Rinkeby

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För bostadsområdet i Danderyd med samma namn, se Rinkeby, Danderyd.
Rinkeby från ballong, maj 1988. Vy mot nordost.
Rinkeby från helikopter, september 2014. Vy mot nordväst.

Rinkeby är en stadsdel i Västerort inom Stockholms kommun.

Rinkeby gränsar till Kista, Tensta och Bromsten samt till Sundbybergs kommun. Stadsdelen sammanföll tidigare med stadsdelsområdet Rinkeby och ingår nu i stadsdelsområdet Rinkeby-Kista. År 2015 hade Rinkeby 15 844 invånare.[1]

Rinkeby är en typisk miljonprogramsförort, som började byggas 1968 och färdigställdes 1971. Stadsdelen har en hög andel invånare med utländsk härkomst. Den 31 december 2015 hade 90,7 % av befolkningen utländsk bakgrund.[1]

Det finns fem grundskolor i Rinkeby: Askebyskolan, Kvarnbyskolan, Knutbyskolan, Bredbyskolan och Rinkebyskolan.

Sedan 1993 hålls årligen Rinkeby bokmässa i Rinkeby Folkets hus. Sedan 1988 drivs också projektet Nobel i Rinkeby, där årets Nobelpristagare i litteratur besöker stadsdelen för att träffa barn och ungdomar vid Rinkebyskolan.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ingången till Rinkebytorget.
Fontänen på Rinkeby torg med ett grönsaks- och fruktstånd i bakgrunden.
Rinkebystråkets nya bebyggelse, 2016.
Rinkebystråkets bro, 2017.
Rinkebyskolan, mars 2011.

I Rinkeby har många fornfynd gjorts. I samband med att det moderna Rinkeby uppfördes genomfördes arkeologiska undersökningar där bland annat flera vapengravar och rika fornfynd hittades.

Rinkeby är omtalat från 1347 som Rynkaby då Olof in Rynkaby uppträder som faste på Sollentuna häradsting. Ett ting hölls här 1424. I mitten av 1500-talet bestod byn av två gårdar, ett skattehemman och ett kyrkolandbohemman som ägdes av Spånga kyrka. Rinkeby gård låg vid nuvarande Rinkebyplan intill Visbyringen. Några hus finns inte kvar; de sista revs på 1960-talet.

Mellan 1905 och 1965 användes hela Järvafältet som militärt övningsfält. År 1965 såldes marken till Stockholm. Fram till 1948 ingick området i Spånga landskommun. Då uppgick Spånga kommun i Stockholms kommun och stadsdelen Rinkeby uppstod 1 januari 1949. Från 1953 uppgick Rinkeby i stadsdelen Järvafältet, men från 1965 är Rinkeby en egen stadsdel.

En generalplan för Rinkeby och Tensta togs fram 1965 av Göran Sidenbladh, Igor Dergalin och Josef Stäck vid stadsbyggnadskontoret. Rinkeby började byggas 1968 och de första invånarna flyttade in 1969. Alla hus var klara 1971 och den 3 november 1971 invigdes Rinkeby centrum.

Rinkeby har, i likhet med exempelvis Rosengård i Malmö och Hammarkullen i Göteborg, kommit att stå som symbol för det sena 1900-talets och tidiga 2000-talets tilltagande segregation. Begreppet Rinkebysvenska som beteckning på "förortsdialekter" har fått sitt namn från Rinkeby. Ulla-Britt Kotsinas, idag professor emerita i nordiska språk vid Stockholms universitet, har gjort en ingående analys av den sociolekt som utvecklats i området.[källa behövs]

Under 2013 påbörjades ombyggnationen av Rinkebystråket för att omvandla det som tidigare var Rinkebys infartsgata med buss- och biltrafik till en handelsgata och mötesplats med butiker, restauranger och caféer.[2]

År 2014 rapporterade Sveriges Radio att en procent av invånarna i området bedöms vara kriminella och att företag får svårt att etablera sig på grund av hot mot vittnen, maktdemonstrationer ifrån kriminella grupperingar och narkotikahandel.[3] Polisstyrkan i området tillsammans med Tensta skulle därför tredubblas från 25 till 75.[3]

Rinkeby är enligt polisen ett ur brottssynpunkt problemområde över tid som 2015 klassas som ett särskilt utsatt område.[4] Ingen polisstation finns i Rinkeby och planerna för att bygga en som skulle varit färdig 2019 försenades på grund av att byggbolag samt poliser ansåg att risken för attentat mot byggarbetsplats och hot mot personal var för höga.[5]

Bebyggelsen[redigera | redigera wikitext]

Bebyggelsen består till största delen av hyreslägenheter som är samlade runt ett centrum, ritat av arkitekt Nils Sterner. Här finns en liten galleria med flera affärer samt ett torg, Rinkebytorget, som omgärdas av låga butikslängor med bland annat vårdcentral och Folkets hus. På torget brukar det vara torghandel med många färska grönsaker under sommarhalvåret.

Rinkebystråket och broar[redigera | redigera wikitext]

I ett försök att modernisera och utveckla miljonprogrammets byggnader skapades ett stadsutvecklingsprojekt längs med Rinkebystråket, den centrala nord-sydaxeln genom Rinkeby. Byggherre var AB Familjebostäder och arkitekt Sweco Architects. Bebyggelsen nominerades till Årets Stockholmsbyggnad 2016 med motiveringen:"Ett stadsutvecklingsprojekt som är det innovativa startskottet på en stadsomvandling med möjlighet att binda samman staden och skapa något nytt utifrån områdets tydliga kvaliteter. Nya Rinkebystråket ger möjlighet till handel, småföretagande, möten och kommunikation. Det ger något till området utan att kräva något i gengäld".[6] Nya Rinkebystråket hamnade på plats fem.

