Koks i lasten

Från Wikipedia
Koks i lasten
OriginaltitelCoke en stock
FörlagCasterman
Utgiven1958
HuvudpersonerTintin
Milou
Kapten Haddock
Allan Thompson
Roberto Rastapopoulos
Abdallah
Utspelar sig iBelgien Belgien
Khemed
Röda havet
SerieTintins äventyr
Upphovsmän
TecknareHergé
SkapareHergé
Originalpublicering
Publicerad iTintin
Publikationsdatum31 oktober 19561 januari 1958
SpråkFranska
Kronologi
FöregångareDet hemliga vapnet, 1958
UppföljareTintin i Tibet, 1960

Koks i lasten, fransk originaltitel: Coke en stock, är det nittonde i en serie klassiska seriealbum, skrivna och illustrerade av den belgiske serietecknaren Hergé, vars huvudperson är den unge reportern Tintin.

Koks i lasten publicerades första gången i album på franska 1958, efter att serierna ursprungligen följetongpublicerats 31 oktober 1956–1 januari 1958. Den första svenska översättningen gavs ut i album 1969, som Illustrationsförlagets Tintin-album nummer 13.[1]

Synopsis[redigera | redigera wikitext]

Efter ett biobesök stöter Tintin och kapten HaddockGeneral Alcazar, men han verkar inte vilja ha med dem att göra, så han skyndar iväg. När de sen kommer hem har Moulinsart intagits av deras vän emirens son, den busige Abdallah, som sätter igång att vända upp och ner på slottet. Situationen är ohållbar men Abdallah kan inte återvända hem eftersom det råder inbördeskrig i hans hemland Khemed. Tintin och Haddock åker till Khemed för att se om de kan hjälpa till.

Vid flygplatsen i Wadesdah blir de tillbakaskickade och under hemfärden börjar det att brinna i flygplanet och de tvingas nödlanda. Men Tintin och Haddock tar sig genom öknen tillbaka till staden och gömmer sig hos Tintins vän Oliveira da Figueira. Nästa dag tar de sig till emiren Ben Kalish Ezab som har gömt sig i bergen. Han hjälper Tintin och Haddock att ta sig ut på Röda havet där de hamnar i knipa på deras gamla fiende Allan Thompsons lastfartyg Ramona. Det visar sig att Thompson jobbar för Tintins gamla ärkefiende Roberto Rastapopoulos som bedriver människohandel.

Persongalleri[redigera | redigera wikitext]

Koks i lasten har ett brett persongalleri av figurer som medverkat i tidigare Tintin-album, bland dem Roberto Rastapopoulos, Allan Thompson, General Alcazar, Ben Kalish Ezab och Abdallah samt Oliveira da Figueira, Serafim Svensson och Bianca Castafiore. Även Doktor Müller förekommer i albumet under namnet "Mull Pascha".

Den estniske enögde piloten Piotr Szut, som senare även medverkar i albumet Plan 714 till Sydney, gör entré i Koks i lasten.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Lastfartyget Ramona är tecknat efter det svenska fartyget M/S Reine Astrid som Hergé reste till Göteborg med 1956.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Eliasson Thomas, Nederman Ulf, Hallin Jakob, red (2011). Alla serier i Sverige 1907-2011. Malmö: Alvglans. sid. 230–231. ISBN 9789175561264 
  2. ^ Farr, Michael; Wahlberg Björn (2017). Tintin: den kompletta guiden. Art & Books. sid. 155. Libris 19952861. ISBN 978-91-982851-2-3. Läst 11 november 2018