Rinkeby

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För bostadsområdet i Danderyd med samma namn, se Rinkeby (Danderyd).
Rinkeby från ballong, maj 1988. Vy mot nordost.
Rinkeby från helikopter, september 2014. Vy mot nordväst.

Rinkeby är en stadsdel i Västerort inom Stockholms kommun. Den gränsar till Kista, Tensta och Bromsten samt till Sundbybergs kommun. Stadsdelen sammanföll tidigare med stadsdelsområdet Rinkeby och ingår nu i stadsdelsområdet Rinkeby-Kista. Folkmängden uppgår till 16 066 personer den 31 december 2014.

Rinkeby är en typisk miljonprogramsförort med en hög andel invånare med utländsk härkomst. Den 31 december 2014 hade 90,7 % av befolkningen utländsk bakgrund.[1]

Sedan 1993 hålls årligen Rinkeby bokmässa i Rinkeby Folkets hus. Rinkeby är även känt för att årets Nobelpristagare i litteratur besöker stadsdelen för att träffa barn och ungdomar vid Rinkebyskolan.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ingången till Rinkebytorget.
Fontänen på Rinkeby torg med ett grönsaks- och fruktstånd i bakgrunden.
Rinkebystråkets nya bebyggelse, 2016.
Rinkebyskolan, mars 2011.

I Rinkeby har många fornfynd gjorts. I samband med att det moderna Rinkeby uppfördes genomfördes arkeologiska undersökningar där bland annat flera vapengravar och rika fornfynd hittades.

Rinkeby är omtalat från 1347 som Rynkaby då Olof in Rynkaby uppträder som faste på Sollentuna häradsting. Ett ting hölls här 1424. I mitten av 1500-talet bestod byn av två gårdar, ett skattehemman och ett kyrkolandbohemman som ägdes av Spånga kyrka. Rinkeby gård låg vid nuvarande Rinkebyplan intill Visbyringen. Några hus finns inte kvar; de sista revs på 1960-talet.

Mellan 1905 och 1965 användes hela Järvafältet som militärt övningsfält. År 1965 såldes marken till Stockholm. Fram till 1948 ingick området i Spånga landskommun. Då uppgick Spånga kommun i Stockholms kommun och stadsdelen Rinkeby uppstod 1 januari 1949. Från 1953 uppgick Rinkeby i stadsdelen Järvafältet, men från 1965 är Rinkeby en egen stadsdel.

En generalplan för Rinkeby och Tensta togs fram 1965 av Göran Sidenbladh, Igor Dergalin och Josef Stäck vid stadsbyggnadskontoret. Rinkeby började byggas 1968 och de första invånarna flyttade in 1969. Alla hus var klara 1971 och i november 1971 invigdes Rinkeby centrum.

Rinkeby har, i likhet med Rosengård i Malmö och Hammarkullen i Göteborg kommit att stå som symbol för det sena 1900-talets och tidiga 2000-talets tilltagande segregation. Begreppet Rinkebysvenska som beteckning på "förortsdialekter" har fått sitt namn från Rinkeby. Ulla-Britt Kotsinas, idag professor emerita i nordiska språk vid Stockholms universitet, har gjort en ingående analys av den sociolekt som utvecklats i området.

År 2014 rapporterade Sveriges Radio att en procent av invånarna i området bedöms vara kriminella och att företag får svårt att etablera sig på grund av hot mot vittnen, maktdemonstrationer ifrån kriminella grupperingar och narkotikahandel.[2] Polisstyrkan i området tillsammans med Tensta skulle därför tredubblas från 25 till 75.[2]

Under 2013 påbörjades ombyggnationen av Rinkebystråket. Det som idag är Rinkebys infartsgata med buss- och biltrafik omvandlas med trottoarer, träd, småbutiker och restauranger till en levande och trafiksäker stadsmiljö dit människor ska kunna komma för att göra ärenden och umgås. Handelsplatsen Rinkebystråket förväntas stå klar hösten 2015 och fastighetsägaren Familjebostäder har en stark efterfrågan på lokalerna [3]

Bebyggelsen[redigera | redigera wikitext]

Bebyggelsen består till största delen av hyreslägenheter som är samlade runt ett centrum, ritat av arkitekt Nils Sterner. Här finns en liten galleria med flera affärer samt ett torg, Rinkebytorget, som omgärdas av låga butikslängor med bl.a vårdcentral och Folkets hus. På torget brukar det vara torghandel med många färska grönsaker under sommarhalvåret.

Rinkebystråket[redigera | redigera wikitext]

I ett försök att modernisera och utveckla miljonprogrammets byggnader skapades ett stadsutvecklingsprojekt längs med Rinkebystråket, den centrala nord-sydaxeln genom Rinkeby. Byggherre var AB Familjebostäder och arkitekt Sweco Architects. Bebyggelsen nominerades till Årets Stockholmsbyggnad 2016 med motiveringen:"Ett stadsutvecklingsprojekt som är det innovativa startskottet på en stadsomvandling med möjlighet att binda samman staden och skapa något nytt utifrån områdets tydliga kvaliteter. Nya Rinkebystråket ger möjlighet till handel, småföretagande, möten och kommunikation. Det ger något till området utan att kräva något i gengäld".[4]

Skolor[redigera | redigera wikitext]

I området ligger Askebyskolan, Knutbyskolan, Kvarnbyskolan och Rinkebyskolan.

Rinkebyskolan[redigera | redigera wikitext]

Skolan har 400–500 elever i årskurs 7–9. Eleverna, som talar mer än 30 olika språk, är fördelade på olika profilklasser. Skolan består av en huvudbyggnad, idrottsbyggnad, träslöjdsbyggnad, fritidsbyggnad och en fotbollsplan.

Tunnelbanan[redigera | redigera wikitext]

Rinkeby trafikeras av T-bana 3 (blå linjen) och ligger 12,3 kilometer från blå linjens ändstation Kungsträdgården i Stockholm. Den togs i bruk den 19 augusti 1975.

Kända personer (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Demografi[redigera | redigera wikitext]

Rinkeby har en hög andel utrikes födda, 61 % jämfört med 15,8 % för hela staden. Den vanligaste födelsekontinenten är Afrika (24 % av invånarna) följt av Asien (23 % av invånarna).[5]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Statistik om Stockholm, Stockholms Stad.
  2. ^ [a b] Claes Aronsson, Ramin Farzin. ”Polisen hårdsatsar i Stockholmsförorter”. Sveriges Radio. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5781258. Läst 11 februari 2014. 
  3. ^ http://www.dagenshandel.se/nyheter/stort-intresse-rinkebystraket
  4. ^ Finalister till Årets Stockholmsbyggnad 2016.
  5. ^ ”Områdesfakta Rinkeby stadsdel”. http://statistikomstockholm.se/omradesfakta/pdf/22405_SVE.pdf. Läst 17 november 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]