Till projektet hör även nya gång- och cykelbroar som ska sammanlänka bebyggelsen på östra och västra sidan om stråket. På platsen fanns redan fyra äldre betongbroar som kallades ”Första, Andra, Tredje och Fjärde Rinkebybron” (räknat från norr till söder). Gångbroarna över Rinkebystråket är kvar på samma platser som tidigare men byts ut mot nya något högre broar. Arkitektkontoret &Rundquist fick uppdraget av Stockholms stad att rita den nya bron som skall ersätta Första Rinkebybron. Arkitekterna skapade en lätt stålbro med tre spann och en sammanlagd längd av 32 meter. Undersidan är perforerad och belyst inifrån som ger en intressant effekt under dygnets mörka timmar. På brons mitt är gångbanan något bredare. Bron över Rinkebystråket är en av tio kandidater till Årets Stockholmsbyggnad 2017.

Skolor[redigera | redigera wikitext]

I området finns fem grundskolor: Askebyskolan, Knutbyskolan, Kvarnbyskolan, Bredbyskolan och Rinkebyskolan. Den sistnämnda skolan är en högstadieskola (årskurs 7–9).

Rinkebyskolan[redigera | redigera wikitext]

Skolan har cirka 260 i årskurs 7–9.[7] Eleverna talar mer än 30 olika språk. Skolan består av en huvudbyggnad, idrottsbyggnad, träslöjdsbyggnad, fritidsbyggnad och en fotbollsplan.

Skolan har uppmärksammats internationellt[förtydliga] för att med problematiska utgångspunkter kunna skapa en skola med god anda och goda resultat.[8] Rektorn Börje Ehrstrand fick år 2006 Kunskapspriset för sina insatser.

Tidigare rektor Carina Rennermalm berättade år 2017 att en del föräldrar i området väljer att inte sätta sina barn i skolan eftersom de inte vill att deras barn skall växa upp med de värderingar som kallas "svenska värderingar".[av vem? ?][9]

Kollektivtrafik[redigera | redigera wikitext]

Rinkeby trafikeras av Stockholms tunnelbana (blå linjen) och ligger 12,3 kilometer från blå linjens ändstation Kungsträdgården. Stationen öppnades den 31 augusti 1975 i samband med att linjen invigdes. Annars kan Rinkeby nås genom SL-bussarna 540 (Tensta centrum–Universitetet), 514 (Spånga station–Häggviks handelsplats), 179 (Vällingby–Sollentuna centrum) och 196 (Hjulsta–Stockholm Central).

Sport[redigera | redigera wikitext]

Fotboll[redigera | redigera wikitext]

Rinkeby United är en fotbollsklubb som grundades 2013 i Rinkeby och som kom på första plats i division 6 under 2015.

Kända personer med anknytning till Rinkeby (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Demografi[redigera | redigera wikitext]

Rinkeby har en hög andel utrikes födda, 90,7 % jämfört med 31,5 % för hela Stockholms kommun (2015). Den vanligaste födelsekontinenten är Afrika (45 % av invånarna) följt av Asien (35,2 % av invånarna).[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b c] Statistik om Stockholm, Stockholms Stad.
 2. ^ Rinkebystråket invigt – ett år för sent
 3. ^ [a b] Claes Aronsson, Ramin Farzin. ”Polisen hårdsatsar i Stockholmsförorter”. Sveriges Radio. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5781258. Läst 11 februari 2014. 
 4. ^ ”Utsatta områden - sociala risker , kollektiv förmåga och oönskade händelser Dnr: HD 5800 - 61/2015 sid 29”. Polisen i Sverige - Nationella operativa avdelningen. Arkiverad från originalet den 19 augusti 2016. https://web.archive.org/web/20160819054415/https://polisen.se/Global/www%20och%20Intrapolis/%C3%96vriga%20rapporter/Utsatta-omraden-sociala-risker-kollektiv-formaga-o-oonskade-handelser.pdf. Läst 2 juli 2016. 
 5. ^ Nyheter, SVT. ”Källor till SVT: Ingen vill bygga ny polisstation i Rinkeby” (på sv). svt.se. http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/inga-anbud-pa-ny-polisstation-i-rinkeby. Läst 11 mars 2017. 
 6. ^ Finalister till Årets Stockholmsbyggnad 2016. Arkiverad 15 april 2016 hämtat från the Wayback Machine.
 7. ^ http://rinkebyskolan.stockholm.se/sites/default/files/2016_verksamhetsplan_rinkebyskolan_160315.pdf
 8. ^ ”Kuinka pahiskoulu Rinkebystä tuli eliittikoulu ("hur värstingskolan blev elitskola")”. YLE. http://areena.yle.fi/1-1303717. 
 9. ^ Nyheter, SVT. ”Rektor i Rinkeby: Föräldrar vill välja bort svenska värderingar” (på sv). SVT Nyheter. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/samtal-om-hedersrelaterat-vald-visar-att. Läst 15 september 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

 • Map-icon.svg Se kartdata överlagrat på Google Maps (Kartdata (redigerahjälp))
 • KML is from Wikidata