Malmös stadsbussar

Från Wikipedia
Dubbelledad stadsbuss av typ Van Hool Exqui.City som trafikerar linje 5, augusti 2014.
Elektrisk buss av typ Volvo 7900 på linje 7, i mars 2021.

Malmös stadsbussar består av ett 15-tal reguljära busslinjer. Skånetrafiken, en förvaltning inom Region Skåne, ansvarar för busslinjenätet i Malmö och i övriga Skåne.

Linjenät[redigera | redigera wikitext]

Malmös linjenät av stadsbussar, regionbussar och persontåg, december 2018.

Malmös stadsbussar bestod 2005–2021 av åtta huvudlinjer, fem pluslinjer, en "nöjeslinje", en sjukhusbuss samt fem anropsstyrda linjer.[1] 2022 tillkom huvudlinjerna 9 och 10. Linje 9 är en modifierad version av den tidigare linje 33. Under året tillkom också pluslinjerna linje 47 och linje 37. Alla bussarna är lackerade i limegrönt.

Busslinjenätet är uppbyggt kring ett stomlinjesystem, med "huvudlinjer" som radiella genomgående linjer. Med radiella linjer menas att de går från ett ytterområde, genom centrum, till ett annat ytterområde. Dessa har den största delen av det interna resandet. Sedan 2014 trafikeras en av dessa linjer, nummer 5, av 24 meter långa dubbelledade gas-el-hybridbussar, under namnet MalmöExpressen. Detta är den största linjen räknat i passagerarantalet i högtrafik. 2022 blev även linje 8 MalmöExpressen.

Huvudlinjerna kompletteras av "pluslinjer" (i nummerserien över 30) med lite lägre frekvens som tar hand om mycket av resandet på tvären. En ganska stor omläggning av busslinjenätet gjordes när järnvägssträckan Citytunneln öppnades i december 2010.

Utöver stadsbuss går det även att åka med regionbussar och tåg inom staden.[2] Sedan december 2018 ingår även pågatågslinjen Malmöpendeln som en del i det interna kollektivtrafiksystemet, på sträckan Malmö C-Östervärn-Rosengård-Persborg-Svågertorp-Hyllie, i halvtimmestrafik med vidare förlängning av varannan tur mot Triangeln-Malmö C och slutstation Kristianstad och varannan tur med slutstation Åstorp.

Huvudlinjer[redigera | redigera wikitext]

Huvudlinjerna är Skånetrafikens benämning på stombusslinjer som trafikerar Malmö med "uppochner"-principen, det vill säga att invånare i alla stadsdelar ska kunna enkelt nå stadens centrum. Dessa linjer går under vintertidtabellen var 3–10 minut på vardagar under rusningstid och var 10-20:e minut på helgerna.[3] På söndag kväll/morgon går linje 2,4 och 7 varje halvtimme.[4]

En Mercedes Benz Citaro G ledbuss på Linje 2 i Malmö.
Linje Sträckning
1 Elinegård - Dammfri - G. A. Torg - Triangeln - Södervärn - Jägersro - Oxie -Kristineberg
2 Kastanjegården - Söderkulla - Södervärn - Triangeln - G. A. Torg - Malmö C
3 Värnhem - Malmö C - Erikslust - Södervärn - Värnhem
4 Bunkeflostrand - Limhamn - G. A. Torg - Malmö C - Värnhem - Segevång
5 MEX Stenkällan - Rosengård - Malmö C - Västra Hamnen
6 Klagshamn - Bunkeflostrand - Hyllie - Södervärn - Triangeln - Värnhem - Videdal - Toftanäs
7 Svågertorp - Lindeborg - Södervärn - Triangeln - Malmö C - Ribersborg - Ön
8 MEX Lindängen - Nydala - Södervärn - Triangeln - G. A. Torg - Malmö C - Västra Hamnen
9 Ön - Limhamn - Hyllie - Lindängen - Jägersro - Rosengård - Värnhem
10 Malmö C - Dammfri - Hyllie - Svågertorp

Pluslinjer[redigera | redigera wikitext]

