Puff (journalistik)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se puff.
Puff
Operation Stockholm Aftonbladet.JPG

Artikel samt förstasidespuff för artikel (under rubriken "Lugnt och skönt på riks-13").


En puff (artikelpuff) är en kort sammanfattning av en artikel i en tidning eller liknande. Den syns ofta på en tidnings framsida (förstasidespuff[1]) och fungerar som reklam för materialet inuti tidningen. Begreppet puff används även i reklamsammanhang för annan typ av material. Den motsvaras inom film och TV av trailern.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Journalistik[redigera | redigera wikitext]

Puffen är fristående från själva artikeln och syftar till att locka till läsning av – puffa för – den fullständiga artikeln. I slutet av puffen finns det i papperstidningar en sidhänvisning till var man kan hitta den fullständiga artikeln och i elektroniska tidningar en länk till densamma. Puffar förekommer vanligtvis på en tidnings förstasida,[2] men de kan också användas för att göra reklam för tidningen eller artikeln på andra platser.

Övrig användning[redigera | redigera wikitext]

Begreppet puff inom journalistiken har grundbetydelsen 'reklam' (för något). Det har sedan 1800-talet (se nedan) även använts för att beskriva överdrivet eller okritiskt beröm, som ges i reklamsyfte. Den eller det som "puffas" kan vara en konstnär, offentlig föreställning, bok eller annan typ av vara.[3]

Puffens utformning har redan från början oftast syftat på något skrivet i form av en annons, notis eller artikel.[3] Den journalistiska betydelsen ovan, där man puffar för tidningens eget journalistiska material, är därför en utveckling av grundbetydelsen 'reklam'. Och denna går i sin tur tillbaka till den äldre betydelsen av 'något uppblåst', 'uppblåsning' eller 'knuff'. På senare år har ordet ofta kommit att användas vid 'uppmuntran' mellan bekanta personer.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Ordet puff i den här betydelsen kommer från engelskans ord med samma stavning. Det finns i svensk text sedan 1844, då använt för reklammaterial i en kalender.[3] Puff finns i svenska språket i ett antal olika betydelser, alla med en grundbetydelse av 'något uppblåst', 'uppblåsning', 'knuff', 'uppmuntran' eller 'reklam'. I tidigare införda betydelser ('knuff', i svenskan från 1621; puffärm, från 1778; mindre gasutbrott, fån 1845) är ordet hämtat från tyska språket. I betydelsen benlös pall kom det 1864 från franskans pouf (i sin tur ett lån från tyskan), medan senare lån tagits från engelskan; här finns också betydelsen 'luftig, spröd produkt av sädeskorn' (exempel: popcorn).[4]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lundqvist, Åke (2012): "Kultursidan: Kulturjournalistiken i Dagens Nyheter 1864-2012", sid. 111. Albert Bonniers förlag. Läst 8 juli 2016.
  2. ^ "Medieordlista från Mediekompass". Arkiverad 1 augusti 2013 hämtat från the Wayback Machine. Mediekompass.se. Läst 29 juli 2013.
  3. ^ [a b c] "puff". saob.se. Läst 8 juli 2016.
  4. ^ puff i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 8 juli 2016.