Hoppa till innehållet

Marias barn (TV-serie)

Från Wikipedia
Version från den 5 december 2017 kl. 21.16 av Fluffbot (Diskussion | Bidrag) (Datumstämplar mall Mall:Kb)
Marias barn
GenreAdventskalender
BerättarröstUlla Sjöblom
Antal avsnitt24
Antal säsonger1
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSveriges Television
Sändning
OriginalkanalSVT 1
Originalvisning1–24 december 1987
Bildformat4:3
StatusAvslutad
Kronologi
FöregångareJulpussar och stjärnsmällar
UppföljareLiv i luckan med julkalendern
Externa länkar
IMDb

Marias barn var SVT:s julkalender 1987[1] och hade den kristna julberättelsen om Marias son, Jesus[2] som tema efter långvariga påtryckningar om att julkalendrarna i SVT borde ha mer kristet innehåll, med motiveringen att jul till stor del var en kristen högtid.[3] Den gick som ett inslag i det i augusti samma år startade barnprogrammet Björnes magasin.

Handling

Den här julkalendern handlade om hur Maria, en helt vanlig flicka från den lilla judiska staden Nasaret i provinsen Galileen, plötsligt visar sig vara utvald till att bli mor till ett barn, som är Messias och Guds son. Pojken får namnet Jesus, och med åren visar han sig bli mer och mer speciell. Under kalenderns gång får vi följa Maria från bebådelsen till Jesu korsfästelse. Ulla Sjöblom berättade historien till teckningar (stillbilder) av Bengt Arne Runnerström och filmbilder.

Produktion

Julkalendern baserades på två romaner av den danska författarinnan Cecil Bødker, som i sin tur baserade sina romaner på Nya Testamentet och vissa gamla legender om Jesu familj, samtidigt som hon försökte ge en historisk bild av livet i Israel och Egypten på den här tiden.

TV-serien skulle först ha hetat "Fader okänd", men detta namn ansågs vara alltför respektlöst.[källa behövs]

Mottagande

Avsnittet om barnamorden i Betlehem väckte upprörda känslor bland tittare, även i kristna kretsar. Skildringen av hur Herodes lät avrätta alla gossebarn i Betlehem, händelsen som givit upphov till Menlösa barns dag, ansågs av kritikerna som alltför blodig och brutal.[3]

Referenser

Fotnoter

  1. ^ ”Alla julkalendrar i SVT”. Jultradition. http://www.jultradition.se/blogg/?p=964. Läst 2 april 2011. 
  2. ^ ”Julkalendrar i SVT”. Sveriges Television. http://www.svt.se/barnkanalen/julkalendrar-i-svt/. Läst 2 december 2014. 
  3. ^ [a b] Jan Gradvall (1996). TV! Nedslag i Sveriges Televisions historia. Stockholm: Sveriges Radios förlag. ISBN 91-522-1780-9