Hoppa till innehållet

Sköldkörtelinflammation

Från Wikipedia
Sköldkörtelinflammation
Latin: thyreoiditis
Sköldkörteln är inflammerad vid tyroidit.
Klassifikation och externa resurser
ICD-10E06
ICD-9245
DiseasesDB13095
eMedicineped/2248 
MeSHsvensk engelsk

Sköldkörtelinflammation eller tyreoidit är en inflammatorisk, endokrin sjukdom där sköldkörteln drabbas. Det finns två varianter: kronisk sköldkörtelinflammation och subakut sköldkörtelinflammation.

Kronisk sköldkörtelinflammation[redigera | redigera wikitext]

Drabbar framför allt kvinnor i medelåldern. Antikroppar mot kroppsegna celler förekommer. Sjukdomen är vanligare då man har andra autoimmuna sjukdomar såsom reumatoid artrit, SLE och diabetes. Kronisk sköldkörtelinflammation kan delas i Hashimotos thyreodit och i atrofisk autoimmun sköldkörtelinflammation där tyroidea undan för undan förstörs.

Hashimotos sköldkörtelinflammation[redigera | redigera wikitext]

Sjukdomen ger initialt för höga hormonhalter thyroidea, men utvecklas senare i utbrändhet[förtydliga] och en påföljande hypotyreos. Diagnos ställs via cytologisk undersökning och antikroppstest.

Subakut sköldkörtelinflammation, de Quervains sköldkörtelinflammation[redigera | redigera wikitext]

Inflammation med jätteceller i sköldkörteln föreligger. Vanligast hos kvinnor. Läker ut efter ett par månader. Man insjuknar med smärtor i sköldkörteln, feber och huvudvärk. Cytologi krävs för diagnos. I början av sjukdomen kan hypertyreos förekomma för att sedan gå över till hypotyreos. Sjukdomen behandlas med NSAID, ibland med kortison och ibland med betablockerare.