Hjalmar Mehr

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hjalmar Mehr
Hjalmar Mehr 1963.jpg
Född19 november 1910[1]
Sankt Matteus församling, Sverige
Död26 december 1979 (69 år)
Adelsö församling, Sverige
BegravdMosaiska kyrkogården[2]
MedborgarskapSverige
Utbildad vidSödra Latin Arbcom ru editing.svg
SysselsättningPolitiker
Befattning
Finansborgarråd (1958–1966)
Ordförande, Svenska Kommunförbundet (1969–1971)
Finansborgarråd (1970–1971)
Landshövding i Stockholms län (1971–1977)
ArbetsgivareHandelshögskolan i Stockholm
Politiskt parti
Socialdemokraterna
Redigera Wikidata
Hjalmar Mehrs och Liselotte Meyers gravvård på Judiska norra begravningsplatsen i Solna kommun.

Hjalmar Leo Mehr, född 19 november 1910 i S:t Matteus församling, Stockholm, död 26 december 1979Adelsö i Adelsö församling, Ekerö, var en svensk socialdemokratisk politiker. Som finansborgarråd i Stockholm genomdrev han rivningen av Klarakvarteren och Mehr var även inblandade i det stadsomvandlingsprojekt som hotade almarna i Kungsträdgården, vilket dock stoppades av folkliga protester ledda av alternativrörelsen.

Mehrs föräldrar, Sara Mobschebna Matles och Bejnes (Bernhard) Abraham Isak Meyerovitj (1877–1938), var judiska immigranter från Kejsardömet Ryssland som träffades i Stockholm 1905.[3]

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Mehr var finansborgarråd i Stockholms stad 1958–1966 och 1970–1971, Kommunförbundets förste ordförande, samt landshövding i Stockholms län 1971–1977. Han medverkade i Vårbyaffären, en markaffär 1961 då Huddinge kommun och Stockholms kommun köpte mark av varandra och kommungränsen drogs om.

Mehr var ett av de sex namnen i det PM över potentiella säkerhetsrisker som till följd av påstådda sexköp av minderåriga flickor spelade en central roll i Geijeraffären. Han var även ordförande i den statliga utredningen om löntagarfonderna 1976, och kvarstod till 1979 då ordförandeskapet lämnades över till Allan Larsson.[4]

Norrmalmsregleringen[redigera | redigera wikitext]

Mehr var mycket aktiv i genomförandet av Norrmalmsregleringen i centrala Stockholm. Han blev föremål för mycket av den kritik som växte fram mot framförallt de omfattande rivningar av Klarakvarteren som blev följden under hans tid som finansborgarråd. Mehr förblev emellertid en stark försvarare av förändringarna:

Vad är det för romantik i Nedre Norrmalm? Vasastan? Kungsholmen? Nedre Norrmalms fastighetsbestånd var ju uppruttet, uppsmällt under tider av spekulationshausser av privata byggherrar. De smällde upp hyreskaserner. Jag är ju nästan den ende av alla som diskuterar det här som bott där hela tiden. Min mamma flyttade vart och vartannat år. Stora omoderna lägenheter med torrklosett och råttor på gården och djävligt och dant. Alltså saneringsmogna fastigheter. Romantiken är för dem som bor bra. Sedan ska fattigt folk bo kvar i uppruttnade bostäder hur länge som helst. Det fastighetsbestånd man har haft där har ju inte haft några estetiska, arkitektoniska eller kulturhistoriska värden.
[5]

Efter Almstriden kallades han nedsättande för "Almar Ner" av sina kritiker.[6] Mikael Wiehe besjöng honom i sin låt "Trädet" (1992). I texten sägs bland annat "Det fanns en man, en potentat, jag säger inte mehr, men allt han såg i Stockholms stad, det skulle rivas ner...".

Personliga förhållanden[redigera | redigera wikitext]

Hjalmar Mehr gifte sig 1937 med Liselotte Lina Meyer, född 1919 i Hannover. Liselotte Mehr hade i flera år ett kärleksförhållande med den judisk-sovjetiske författaren och propagandisten Ilja Ehrenburg (1891-1967), något som Hjalmar Mehr accepterade. Han upprätthöll också själv vänskapliga förbindelser med Ehrenburg.[7] Liselotte Meyer avled år 1983, fyra år efter Hjalmar Mehr.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Hjalmar MehrSVT Play

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Erik Huss
Finansborgarråd i Stockholms stad
1958–1966
Efterträdare:
Per-Olof Hansson
Företrädare:
Per-Olof Hansson
Finansborgarråd i Stockholms stad
1970–1971
Efterträdare:
Albert Aronson
Företrädare:
Zeth Höglund
Ordförande för Svenska stadsförbundet
1956–1968
Efterträdare:
sig själv, som ordförande för Kommunförbundet
Företrädare:
Första ämbetsinnehavaren
Ordförande för Svenska Kommunförbundet
1969–1971
Efterträdare:
Inge Hörlén
Företrädare:
Allan Nordenstam
Landshövding i Stockholms län
1971–1977
Efterträdare:
Gunnar Helén