Skalpell

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Olika skalpeller

En skalpell är en mindre rak kniv med orörligt blad som används inom kirurgi,[1][2] inom patologin vid obduktioner samt i grafisk industri och hobbyverksamhet, med mera. Handtaget är oftast tillverkat av solitt rostfritt stål medan själva bladet går att byta. Bladen och handtagen på skalpeller förekommer i olika former och storlekar, avsedda för olika ändamål. Det finns även engångsskalpeller.

Ordet "skalpell" är belagt i svenska språket sedan 1756. Ordet kommer från latinets scalpellum som betyder "liten kniv".[2]

Skalpeller inom kirurgin[redigera | redigera wikitext]

För användning i medicinsk verksamhet är skalpeller vanligtvis tillverkade av stålet 440C. Eftersom MRI med magnetkamera inte fungerar samman med annan magnetisk utrustning finns även skalpeller tillverkade i alternativa material, vanligen titan.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

En tunn, tveeggad skalpell med skarp spets kallas lansett. Lansetter används även de bland annat inom kirurgi, och förekommer också som engångsprodukter. Instrumentet har på grund av sin form givit namn åt exempelvis lansettfiskar och lansettfönster.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]