Machete

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För filmen, se Machete (film).
Machete

En machete (/ma'ʃɛtɛ/) är en bred kniv med långt blad.[1] Macheten används numera främst i Latinamerika.[1][2] Bladet är omkring 50 cm långt.[2] Redan på 600-talet f.Kr användes dess föregångare, machaira, som köks- och slaktkniv och även till offer, men det var först på 1700-talet e.Kr som den fick sin nuvarande form[3].

Sedan 1950-talet har de flesta fabrikstillverkade macheter en väldigt enkel konstruktion, bestående av ett blad och tånge genom hela skaftet, tillverkat av ett enda platt stålstycke, samt ett enkelt handtag bestående av två trä- eller plastplattor som skruvats eller nitats samman kring tången. Slutligen är bladets ena kortsida slipad ner till spetsen – dock är vissa så enkelt tillverkade att köparen själv får fullfölja slipningen. Med dessa macheter medföljer ofta en enkel axelrem av rep, och en skida av kanvastyg – i vissa områden där dessa verktyg används i stor utsträckning görs även dekorativa läderskidor.

Macheten är ett vanligt jordbruksredskap i många länder[3]. Colombia är idag den främsta tillverkaren och exportören av macheter[4]. Den brukas exempelvis för att skörda sockerrör eller bananer och för att bana väg genom djungelns täta undervegetation[5]. Dock används den även som vapen. Machete var det vanligast förekommande vapnet hos Interahamwemilisen under Folkmordet i Rwanda[6], och användes av den Haitiska Tonton Macoutemilisen för att tortera och skrämma dess fiender[7]. Den används också av nutida gerillarörelser i Sydamerika och Afrika[3]. I vissa tropiska länder finns det särskilda ord för att ha blivit träffad av machete. I Trinidad till exempel kallas det planass att bli slagen av bladets bredsida. Den moderna macheten påminner mycket om den medeltida huggaren (en sorts svärd).

En panga (ett Swahiliskt ord) är en variant av verktyget som används i Östafrika, och som har ett bredare blad och en kantig spets. På Filippinerna, är en bolo ett motsvarande verktyg, men med ett tjocknande blad framme vid spetsen för att flytta fram tyngdpunkten, vilket gör verktyget mer effektivt att hugga med.

Andra liknande verktyg är bland annat parang (Malaysia) och golok (Indonesien), men dessa tenderar att ha kortare och tjockare blad, vilket gör dem mer effektiva på trävegetation.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Ordet "machete" kommer troligen från det spanska ordet macho (hammare). Ordet finns belagt i svenskan åtminstone sedan 1930.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]