Piece of Mind

Från Wikipedia
Piece of Mind
Studioalbum av Iron Maiden
Utgivning16 maj 1983
InspelatCompass Point Studios, Nassau, Bahamas
GenreHeavy metal
Längd45:51
SkivbolagEMI
ProducentMartin Birch
Iron Maiden-kronologi
The Number of the Beast
(1982)
Piece of Mind
(1983)
Powerslave
(1984)

Piece of Mind är det engelska heavy metal-bandet Iron Maidens fjärde studioalbum, utgivet den 16 maj 1983. Det är det andra med Bruce Dickinsonsång och det första med Nicko McBraintrummor; han tog över efter Clive Burr. Clive Burr blev sparkad eftersom han inte orkade med det hårda turnélivet som bandet levde. Den här uppsättningen skulle bli den klassiska och hålla ända fram till 1990 då gitarristen Adrian Smith hoppade av och tog en paus ifrån musiken. Albumet producerades av Martin Birch.

Piece of Mind för Steve Harris sitt Iron Maiden vidare på den väg som de slagit in på med föregångaren The Number of the Beast. Det episka, som man får en kraftig smak av med Hallowed Be Thy Name från The Number of the Beast, tas här ett par steg framåt och presenteras med låtar som Where Eagles Dare, Revelations och Flight of Icarus. Singeln The Trooper är fortfarande en livefavorit.

Detta var även det första albumet som inte hade en låttitel som albumnamn. (Även om orden "piece of mind" dyker upp i den sjätte låten, Still Life) I den tidiga fasen av albumproduktionen var det tänkt att albumet skulle hetat Food for Thought, men det namnet gavs upp antagligen för att det inte var tillräckligt bra. Tanken med omslaget var först att de skulle döda maskoten Eddie på något sätt, men bandet kom fram till att det var för extremt. Istället sattes han i tvångströja och fastkedjades på omslaget.

Steve Harris anser själv att detta är det bästa albumet som Iron Maiden någonsin producerat tillsammans med Seventh Son of a Seventh Son Även kommersiellt var Piece of Mind en stor framgång och röstades fram som bästa metal-LP:n av tidningen Kerrang.

Låtlista

  1. "Where Eagles Dare" (Harris) - 6:10
  2. "Revelations" (Dickinson) - 6:48
  3. "Flight of Icarus" (Smith/Dickinson) - 3:50
  4. "Die With Your Boots On" (Smith/Dickinson/Harris) - 5:25
  5. "The Trooper" (Harris) - 4:11
  6. "Still Life" (Murray/Harris) - 4:55
  7. "Quest for Fire" (Harris) - 3:41
  8. "Sun and Steel" (Dickinson/Smith) - 3:26
  9. "To Tame a Land" (Harris) - 7:25

Where Eagles Dare

En låt skriven av Steve Harris, baserad på boken (1967) och filmen (1968) Örnnästet av Alistair MacLean.

Låten börjar med ett trumintro av Nicko McBrain. Steve Harris gav McBrain i uppgift att skapa ett trumintro, McBrain övade en hel dag inför detta. McBrain spelade upp sitt nykomponerade trumintro men Harris var inte nöjd. Han var själv inte duktig på trummor men fick ändå McBrain förstå hur han ville ha det, och det som kom fram är introt till låten.

Låten handlar, liksom boken, om några brittiska soldater som under andra världskriget tar sig in i Tyskland för att infiltrera ett slott, där några högt uppsatta brittiska militärer hålls tillfånga. I mitten av låten kan man höra kulsprutor. Det hörs tydligare på cdn än på LPn.

Revelations

En låt skriven av Bruce Dickinson ensam. Den handlar om kristen mytologi och den är baserad på Aleister Crowleys teorier. Låten kan uppdelas i tre delar.

  • Den första delen är en del av en dikt av G. K. Chesterton som Dickinson lärde sig i skolan. Den här delen är en vers lång.
  • Den andra delen är de två följande verserna som delvis handlar om hinduistiska filosofier.
  • Den sista delen är också den sista versen.

Låten spelas numera ofta live igen, efter en period där bandet ej spelade den längre.

Flight of Icarus

Se huvudartikel Flight of Icarus

Släppt som singel den 11 april, 1983, nådde plats 11 på den brittiska topplistan.

Die With Your Boots On

En låt där musiken är gjord av Adrian Smith, Bruce Dickinson och Steve Harris och texten skriven av Bruce Dickinson.

Låten handlar om terrorism och hur det alltid kommer att finnas något krig någonstans.

The Trooper

Se huvudartikel The Trooper

Släppt som singel den 20 juni 1983, nådde plats 12 på den brittiska topplistan.

Still Life

Låten är skriven av Dave Murray och Steve Harris. Den börjar med en kort bandning av Nicko McBrain där han sägs ska vara påverkad av alkohol och säger:

"Hmm, Hmmm
What ho sed de t'ing wid de t'ree bonce
Don't meddle wid t'ings you don't understand."

Detta var inspelat baklänges som ett meddelande till de som spelade Iron Maidens skivor baklänges för att hitta satanistiska meddelanden.

Låten handlar om en person som dras till en pool, där han ser ansikten. Han får en obotlig lust att förena sig med dem. Det hela slutar med att han tar med sin partner och hoppar i och de båda drunknar i poolen tillsammans.

Quest for Fire

Låten är skriven av Steve Harris. Den är baserad på filmen med samma namn, som i sin tur är baserad på boken av J.-H. Rosny aîné med samma namn. Låten handlar om en kamp om elden. En förhistorisk stam blir bestulen på sin eld och skickar ut en krigare för att hämta en ny.

Sun and Steel

En låt där Bruce Dickinson står för texten och Adrian Smith för musiken. Den handlar om legenden om den japanska samurajen Miyamoto Musashi. Låten spelades aldrig live och många fans ogillar den.

To Tame a Land

Låten är skriven av Steve Harris och är baserad på boken Dune av Frank Herbert. Det är en till av Harris' episka låtar (som Phantom of the Opera, Hallowed Be Thy Name, Rime of the Ancient Mariner, Alexander the Great, For The Greater Good Of God) Bandet hade egentligen tänkt kalla låten för Dune men författaren motsatte sig och de var tvungna att byta namn.

I en intervju 1983 sa Steve Harris om låten; "Det här är den bästa låten jag någonsin skrivit. Jag blev riktigt nöjd med Phantom of the Opera, men jag måste säga att det här är den bästa" [1]

Turné

Iron Maiden nådde Sverige två gånger under World Piece Tour' 83. Göteborg och Scandinavium fick ta emot dem den 3 juni och Johanneshov i Stockholm den 5 juni, 1983. Den 5 juni som är Nicko McBrains födelsedag samma dag som konserten i Johanneshov. Under extranumren bärs Nicko som fyller 31 år ut och får flera tårtor i ansiktet. Innan detta hade Bruce Dickinson tillsammans med publiken sjungit "Happy Birthday" till Nicko. Konserten var under flera år rankad av bandet själva som en av de bästa de gjort.

Bandsättning

Externa länkar

Källor