Pluslinjerna beskrivs som "kors-och-tvärs"-linjer, som i regel trafikerar mellan stadsdelarna och har tillgång istället för snabbhet som första mål. Dessa bussar går mer sällan än huvudlinjerna: var 5-20:e minut under rusningstid på vardagar. Under lågtrafik går pluslinjerna med 10-30-minuters intervall. De går heller inte lika sent som huvudlinjerna, utan slutar gå vid 21–23-tiden.[3]

Linje Sträckning
31 Svågertorp - Lindängen - Jägersro - Videdal - Bulltofta - Malmö C - Mellersta Hamnen
32 Norra Hamnen - Östra Hamnen - Malmö C - Sofielund - Oxie - Käglinge
34 (Sibbarp*-) Bellevueallén - Södervärn - Värnhem - Bernstorp
35 Kvarnby - Toftängen - Rosengård - Södervärn - Triangeln - Gustav Adolfs Torg
37 Jägersro - Elisedal - Kvarnby by
47 Malmö C - Ribersborg - Limhamn Stranden
49* Sibbarp - Limhamn - Bellevueallén

*På grund av ombyggnationer på Erikslustvägen och Linnégatan ersätter linje 49 tillfälligt för linje 34 på sträckningen Sibbarp - Bellevueallén[5].

Anropsstyrda linjer

Det finns även fyra anropsstyrda linjer, som måste beställas minst två timmar i förväg. De går från utkanten av staden och ännu längre ut, och syns inte på Skånetrafikens linjekarta. Dessa går bara en gång om dagen i varje riktning, mot staden på morgonen och utåt på eftermiddagen.

50 Klagshamnsverket - Klagshamn - Pile
51 Hyllie - Skumparp
55 Jägersro - Elisedal - Almåsa
56 Lindängen - Lockarp - Käglinge

Sjukhusbussen[redigera | redigera wikitext]

Sjukhusbuss linje 99 kör runt SUS var tionde minut. Hela resan tar 7 minuter.

99 SUS Östra - Södra - Västra - Mitt - Norra - Tandvårdshögskolan - Östra

Knutpunkter[redigera | redigera wikitext]

Volvo 7700-ledbuss på linje 8 i Triangeln november 2013.

Malmö har sex knutpunkter för stads- och regionbussar:

Bussar och trafikupphandling[redigera | redigera wikitext]

Trafiken handlas upp av Skånetrafiken och utförs av olika operatörer i fyra trafikpaket. All trafik körs av Nobina.

Vagnparken består av Mercedes-Benz Citaro i flera modeller. Dubbelledade bussar av typen Van Hool Exqui.City kör på MalmöExpress-linjerna de äldre är gashybrider men de senare från 2022 är helektriska.

2018 fick Malmö elbusspremiär då linje 7 fick elbussar av typen Volvo 7900E senare år 2021 tillkom även ledbussversionerna av dessa, Volvo 7900EA. På Ringlinjen kör man sedan 2021 med elbussar av modellen MAN 12E.

Samtliga bussar är av lågentré- eller låggolvstyp och drivs av naturgas med biogasinblandning (CNG). Undantagna är de äldre Citaro-bussarna från 2016 vilka drivs av biodiesel (RME). De nya bussarna från 2018/2022 är eldrivna och depåladdade med undantag för bussarna på linje 7 som laddas på ändhållplatserna. De äldre Citaro-bussarna från 2016 drivs av biodiesel (RME). Malmös stadsbussar är gröna, som alla Skånetrafikens stadsbussar. Åren 2006–2007 köptes 111 nya bussar in, och 69 gamla som behölls rekonditionerades. Dessa bussar rullar inte längre.

Skånetrafiken och Nobina kör sedan 1 juni 2014, efter ombyggnader av Malmö stad, dubbelledbussar på linje 5 under namnet Malmöexpressen, som ett steg mot en möjlig framtida spårvagnstrafik.[6][7]. Femton bussar av gas-hybridtyp av fabrikatet Van Hool köptes in. Kapaciteten är 1 100 passagerare per timme i vardera riktningen.[8]

Spårvägsplaner[redigera | redigera wikitext]

I samarbete med Region Skåne och Skånetrafiken har viss planering gjorts för spårväg i både Malmö, Lund och Helsingborg. Kommunen har genomfört en förstudie för en första etapp, omfattande stråken från Stenkällan och Lindängen, med anslutning till Malmö Central, till Västra hamnen. [9]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]