Rymdimperiet slår tillbaka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rymdimperiet slår tillbaka
(The Empire Strikes Back)
Rymdimperiet slår tillbaka
GenreScience fiction
Äventyr
RegissörIrvin Kershner
ProducentGary Kurtz
ManusLeigh Brackett
Lawrence Kasdan
SynopsisGeorge Lucas
SkådespelareMark Hamill
Harrison Ford
Carrie Fisher
Billy Dee Williams
Anthony Daniels
David Prowse
Kenny Baker
Peter Mayhew
Frank Oz
OriginalmusikJohn Williams
FotografPeter Suschitzky
KlippningPaul Hirsch
ProduktionsbolagLucasfilm Limited
DistributionTwentieth Century Fox
Premiär
Speltid124 minuter
LandUSA
Språkengelska
Budget$25 miljoner[1]
Intäkter$538,37 miljoner[2]
FöregångareStjärnornas krig (1977)
UppföljareJedins återkomst (1983)
IMDb SFDb

Rymdimperiet slår tillbaka (engelska: The Empire Strikes Back) (även känd som Star Wars: Episod V – Rymdimperiet slår tillbaka (engelska: Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back) är en amerikansk science fiction-film som hade biopremiär i USA den 21 maj 1980[2], regisserad av Irvin Kershner. Filmen är den andra produktionen i serien av Star Wars-filmer och den femte delen sett till berättelsens kronologi.

Handling

Rymdimperiets makt har åter stigit. Rebellerna har därför byggt en ny bas på den avlägsna snöplaneten Hoth. Rymdimperiet får genom sina rymdsonder reda på rebellbasens position och inleder en markattack. Rebellerna tvingas evakuera, och Luke Skywalker får, efter att ha deltagit i slaget, ge sig av i sitt rymdskepp tillsammans med R2-D2. Prinsessan Leia, Han Solo, Chewbacca och C-3PO flyr samtidigt i Millenniefalken.

Luke, som av sin forne mentor Obi-Wan Kenobis ande fått höra talas om den uråldrige jedimästaren Yoda, ger sig av mot dennes hemvist - planeten Dagobah. På Dagobah går Yoda motvilligt med på att utbilda den otålmodige Luke, under tiden som Han och Leia når Molnstaden, efter att ha jagats av Rymdimperiets styrkor. Molnstadens administratör är Lando Calrissian, en gammal vän till Han. Lando har dock angivit Han och hans vänner för Darth Vader och prisjägaren Boba Fett. Han Solo blir nedfryst för att av Boba Fett föras till gangsterkungen Jabba the Hutt.

Luke kommer till Molnstaden för att rädda sina vänner, men leds i en fälla av Vader. De två möts i en ljussabelduell, i vilken Vader bekänner att han är Lukes far. Luke som inte vill tro att det är sant, hoppar ner i avgrunden för att hellre dö än att bli Vaders bundsförvant - men han räddas av Molnstadens luftinsugning och blir sedan upphämtad av Leia och Lando i Millenniefalken. Luke och hans vänner återvänder till rebellernas flotta och hans skador läks. Lando och Chewbacca ger sig av i Millenniefalken för att leta reda på Han Solo.

Om filmen

  • Filmen var vid premiären endast tillåten från 15 år, vilket orsakade stora problem för biografpersonalen med oförstående publik som försökte hänvisa till första filmens 11-årsgräns. I april 1982 får filmen nypremiär. Den har då begärts omcensurerad för att bli tillåten från 11 år vilket Statens biografbyrå går med på efter att ha klippt på åtta olika ställen med sammanlagt drygt sju minuter. Hösten 1995 släpps den på VHS i Sverige. Denna gång har den efter en tredje granskning av Statens biografbyrå fått en 11-årsgräns i originalversion utan klipp.
  • Då filmen i en drygt två minuter längre version fick nypremiär på biograferna 1997 marknadsfördes den som Stjärnornas krig - Rymdimperiet slår tillbaka. Någon annan svensk titel har aldrig officiellt registrerats.
  • Filmens klimax, där Darth Vader berättar att han är Luke Skywalkers far, hölls hemligt för skådespelarensemblen och inspelningsteamet genom att manuskriptet försågs med en falsk sida. Vid inspelningstillfället var det endast regissören Irvin Kershner och Mark Hamill (som spelade Luke Skywalker) som visste vad som skulle sägas i scenen. Fabricerade repliker från det falska manuskriptet dubbades sedan över av James Earl Jones, som läste Darth Vaders röst.

Rollista (i urval)

  Mark Hamill  –  Luke Skywalker
  Harrison Ford  –  Han Solo
  Carrie Fisher  –  Prinsessan Leia
  Billy Dee Williams  –  Lando Calrissian
  David Prowse  –  Darth Vader
  James Earl Jones  –  Darth Vader (röst)
  Frank Oz  –  Yoda (röst)
  Anthony Daniels  –  C-3PO
  Kenny Baker  –  R2-D2
  Peter Mayhew  –  Chewbacca
  Alec Guinness  –  Obi-Wan "Ben" Kenobi
  Jeremy Bulloch  –  Boba Fett
  Jason Wingreen  –  Boba Fett (röst)
  Denis Lawson  –  Wedge Antilles
  Elaine Baker  –  Kejsaren
  Clive Revill  –  Kejsaren (röst)

Referenser

  1. ^ Marcus Hearn (2005). ”Cliffhanging”. The Cinema of George Lucas. New York City: Harry N. Abrams Inc. sid. 122–7. ISBN 0-8109-4968-7 
  2. ^ [a b] ”The Empire Strikes Back” (på engelska). Box Office Mojo. 21 maj 1980. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=starwars5.htm. Läst 13 maj 2013. 
  3. ^ ”The Empire Strikes Back”. Svensk filmdatabas. 15 augusti 1980. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=MOVIE&itemid=7900&ref=%2ftemplates%2fSwedishFilmSearchResult.aspx%3fid%3d1225%26epslanguage%3dsv%26searchword%3dRymdimperiet+sl%C3%A5r+tillbaka%26type%3dMovieTitle%26match%3dContain%26page%3d1%26prom%3dFalse. Läst 20 september 2016. 

Externa länkar


Kronologi
Föregående episod:
IV: Stjärnornas krig
Star Wars: Episod V
3 ABY
Nästa episod:
VI: Jedins återkomst
Produktionsordning
Föregående produktion:
IV: Stjärnornas krig
Andra fimen
1980
Nästa produktion:
VI: Jedins återkomst