Rymdimperiet slår tillbaka

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Lobot)
Rymdimperiet slår tillbaka
(The Empire Strikes Back)
Rymdimperiet slår tillbaka
Rymdimperiet slår tillbaka
GenreScience fiction
Äventyr
RegissörIrvin Kershner
ProducentGary Kurtz
ManusLeigh Brackett
Lawrence Kasdan
SynopsisGeorge Lucas
SkådespelareMark Hamill
Harrison Ford
Carrie Fisher
Billy Dee Williams
Anthony Daniels
David Prowse
Kenny Baker
Peter Mayhew
Frank Oz
OriginalmusikJohn Williams
FotografPeter Suschitzky
KlippningPaul Hirsch
ProduktionsbolagLucasfilm Limited
DistributionTwentieth Century Fox
Premiär17 maj 1980 (Washington, DC),
USA 21 maj 1980 (allmän release, USA),
15 augusti 1980 (Sverige)
Speltid124 minuter
LandUSA
Språkengelska
Budget$25 miljoner[1]
Intäkter$538,37 miljoner[2]
FöregångareStjärnornas krig (1977)
UppföljareJedins återkomst (1983)
IMDb SFDb Elonet

Rymdimperiet slår tillbaka (engelska: The Empire Strikes Back) (även känd som Star Wars: Episod V – Rymdimperiet slår tillbaka (engelska: Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back) är en amerikansk science fiction-film som hade biopremiär i USA den 21 maj 1980[2], regisserad av Irvin Kershner. Filmen är den andra produktionen i serien av Star Wars-filmer och den femte delen sett till berättelsens kronologi.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig tre år efter föregångaren Stjärnornas krig. Efter slaget vid Yavin har Rebellerna jagats av Rymdimperiet och har därför byggt en ny bas på snöplaneten Hoth. Rymdimperiet får genom sina rymdsonder reda på rebellbasens position och inleder en markattack. Rebellerna tvingas evakuera, och Luke Skywalker får, efter att ha deltagit i slaget, ge sig av i sitt rymdskepp tillsammans med R2-D2. Prinsessan Leia, Han Solo, Chewbacca och C-3PO flyr samtidigt i Årtusendefalken.

Luke, som av sin forne mentor Obi-Wan Kenobis ande fått höra talas om den uråldrige jedimästaren Yoda, ger sig av mot dennes hemvist - planeten Dagobah. På Dagobah går Yoda motvilligt med på att utbilda den impulsive Luke, under tiden som Han och Leia når Molnstaden, efter att ha jagats av Rymdimperiets styrkor. Molnstadens administratör, Lando Calrissian, visar sig vara en gammal vän till Han. Lando har dock angivit Han och hans vänner för Darth Vader och prisjägaren Boba Fett. Han Solo blir nedfryst för att av Boba Fett föras till gangsterkungen Jabba the Hutt.

Luke kommer till Molnstaden för att rädda sina vänner, men leds i en fälla av Vader. De två möts i en ljussabelduell, i vilken Vader bekänner att han är Lukes far. Vader besegrar Luke genom att hugga av dennes högra hand. Luke som inte vill tro att det Vader sagt är sant, offrar sig själv hellre än att bli Vaders bundsförvant - men han räddas av Molnstadens luftinsugning och blir sedan upphämtad av Leia och Lando i Millenniefalken. Luke och hans vänner återvänder till rebellernas flotta och hans skador läks. Lando och Chewbacca ger sig av i Millenniefalken för att leta reda på Han Solo.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Hardangerjøkulen i Norge, som i filmen föreställer Hoth.
  • Filmen var vid premiären endast tillåten från 15 år, vilket orsakade stora problem för biografpersonalen med oförstående publik som försökte hänvisa till första filmens 11-årsgräns. I april 1982 fick filmen nypremiär. Den hade då begärts omcensurerad för att bli tillåten från 11 år vilket Statens biografbyrå gick med på efter att ha klippt på åtta olika ställen med sammanlagt drygt sju minuter. Hösten 1995 släpptes den på VHS i Sverige. Denna gång efter en tredje granskning av Statens biografbyrå där den fått en 11-årsgräns i originalversion utan klipp.
  • Då filmen i en drygt två minuter längre version fick nypremiär på biograferna 1997 marknadsfördes den som Stjärnornas krig - Rymdimperiet slår tillbaka. Någon annan svensk titel har aldrig officiellt registrerats.
  • Filmens klimax, där Darth Vader berättar att han är Luke Skywalkers far, hölls hemligt för skådespelarensemblen och inspelningsteamet genom att manuskriptet försågs med en falsk sida. Vid inspelningstillfället var det endast regissören Irvin Kershner och Mark Hamill (som spelade Luke Skywalker) som visste vad som skulle sägas i scenen. Fabricerade repliker från det falska manuskriptet dubbades sedan över av James Earl Jones, som läste Darth Vaders röst.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

  Mark Hamill  –  Luke Skywalker
  Harrison Ford  –  Han Solo
  Carrie Fisher  –  Prinsessan Leia
  Billy Dee Williams  –  Lando Calrissian
  David Prowse  –  Darth Vader
  James Earl Jones  –  Darth Vader (röst)
  Frank Oz  –  Yoda (röst)
  Anthony Daniels  –  C-3PO
  Kenny Baker  –  R2-D2
  Peter Mayhew  –  Chewbacca
  Alec Guinness  –  Obi-Wan "Ben" Kenobi
  Jeremy Bulloch  –  Boba Fett
  Jason Wingreen  –  Boba Fett (röst)
  Temuera Morrison (DVD-utgåvan 2004)  –  Boba Fett (röst)[5] [6]
  Denis Lawson  –  Wedge Antilles
  Marjorie Eaton  –  Kejsaren
  Clive Revill  –  Kejsaren (röst)
  Ian McDiarmid (DVD-utgåvan 2004)  –  Kejsaren [7] [8]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]



Kronologi
Företräddes av
IV: Stjärnornas krig
 Star Wars: Episod V
3 ABY
Efterträddes av
VI: Jedins återkomst
Produktionsordning
Företräddes av
IV: Stjärnornas krig
 Andra fimen
1980
Efterträddes av
VI: Jedins återkomst