Lars-Erik Lallerstedt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lars-Erik Lallerstedt

Lars-Erik Lallerstedt, född 28 maj 1910 i Stockholm, död 1 mars 1978Mallorca, var en svensk arkitekt. Hans far var arkitekten Erik Lallerstedt (1864-1955) och hans söner är formgivaren Lars Lallerstedt och kocken Erik Lallerstedt.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Lallerstedt avlade arkitektexamen vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm 1936. Tillsammans med fadern ritade han med början 1938 den stora anläggningen för Flygtekniska försöksanstaltenUlvsunda industriområde.[1] I slutet av 1940-talet efterträdde han sin far som Postens chefsarkitekt och ritade som sådan en lång rad posthus och postterminaler runtom i Sverige. Ett av dem var det numera rivna Stockholms BangårdspostkontorNorrmalm som byggdes 1943 i funktionalistisk stil.

Utöver posthusen blev Lallerstedt även känd för några större kontorsbyggnader i Stockholms innerstad. Här kan nämnas Vasahuset vid Vasagatan, ett stort komplex i glas och betong som invigdes 1960 och en av Hötorgsskraporna (nr 4) som blev klart år 1962. Han hade egen arkitektverksamhet till 1972, och arbetade därefter som konsult.


Verk i urval[redigera | redigera wikitext]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Stockholms stadsmuseum Arkiverad 15 februari 2012 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]