Broholmer

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Broholmer
Broholmer 634.jpg
Rasgrupp (FCI)Grupp 2, sektion 2 Molosser- och bergshundar (molosserhundar)
Rasgrupp (SKK)Grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
UrsprungslandDanmark Danmark
RasklubbBroholmerföreningen
SpecialklubbSvenska Bergs- och Herdehundsklubben
RasstandardFCI 315 Noia 64 mimetypes pdf.png PDF
Vikt
Hanhund50–70 kg
Tik40–60 kg
Mankhöjd
Hanhundca 75 cm
Tikca 70 cm

Broholmer är en hundras från Danmark. Den är en molosserhund som påminner om en något lättare mastiff.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ursprunget anses också gå tillbaka till mastiffer som de danska kungarna Fredrik II (1534–1588) och Kristian IV (1577–1648) fick i gåva av de engelska och skotska kungahusen. En av dessa hundar finns avbildad tillsammans med Fredrik II:s småväxte hundförare på en målning som finns på slottet LedreborgSjälland. En annan broholmare, Tyrk som tillhörde Fredrik VII (1808–1863) finns uppstoppad på Zoologisk Museum i Köpenhamn.

Den gamle danske hund var under flera hundra år populär på slott och större gods, men under 1800-talet hade de blivit ovanligare. Omkring 1850 började hovjägmästaren och greven Frederik Sehested (1813–1882) på godset BroholmFyn samla in de exemplar som fanns kvar. Han genomförde ett målmedvetet avelsprogram som blev framgångsrikt, ca 200 hundar såldes till utvalda danskar och svenskar. 1885 nedtecknade Sehested en rasstandard, 1887 fick rasen officiellt namnet broholmer. Vid sekelskiftet var rasen spridd över Danmark och Sverige. Efter första världskriget avtog intresset, bland annat till följd av att de stora hundarna var dyra i drift, och efter andra världskriget ansågs rasen utdöd.

Under början av 1970-talet vaknade intresset till liv på nytt. Några någorlunda typiska men uppblandade hundar kunde hittas. 1974 startade Dansk Kennel Klub (DKK) ett restaureringsprogram. De få individerna korsades med bl.a. grand danois, mastiff och rhodesian ridgeback för att få fram en typ efter Sehesteds beskrivning. 1982 blev rasen erkänd av den internationella hundorganisationen FCI. Exportförbud råder fortfarande, men ett fåtal hundar har sålts utomlands på dispens och efter upprättande av noggranna kontrakt.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Till temperamentet är broholmern en lugn och godmodig hund, men med tydlig vaktinstinkt.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

De vanligaste färgerna är gul eller gulröd med svart mask, men det finns även ett fåtal svarta hundar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]