nanna gör emellertid av med pengarna och Monika måste be Erik och Ferdinand om hjälp. Premiären slutar i fiasko sedan Nanna tagit en överdos av sprit och sömnmedel och inte kan få fram en enda replik. Monika får uppbåda all sin skådespelarförmåga för att försöka rädda upp situationen. Erik som kommit till Stockholm för att träffa Monika missförstår relationen till bankiren och återvänder.

Dramatenchefen har uppmärksammat Monikas insats vid den misslyckade föreställningen och erbjuder henne anställning. Tiden går och Monika lyckas äntligen slå igenom och blir en etablerad skådespelare. Hon reser på turné och hamnar ånyo i Stålköping två år senare. Hon återförenas med Erik och missförstånden klaras upp. I slutet sitter de med varandra i sommarnatten på en äng utanför järnverket. Båda har kommit upp sig men Erik funderar över att om det var så viktigt att göra karriär.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen premiärvisades 11 oktober 1938 på biograf Royal i Stockholm. Den spelades in vid Irefilms ateljé i Stockholm med exteriörer från Stockholm och Sandviken av Hilmer Ekdahl. Filmen har visats som matiné vid flera tillfällen på SVT.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

DVD[redigera | redigera wikitext]

Filmen gavs ut på DVD 2009.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]