Per Herngren

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Per Herngren
Per Herngren på Bokmässan 2017.
Per Herngren på Bokmässan 2017.
Född16 juli 1961 (57 år)
Yrkeförfattare,
folkbildare,
plogbillsaktivist
NationalitetSverige Sverige
Språksvenska
Verksam1986-
Genrerfacklitteratur
Ämnencivil olydnad, icke-våld
DebutverkFånge för Fred (1986)
Framstående verkHandbok i civil olydnad (1990)
Webbplatshttps://ickevald.net/perherngren/

Per Herngren, född 16 juli 1961,[1] är en svensk författare, folkbildare, plogbillsaktivist och förespråkare av civil olydnad. Han blev 2002 utsedd till Årets folkbildare av tidskriften Fönstret.[2]

Aktivism[redigera | redigera wikitext]

Som 22-åring satt Herngren 1984-1985 femton månader i fängelse i USA. Tillsammans med plogbillsgruppen Pershing Plowshares 'avrustade', eller enligt åklagaren 'förstörde', han med smideshammare en Pershing II-raket samt en avfyringsramp. Deras 'avrustning' av Pershing II-raketen motsvarar, enligt gruppens försvar under rättegången, ungefär tio hiroshimabomber i sprängkraft. I slutet av 1980-talet arbetade Herngren med att starta en plogbillsrörelse i Europa. I samband med första Irakkriget, 1991, 'avrustade' eller 'förstörde' han med Plogbillsaktion Gevärsfaktoriet två Carl Gustaf granatgevär samt en AK 5, på Gevärsfaktoriet i Eskilstuna. 2006 dömdes han till en månads fängelse i Newbury, England, för att ha planterat vin och fikonträd inne på kärnvapenanläggningen Atomic Weapons Establishment i Aldermaston. 2007 hamrade han med Microwave Blivande2 Plogbill på en krigsradar samt på testanläggningen vid Saab Microwave, Mölndal.

Icke-våldsträning[redigera | redigera wikitext]

Per Herngren har sedan 1985 lett träning i icke-våld och civil olydnad främst i Europa men även i Latinamerika och Mellanöstern. Under 1990-talet utvecklade han konceptet proaktivt konfliktingripande för att översätta Mahatma Gandhis icke-våldsträning till konfliktingripandekurser inriktade på samarbetstekniker och konflikthantering i organisationer och i vardagen samt på arbetsplatser.

2010-2011 var Herngren aktiv med att träna demokratiaktivister i Mellanöstern. Hösten 2010 tränade han demokratiaktivister från Iran. Våren 2011 höll han kurser i södra Kurdistan och norra Irak om civil olydnad och icke-våld. Hösten 2011 ledde han icke-våldskurser vid floden Tigris på gränsen Kurdistan/Syrien. Deltagare var demokratiaktivister från Iran, Tunisien, Egypten, Kurdistan, Irak, Syrien och Turkiet.

Teorier[redigera | redigera wikitext]

Per Herngren har tillsammans med plogbillar från Australien och Europa 2005 lanserat begreppet postprotest som han senare teoretiskt utvecklar. 2010 utvecklar han teorin om hur icke-våld och samhällsförändring främst är rekursiva. Han har försökt visa på samband mellan Judith Butlers performativa feminism och sårbarhets-ontologi, Gilles Deleuzes mångfaldigande filosofi och Mahatma Gandhis icke-våld och civila olydnad.

Författarskap[redigera | redigera wikitext]

Herngren debuterade vid tjugofem års ålder med boken Fånge för fred som handlade om en brevväxling mellan ungdomar i Rinkeby och författaren. Han är mest känd för Handbok i civil olydnad (1990) som blivit översatt till engelska, polska och sydkurdiska. Han har publicerat nio böcker.[2]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Kortare texter[redigera | redigera wikitext]

"Också jag har blod på mina händer" (tillsammans med Jan Nygren), kapitel i Hjärtats språk (redaktör Per-Arne Axelsson och Lennart Hagefors), Libris, Örebro, 1997. ISBN 91-7195-130-X

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Enligt folkbokföringsdata på Ratsit.
  2. ^ [a b] Per Herngren gör mötena mer jämställda” (på sv). Göteborgs-Posten. 31 januari 2016. http://www.gp.se/ekonomi/per-herngren-g%C3%B6r-m%C3%B6tena-mer-j%C3%A4mst%C3%A4llda-1.19578. Läst 8 oktober 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]